Suunto 7:n sporttisen ulkokuoren alta löytyy tavallaan kaksi kelloa: Googlen käyttöjärjestelmää hyödyntävä älykello sekä Suunnon urheilukello. Älyominaisuuksiltaan laite on monipuolinen, mutta sporttipuolella on vielä petrattavaa.

// Kello saatu testiin Suunnolta, näkemykset omiani.//

Suunto 7 älykello
Viesteihin vastaaminen onnistuu suoraan kellosta.

Älykello-ominaisuudet

Suunto 7:n käyttöjärjestelmänä on Googlen Wear OS, sekä hyvässä että pahassa. Erilaisia älyominaisuuksia, kuten viesteihin vastaamista ja applikaatioita on tarjolla valtavasti, mutta samalla monia Suunnon aktiivisuusominaisuuksia on menetetty.

Suunnon kellot ovat tyypillisesti tarjonneet paljon uneen, palautumiseen ja arkiaktiivisuuteen liittyvä dataa. Suunto 7:n suurin puute arkikäytössä on se, että aktiivisuuden mittaamiseen käytetäänkin Google Fitiä, joka on Suunnon muiden kellojen aktiviisuden ja unen mittaamiseen tottuneelle todella rajallinen ominaisuuksiltaan. Askelten mittaamisen, päivittäisen kalorinkulutuksen ja 15 minuutin välein mitatun sykkeen lisäksi informaatiota ei ole tarjolla laisinkaan. Harmillisinta on, että kello ei mittaa unta. Itse huomasin, että kun aktivisuuden mittaamisesta ei saanut samanlaista hyötyä kuin muissa sporttikelloissa, unohtui kello usein ranteesta arkikäytössä.

Varsinaisten älykello-ominaisuuksien käyttäminen on helppoa ja kätevää. Esimerkiksi Spotifyn operoiminen kellotaulusta käy näppärästi, ja viesteihin pystyy vastamaan suoraan kellosta. Myös emojein viestiminen onnistuu: sormella piirretään auttava kuva, jonka systeemi sitten tulkkaa hämmästyttävällä tarkkuudella halutuksi emojiksi (kyllä, myös kakkaemojiksi)!

Älykellojen perusominaisuus ja yksi tärkeimmistä myyntipuheista on se, että yhteydenpito ihmisten kanssa ja tapahtumien seuraaminen tapahtuvat suoraan ranteesta. Suunto 7:n saa näyttämään esimerkiksi puhelut, sähköpostit, viestit, alkavat palaverit ja paljon muuta. Itse kuitenkin huomasin noin viikon käytön jälkeen, että jatkuva kellon vilkuilu ei suinkaan helpottanut viestien ja notifikaatioiden tulvassa luovimista, vaan söi keskittymistä entisestään. Kellossa on onneksi helposti saatavilla älä häiritse -tila, jolloin ilmoitukset saa vikkelästi pois käytöstä. Myös unitila kannattaa ottaa käyttöön, jotta kellotaulu ei mene kääntyillessä turhaan päälle ja herätä kirkkaudellaan.

On hyvä huomata, että kaikkia Wear OS:n ominaisuuksia ei ole käytössä Suomessa: esimerkiksi kellolla maksamista ei Google vielä meillä tarjoa.

Kellossa voi käyttää lukuisia sovelluksia. Yksi eniten käyttämistäni oli Spotify.

Sporttikello-ominaisuudet

Jos arkikäytössä kello on Googlea, sporttipuoli on jo tutumpaa Suuntoa. Suunto on kellossa ikään kuin omana, joskin laajana applikaationaan, joka otetaan käyttöön vain urheilun ajaksi.

Lajivalikoimaa kellossa on yli 70 eri tilan verran. Esimerkiksi pyöräilystä on valittavissa iso liuta erilaisia vaihtoehtoja maantieajosta työmatkapyöräilyyn. Toiminnallisuudeltaan sporttitilat ovat samanlaisia kuin muissakin sporttikelloissa, eli suorituksen aikana voi tarkastella matkaa, aikaa, sykettä, korkeutta ja niin edelleen. Urheilutilojen eri näkymiä ei valitettavasti saa muutettua mieleisekseen niin, että näytöllä näkyisivät vain sykkeet ja sykealueet. Suorituksen jälkeen tietoja voi tarkastella kellossa ja puhelimen Suunto-sovelluksessa.

Sykkeen mittaus tapahtuu ranteesta. Aktiivisemman urheilijan näkökulmasta merkittävä puute on, että ulkoista sykevyötä kelloon ei saa lainkaan, eli sykedatassa ollaan ainoastaan rannemittauksen varassa. Itselleni sykkeen mittaus ranteesta on aina toiminut suht huonosti merkistä ja mallista riippumatta. Suunto 7:n sykkeenmittaus toimi suhteellisen luotettavasti tasatahtisella juoksu- tai pyörälenkillä, mutta kovempisykkeisessä treenissä tai vaihtelevilla sykkeillä mennessä kello näytti usein omiaan. Crossfit-treeneissä kello näytti usein tosiasiallista huomattavasti matalampia sykkeitä, mikä luonnollisesti heijastuu suoraan myös treenistä annettaviin palautumis- ja kalorinkulutuslukuihin.

Vetotreenin yhteenveto sykevyöllisen Suunto 9:n ja ranteesta sykkeen mitaneen Suunto 7:n välillä. Rannesykemittauksessa heittoa oli hetkittäin paljon.

