Testissä Suunto 3 Fitness

Suunto 3 Fitness on kaunis ja näppärä, karsitumpi sporttikello niille, jotka haluavat kuntoilla ja seurata aktiivisuuttaan. Se sopii erityisesti sisällä liikkuville ja treenaamista aloitteleville ihmisille, ulkona viihtyvät dataniilot valitsevat monipuolisemman kellon.

Keväällä lanseerattu Suunto 3 Fitness* on nimensä mukaisesti kuntoilijan, ei himourheilijan kello. Kaunis kello tarjoaa treenivinkkejä ja entistä monipuolisempaa aktiivisuuden seurantaa, mutta ei rajoitettuine ominaisuuksineen välttämättä tyydytä aktiivisen tai ulkona paljon liikkuvan treenaajan tarpeita. Karsitut ominaisuudet heijastuvat toisaalta myös hintaan: Suunto 3 Fitness maksaa noin 200-250 euroa, mikä tekee siitä kovan haastajan alemman hintaluokan sporttikellovalikoimassa.

Sporttikello-ominaisuudet

Sporttiominaisuuksiltaan Suunto 3 Fitness on mainio ja monipuolinen kello. Suunnolle tyypilliseen tapaan lajivalikoima on todella laaja, ja kellossa on valmiina 70 eri lajia juoksusta suppailuun.

Kellossa ei ole sisäänrakennettua GPS:ää, eli jos haluaa mitata esimerkiksi pyöräiltyä tai juostua matkaa, pitää käynnistää Suunnon applikaatio, jolloin kello saa käytettyä puhelimen paikannusta. Tämä toki kuluttaa puhelimen akkua jonkin verran. GPS-mittaus kännykän kautta onnistuu suht vaivattomasti, mutta muutaman kerran en enää jaksanut kaivaa kännykkää esiin lenkille lähtiessä, vaan jätin kellon pyörimään ilman GPS:ää. Jalan kulkiessa kello antaa tällöin matka-arvion askelpituuteen perustuen. Arvio oli yllättävän tarkka etenkin tasamaalla juostessa.

 

Sykkeen mittaus ranteesta ja aktiivisuuden seuranta

Suunto 3 Fitness mittaa sykettä Valencell-teknologialla ympäri vuorokauden 10 minuutin välein ja reaaliaikaisesti urheilumoodissa. Kuten olen kaikkien ranteesta sykettä mittaavien laitteiden kohdalla todennut: optinen mittaus ei ole täydellistä, ja sykkeen mittaus on aina luotettavinta sykevyöllä. Rannemittauksen tarkkuus riippuu kellon asettelusta ja on myös hyvin yksilökohtaista, joten tarkkuus kannattaa käydä joko testaamassa ensin tai suhtautua sykedataan pienellä varauksella.

Sykkeen mittaus optisesti ranteesta. Valo on todella kirkas, ja muutaman kerran heräsin yöllä kun lähellä kasvoja olleesta ranteesta loimotti silmään värivalojen välke.

Spartan Sport Wristiin verrattuna Suunto 3:n sykkeenmittaus tuntuu olevan hitusen tarkempi, luultavasti pienemmän kokonsa puolesta. Siinä missä Spartan Sportin kohdalla haasteena minulla oli se, että syke näytti kevyessäkin treenissä helposti useita kymmeniä pykäliä tosiasiallista korkeampia lukemia, näyttää Suunto 3 turhankin alhaisia sykkeitä etenkin treenin alussa. Ensimmäiset muutamat minuutit kello tuntui vielä hakevan sykettä, mutta siitä kiinni saatuaan pysyi kärryillä kiitettävästi.

Tarkemman mittaustuloksen saamiseksi on olemassa pari vippaskonstia. Kello kannattaa laittaa reilusti tiukemmalle ja ylemmäs kohti kyynärvartta aina treenatessa. Tämä on toki hieman hankalaa talvikaudella ja muutenkin vähän ikävän tuntuista, mutta säätäminen tekee tuloksista huomattavasti luotettavampia. Kun kello on hyvin paikallaan, laite sai sykkeestä hyvin kiinni ja näytti melko luotettavia lukemia sekä tasaisessa pitkäkestoisessa treenissä että kovempitehoisissa pyrähdyksissä.

