Lähiseutujen retkikohteista Hyvinkään Kytäjä-Usmi on ollut minulle varsin tuntematon. Olen joskus ammoin juossut alueella yllättävän mäkisen polkujuoksukisan, mutta muuten tietämykseni alueesta on rajoittunut oikeastaan vain 70-luvulla tapahtuneeseen kolmoissurmaan.*

Tietämystä olikin siis aika päivittää. Kytäjä olikin mainio yhden yön bikpacking-retken kohde. (Ja pääsinpä samalla testaamaan uutta graveliani, Trekin Checkpoint Driftlessiä, bikepacking-käytössä.)

Trekin Checkpoint Driftless osoittautui erinomaiseksi pyöräretkiratsuksi ja oli vauhdikas mutta vakaa myös täydessä lastissa. (Yhteistyössä Trek Bikes Finland).

Reitti ja passelit leiripaikat herättivät Instagramin puolella sen verran kysymyksiä, että päätin koota muutaman pointterin tännekin:

Mikä Kytäjä-Usmi?

Kytäjä-Usmi on Hyvinkäällä sijaitseva ulkoilualue, jossa on monelaisia ulkoilureittejä ja taukopaikkoja. Telttailupaikkoja on neljä, minkä lisäksi alueelta löytyy muutama tulipaikka ja kota.

Kytäjän isommat ulkoilureitit olivat erinomaisia pyöräilyyn.

Isommilla, myös pyörille merkatuilla reiteillä on varsin helppo ajaa myös fillarilla, joskin sorastuksella kannattaa suosia kuviollista ja leveämpää rengasta. Kytäjältä löytyy myös muutamia maastopyöräreittejä.

Reitille osui myös hauskaa singletrackia.


Kytäjä-Usmin leiripaikat pyöräretkeilijälle

Leiripaikaksemme valikoitui Iso-Haiskari, joka on pienen samannimisen lammen rannassa. Leiripaikalta löytyy laavu, nuotiopaikka ja huussi, ja leiriin pääsee pyörällä varsin vaivattomasti: lähimmältä autotieltä ja parkkipaikalta on Iso-Haiskariin vajaan kolmen kilometrin matka, ja tie on helposti ajettavaa sorastettua ja merkittyä reittiä. Itse toki tulimme leiriin mäkisempää polkureittiä, sillä miksi tehdä asioita helposti, jos ne voi tehdä hankalammin?

Leiri pystyssä!

Kävimme tyyppaamassa seuraavana aamuna myös Suolijärven telttapaikan, mutta pyöräretkeilijän näkökulmasta muutaman sadan metrin mäkinen ja liukas pyöräntalutus reitiltä alas leirintään ei ole se ihanteellisin.

Piilolammin leiripaikalle on autotieltä vain muutama sata metriä, mikä tekee siitä pyörällä helposti saavutettavan mutta myös potentiaalisesti ruuhkaisemman ja levottomamman.

Iso-Haiskarin leiripaikka.


Helsinki-Kytäjä-Helsinki-reittivaihtoehtoja

Kytäjälle pääsee monenlaisia reittejä, ja matkalle saa reititettyä niin Uudenmaan kaupunkeja, idyllisiä maalaismaisemia kuin soratierallattelua.

Menomatkalla ajoimme pääosin päällystettyjä teitä. Reitin varrelle osui mainio Myllykoski Nurmijärvellä, joka voisi olla kiinnostava retkikohde itsessäänkin. Teimme kauppapysähdyksen Hyvinkäällä (toinen vaihtoehto on Kytäjän ABC), ja loput muutamat kilometrit ajoimme ulkoilualueen reittejä seuraillen metsäteitä ja polkuja.

Wennborgin tila ja kesäkahvila.

Paluumatka oli pidempi, vauhdikkaampi ja seikkailullisempi, kun ajoimme enemmän hiekka- ja metsäteitä. Paluumatkalle mittaa tuli lähes 90 kilometriä, kun kikkailimme aamulla vielä tutkimassa Kytäjän muita leiripaikkoja. Reitin varrelle osui muutama mainitsemisen arvoinen taukopaikka. Läheltä Kytäjää löytyy ihana Wennborgin tila, jonka bageleiden ja kakkujen väliin jättäminen harmittaa varmasti. Klaukkalan lähellä Krannin tilalla on paitsi mainio kesäkahvila myös ihania lampaita rapsutettavaksi.

Täydellisiä metsäteitä jossain Hyvinkään eteläpuolella.

*Jos sanat Kytäjä ja telttailu yhdessä lauseessa herättävät kylmiä väreitä, on hyvä tietää että kolmoissurma reilut 40 vuotta sitten ei tapahtunut leiripaikoilla vaan Kytäjän kartanon tiluksilla!

Kiinnostavatko pyöräretket? Tsekkaa myös nämä postaukset:
Yhden yön kohteita Helsingistä
Pyöräretki Nuuksioon
Pyörällä Gotlannissa
Saimaan ja Puumalan pyöräreitit
Läntinen Uusimaa, Teijo ja Raasepori

Lisää pyöräfiilistelyjä Instagramissa: @lottapumpui