Kartat

Yksi merkittävä uutuus Suunto 7:ssä ovat kartat. Maastokarttoja korkeuskäyrineen ja Suunnon applikaatiosta tuttuja muiden käyttäjien reittien muodostamia lämpökarttoja lukuisista eri lajeista voi tarkastella ja zoomailla suoraan kellosta. Näyttö on kirkas ja tarkka, eli karttojen pieniäkin yksityiskohtia on helppo tarkastella.

Karttojen ja heatmapien kaveriksi käyttäjä jää kuitenkin kaipaamaan ennalta laadittuja reittejä, joissa tarkkojen karttojen ominaisuudet tulisivat todella hyödyksi. Suunnon puhelinapplikaatiossa reittien laatiminen tai valmiiden reittien lataaminen on tehty älyttömän käteväksi, mutta näitä reittejä ei valitettavasti saa (ainakaan vielä) ladattua Suunto 7:ään. Karttojen käyttötarkoitus jääkin pääasiallisesti lenkinaikaisen navigaation tueksi: on kätevää tsekata alueen kartta tai muiden samoilla seuduilla liikkuneiden käyttämät reitit, etenkin jos on epävarma siitä, minne mennä. Heatmapien seuraaminen sopii etenkin päämäärättömään haahuiluun ja yllätysreittien luomiseen lennosta.

Kartat ja heatmapit eivät tule valmiina kellon muistissa, vaan ne latautuvat lähialueelta aina silloin kun kelloa ladataan ja se on yhteydessä wifiverkkoon. Jos on tarvis ladata kartta muulta alueelta kuin lähimmän 80 kilometrin säteeltä, se on tehtävä erikseen manuaalisesti.

Kellon karttoja voi selata kesken lenkin. Tämä helpottaa navigointia tien päällä.

Käytettävyys, akun kesto ja nippeliasiat

Ulkonäöltään kello on sievää ja tuttua Suuntoa, ja se houkuttelee taatusti ihmisiä jotka ovat lykänneet älykellon hankkimista sen takia, että Apple Watchin kaltaiset kantikkaat älykellot ovat ihan hirvittävän rumia.

Rannetuntuma kellossa on todella miellyttävä ja kevyt. Kello painaa 70 grammaa, ja silikoninen kuvioitu ranneke pysyy hyvin paikoillaan vaikka rannelenkkejä onkin vain yksi. Kellon kehä on ruostumatonta terästä, ja näyttö on Gorilla glassia. Sporttiominaisuuksien takia kellossa on myös fyysiset napit, eli kelloa pystyy käyttämään myös hanskat kädessä.

Wear OS:n käyttäminen on melko luontevaa, ja eri valikoissa pyörimiseen tottuu nopeasti. Näyttö on kirkas ja terävä, ja kosketusnäyttö reagoi nopeasti. Älä häiritse -tila ja muut arkikäytössä tärkeät valikot saa näkyville yhdellä pyyhkäisyllä, mikä on hyödyllistä silloin kun ilmoitusten tulva alkaa käydä hermoille. Kellon aloitusnäyttöä saa muokattua mieleisekseen, itselleni mieluinen vaihtoehto oli Google Weatherin säätietojen näyttäminen kellonajan vieressä.

Älykello-ominaisuuksien mukana tulee valitettavasti myös älykellon akunkesto: kun on tottunut vaikkapa Suunto 9:n tolkuttoman pitkään akunkestoon, tuntuu Suunto 7:n akunkesto hyvin vaatimattomalta. Omassa käytössäni ilman ihmeempiä sovellusten ränkkäämisiä kello piti ladata noin joka toinen päivä. Kun akkua on enää hitunen jäljellä, muuttuu kellotaulu 80-luvun henkiseksi kellonäytöksi, kunnes kello taas laitetaan lataukseen. Urheilumoodissa akulle luvataan noin 12 tunnin kestoa ulkona GPS-tilassa ja jopa 30 tunnin kestoa sisälajeissa.

Yhteenveto

Suunto 7 on etevä älykello ja sellaiseksi poikkeuksellisen sievä, mutta se vaikuttaa sportti- ja aktiivisuusominaisuuksiensa osalta hieman keskeneräiseltä. Tällaisenaan Suunto 7 on mainio valinta käyttäjälle, joka haluaa ensisijaisesti älykellon sporttiominaisuuksilla höystettynä. Jos taas on tarve saada urheilukello joillakin älyominaisuuksilla, voi Suunto 7:n anti tuntua turhan kevyeltä. Kunhan aktiivisuuden mittaamisen vajavaisuudet sekä urheilutilojen monipuolisuus (sykevyö, reitit, muokatut näkymät) saadaan kuntoon, kellosta tulee kyllä entistä varteenottavampi vaihtoehto.

Plussat:
+ Laajat älykello-ominaisuudet
+ Yli 70 erilaista urheilutilaa
+ Värikartat ja heatmapit

Miinukset:
– Akun kesto
– Puutteelliset aktiivisuuden ja unen mittaamisen mahdollisuudet
– Ei mahdollisuutta yhdistää sykevyötä

Lue lisää Suunto 7:stä (ovh 479 €) Suunnon sivuilla

Lue myös:
Testissä Suunto 5
Testissä Suunto 3 Fitness
Testissä Garmin Forerunner 945
Testissä Suunto 9
Testissä Suunto Spartan Sport Wrist HR
Testissä Garmin Fenix 5 s

// Sporttikelloja ja paljon muuta Instagramissa: @lottapumpui //