Tarkemman mittaustuloksen saamiseksi kello pitää laittaa reilusti ylemmäs ranteeseen kuin normaalikäytössä. Rusketusrajat näyttävät hyvin sen, miten pidän kelloa normaalisti (vs. sporttimoodilla käytettäessä, kuten kuvassa).

Uutena ominaisuutena kello tarjoaa sykevälimittausta suomalaisen Firstbeatin teknologiaan pohjautuen. Sykevälidatan perusteella laite antaa tietoja stressitasosta ja palautumisesta. Tämä on kiinnostava lisäominaisuus ja tervetullut haastaja Garminin jo pitkään hyödyntämälle stressitasoseurannalle (joka sekin perustuu Firstbeatin HRV-mittausteknologiaan). Siinä missä Garmin näyttää stressitasoa asteikolla 0-100, esittää Suunto 3 stressitason sekä sanallisesti (palauttava – stressaava – aktiivinen – passiivinen) että numeerisesti (0-100 % voimavaroja).

Stressilukemaa ja jäljellä olevia voimavaroja on mielenkiintoista seurata, mutta niihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Välillä kello tuntui saavan todella hyvin kiinni stressitilastani esimerkiksi töissä palavereissa istuessani, mutta välillä paikoillaan olo isonkin kuormituksen alla merkattiin palautumiseksi vaikka fyysinen tuntuma muuta puhuikin. Hyödyllisintä mittaaminen on varmasti niille, jotka tarvitsevat vielä apuja omien voimavarojensa riittävyyden tunnistamisessa. Jos on vaikeuksia tulkita kehoaan tai tietää pitäisikö skipata treenit ja vain lepäillä, voi Suunto 3 olla erinomainen apuri.

Suunto on ottanut viime vuosina aimo askeleen kohti suuntaa jota monet ovat siltä toivoneet: yritys tekee maailman parhaita sporttikelloja mutta on yllättävän pitkään ylenkatsonut päivittäisen aktiivisuustason seurantaa. Suunto 3 Fitness seuraa päivittäisiä askeleita, kalorinkulutusta ja unta. Askeleita laite jakelee turhankin avokätisesti: sohvalta jääkaapille siirtymisestä voi saada helposti kaksin- tai kolminkertaiset askeleet, ja hiuksia pestessä saa aina sadoittain lisäaskeleita.

Suunto 3:n unen mittaus tuntuu ottaneen harppauksen eteenpäin Spartaniin verrattuna, ja tarkkuus jolla laite havaitsee nukahtamisen ja heräämisen on normaaliuniselle melko tarkka. Öistä heräilyä ja pyöriskelyä kello ei miellä kuitenkaan helposti hereillä oloksi (myös nopeat vessareissut eivät välttämättä näy hereilläoloaikana) ja taas alkuyön katkonainen uni näkyy datassa valvomisena vaikka unijaksoja oikeasti olisikin. Kello antaa yölle prosentuaalisen arvosanan, joka heijastelee suhteellisen hyvin yön kulkua: normaaliyön arvosanani ovat 70 ja 90 % välillä, ja valvoskeluöinä prosentit ovat olleet 40:n luokkaa. Kello näyttää myös syvän unen määrää, johon suhtaudun hieman varauksella: normaaliyönä laite näyttää minun nukkuneen syvää unta yleensä alle viisi minuuttia, mikä tuntuu melko vähäiseltä omaan vireystilaani suhteutettuna. Mutta sen enempää syvän unen mittaamisen oikeellisuudesta en osaa sanoa, sillä en ole käynyt tarkemmissa unitesteissä.

