Black Friday lähestyy, ja moni etsii itselleen tai pukinkonttiin uutta urheilukelloa. Näillä vinkeillä onnistut ostoksilla!

Näin valitset itsellesi sopivan urheilukellon:

1: Millaiseen käyttöön urheilukello tulee?

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön olet kelloa hankkimassa. Mitä lajeja harrastat? Kuinka tärkeitä ovat erilaiset ulkoiluominaisuudet, kuten barometri tai kompassi? Haluatko kellon, jossa on edistyneet navigointiominaisuudet ja värikartat, vai riittääkö kello, joka vain mittaa harjoituksen aikaista sykettä?

Garminin Forerunner 945 on erityisesti juoksijalle tehty kello, joka sykevyön kanssa antaa paljon dataa harjoituksesta. Myös navigointiominaisuudet ovat kunnossa.

Ulkolajeja harrastavan kannattaa ehdottomasti valita kello, jossa on sisäänrakennettu GPS. Jos tarkoituksena on mitata sykettä tarkasti esimerkiksi intervallitreenissä, kannattaa valita kello, johon saa kiinni sykevyön, sillä sykkeen mittaus ranteesta ei ole koskaan yhtä tarkkaa.

Suunto 3 on fitness-kello, joka sopii vaatimattomampia ominaisuuksia kaipaavalle. Siinä ei ole sisäänrakennettua gps:ää.
Polarin Vantage-mallistosta löytyy mainioita sporttikelloja paljon treenaavalle. Kuvassa Vantage V.


2: Haluatko mitata unta tai aktiivisuutta?

Seuraavaksi kannattaa miettiä käyttöä urheilun ulkopuolella: haluatko mitata päivittäistä aktiivisuutta, palautumista ja unta? Monet kellot tarjoavat nykyään myös erilaisia käyttäjän palautumiseen ja treenihistoriaan sovitettuja harjoitteluvinkkejä.

Polar Grit X on monipuolinen outdoor-kello, joka tarjoilee myös treenivinkkejä ja -ohjelmia.

Jos tärkeintä on unen laadun mittaaminen, ei välttämättä kannata hankkia urheilukelloa vaan esimerkiksi Ouran älysormus, joka mittaa hengitystä, sykevälivaihtelua ja monia muita asioita yön aikana.

Yksi huomioon otettava asia on myös älyominaisuudet. Haluatko maksaa kellolla, vastata viesteihin tai hallita toistettavaa musiikkia kellon avulla? Silloin kannattaa valita kello, joka tukee myös näitä ominaisuuksia.

Älykello-ominaisuuksia urheilukelloltaan toivovan kannattaa valita esimerkiksi Suunto 7.


3: Käytätkö kelloa ympäri vuorokauden?

Vasta viimeiseksi kannattaa miettiä kellon ulkomuotoa. Jos pidät sporttikelloa vain urheillessa, ei kellon ulkonäöllä ole välttämättä yhtä suurta merkitystä kuin silloin, jos käytät kelloa jokapäivisessä pukeutumisessa. Moniin kelloihin saa erivärisiä ja erilaisista materiaaleista tehtyjä rannekkeita, kannattaa kuitenkin miettiä aiotko riisua kellon suihkun tai saunan ajaksi, ja valita materiaalin sen mukaisesti.

Suunto 5 on pätevä ja monipuolinen sporttikello, mutta se ei säväytä ulkonäöllään.

Kapearanteisen kannattaa miettiä myös kuinka iso kello ranteeseen sopii. Monet outdoor-painotteiset kellot, kuten Suunto 9 tai Garmin Fenix 6 Pro Solar (arvio tulossa), ovat melko robusteja ja isoja, eivätkä välttämättä mittaa sykettä tarkasti, jos kelloa ei saa tarpeeksi kireälle ranteeseen.

Suunto 9 on todella monipuolinen sporttikello mojovalla akunkestolla, mutta ei välttämättä sovi todella kapeaan ranteeseen.
Garminin Fenix-malliston sporttikello tulee useammassa eri koossa. Kuvassa Fenix 5 S.


Kaikki sporttikellotestit ja muut tuotetestit löydät Pumpui testaa -tägin alta!

// Sporttia ja paljon muuta Instagramissa: @lottapumpui //