Välillä aktiivisuuden seuranta harmillisesti jää kuitenkin puolitiehen: esimerkiksi syke- ja stressilukemien trendejä ei voi seurata jälkikäteen applikaatiossa, vaan ainoa saatavilla oleva data on nähtävillä kellosta viimeisen 12 tunnin ajalta. Unidatasta applikaatioon siirtyvät laatuprosentti, kesto ja keskisyke, mutta trendidatana näistä voi seurata jostain syystä vain unen kestoa. Esimerkiksi syvän unen määrää tai hereilläoloaikaa ei siirretä applikaation laisinkaan. Toivottavasti aktiivisuusdataa hyödynnetään jatkossa entistä paremmin.

 

Suunto App

Suunto 3 Fitnessiin ja uunituoreen Suunto 9:n lanseerauksien myötä näkyy selvästi, että Suunnon vanha ohjelma Movescount alkaa tulla tiensä päähän. Uusi Suunto-applikaatio (iOs ja Android) on syrjäyttämässä tutun ja monelle rakkaan, sekä mobiilissa että deskarissa toimineen ohjelman.

Millainen Suunto App sitten on? Tietyissä asioissa se toimii erinomaisesti: laitteen synkronointi ohjelman kanssa toimii sujuvasti eikä synkronointi kaatunut kertaakaan parin kuukauden testijakson aikana (tämä on merkittävä parannus Movescountiin, jossa synkronointi oli välillä lähes mahdotonta). Käyttöliittymä on siisti ja selkeä, ja uusimpien treenien tarkastelu on helppoa. Hauska ominaisuus on myös saman kuljetun reitin aikavertailu: esimerkiksi joka päivä kuljetun työmatkapyöräilyreitin aikadataa on mielenkiintoista vertailla – joskin laite tulkitsi minulla olevan kaksi eri reittiä, eli kaikki saman reitin suoritukset eivät siirtyneet vertailtavaksi jostakin syystä.

Kuvakaappauksia applikaatiosta. Vasemmalla harjoittelun trendikaavio, keskellä yksittäisen suorituksen tietoja ja oikealla päivittäisellä fillarireitillä tehtyjen suoritusten yhteenveto. Jälkimmäisessä huomaa hyvin keskisykkeistä (86-150), kuinka paljon sykkeenmittaus heittelee jos kello on liian löysällä ranteessa. Sykevyöllä mitattuna keskisyke samalla reitillä on noin 120-130 välillä.

Movescountista tutut heatmapit ovat saatavilla myös Suunto-applikaatiossa, ja omien reittien laatiminen onnistuu näppärästi (tosin Suunto 3:lla niitä ei voi käyttää, vaan ominaisuutta varten tarvitaan Suunto Spartan tai 9). Pelkästään mobiilissa toimiminen tarkoittaa suppeampaa tietojen käpistelyn mahdollisuutta. Suunto 3 Fitnessin käyttäjiä tämä ei varmaankaan haittaa, mutta uuden Suunto 9:n sekä Spartan-malliston omistajista löytynee runsaasti dataniiloja, jotka haluaisivat tarkastella dataa enemmän kuin mobiiliapplikaatio antaa myöden. Movescountissa vuosikausia tietojaan hillonneita siirtyminen uuteen applikaatioon voi luonnollisesti hiertää, ja kahden applikaation käyttäminen rinnakkain tai vanhan datan sisältävän ohjelman hylkääminen sapettaa varmasti monia.

Asiasta Suunnolta kysyessäni minulle kerrottiin, että mahdollisuus tuoda Movescountin tiedot Suunto-applikaatioon on tulossa jossakin vaiheessa. Myös Suunto-applikaatioon on ilmeisesti tulossa uudenlaisia ominaisuuksia koko ajan, mutta minkälaisia – se jää nähtäväksi.

 

Mukautuva harjoittelunohjaus

Suunto 3 Fitness on erinomainen sporttikello treenaajalle, joka kaipaa laitteeltaan apua ja tukea treeniinsä. Yksi sen mielenkiintoisista ominaisuuksista on mukautuva harjoittelunohjaus: laite laatii alati päivittyvää treeniohjelmaa, joka sisältää eritehoisia treenejä, ja vinkkaa käyttäjälleen milloin olisi aika treenata ja milloin levätä. Tämä ominaisuus sopii erinomaisesti niille, jotka ovat vasta aloittelemassa treenaamistaan ja kaipaavat opastusta.

Kello päivittää harjoittelusuunnitelmaa viikon mittaan  ja kertoo sporttimoodin käynnistäessä, millainen treeni pitäisi kulloisenakin päivänä tehdä. Tämän ominaisuuden voi toki laittaa myös pois päältä, jos se ei käy yksiin oman treeniohjelman kanssa tai muokata viikoittaista harjoittelutavoitetta korkeammaksi tai matalammaksi.

Kello myös antaa treenivinkkejä.

 

Käytettävyys, akun kesto ja muut nippeliasiat

Käytettävyydeltään Suunto 3 Fitness on erittäin hyvä. Käyttöliittymä on sama kuin Spartaneissa (ilman kosketusnäyttöä), ja pienen totuttelun jälkeen toiminnot löytyvät helposti. Äänimaailmaltaan kello tosin on epäelegantti ja täysin eri maailmaa ulkomuodon kanssa: piippaukset ja merkkiäänet ovat kuin kahdeksankymmentäluvun videopelistä. Etenkin päivittäisen aktiivisuustavoitteen täyttymisen kunniaksi soitettava lyhyt ja korkeimmilta nuoteiltaan särkyvä melodia on todella ärsyttävä (ja aiheuttaa hieman ihmetystä kesken palaverin).

Kellon parhaita ominaisuuksia on sen ulkonäkö. Sain kymmenittäin ihasteluja ja kehuja siitä, että minulla on kerrankin naisellinen kello ranteessa. Kello onkin eittämättä sievä ja hirmuisen mukava ranteessa silikonirannekkeensa ansiosta. Kellon hintaluokka tosin heijastuu materiaaleihin joiltakin osin: valkoisessa versiossa muoviset painikkeet ovat metalliväriset, mutta esimerkiksi vaaleanpunaisessa napit ovat jostakin syystä samaa väriä kellon rungon kanssa, mikä korostaa muovimaista vaikutelmaa. Sykkeen ranteesta mittaavaksi kelloksi Suunto 3 Fitness on myös suhteellisen pieni (halkaisija 43 mm, korkeus 14,3 mm), minkä takia se istuu hyvin pienempään ranteeseen.

Akun kesto oli pienoinen pettymys. Normaalimoodissa akulle luvataan noin viiden päivän kesto, mutta omalla kohdallani latausväli oli maksimissan neljä päivää. Normaalikäytössä (jatkuva aktiivisuuden seuranta, ei ilmoituksia kellotauluun, 1-2 harjoitusta päivässä) kello piti ladata vähintään kolmen päivän välein. Latauspiuhan pään hammastuksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä muutaman kerran laturi ei ollut mennyt kunnolla paikoilleen eikä kello latautunut ollenkaan.

Yhteenveto

Plussat:
+ Kaunis, mukava ranteessa
+ Sujuva synkronointi Suunto-applikaation kanssa
+ Monipuolinen lajivalikoima

Miinukset:
– Ei sisäänrakennettua GPS:ää
– Akun kesto
– Muoviset piippausäänet

Suunto 3 Fitness on kaunis ja näppärä, hieman karsitumpi sporttikello niille, jotka haluavat treenata ja seurata aktiivisuuttaan. Se sopii erityisesti sisällä liikkuville ja treenaamista aloitteleville ihmisille, ulkona viihtyvien dataniilojen kannattaa valita  monipuolisempi kello.

*Kello saatu testiin Suunnolta, kokemukset ja näkemykset omiani

 

Aikaisempia sporttikellotestejä:
Suunto Spartan Sport Wrist HR
Garmin Vivosmart 3
Garmin Fenix 5S
Garmin Fenix 3
Suunto Spartan Sport
Garmin Forerunner 235
Suunto Ambit 3 Sport

 

 

Previous

Asioita tapahtuu kun pistää tapahtumaan

Next

Parasta sisältöä juuri nyt, osa 2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén