Testissä Suunto Spartan Sport Wrist HR

Onnistuiko Suunnon ensimmäinen ranteesta sykkeen mittaava malli täyttämään odotukset?

Otetaan hyvät uutiset ensin: Suunnon Spartanit ovat kehittyneet jo paljon alkupettymysten jälkeen. Spartan Sport Wrist HR on poskettoman hyvännäköinen ja sporttiominaisuuksiltaan monipuolinen urheilukello. Mutta se isoin ja vakava mutta: sykkeen mittaus ranteesta ei aina toimi kuten pitäisi (ainakaan kaikilla käyttäjillä).

Sykkeen mittaus ranteesta

Aloitetaan siitä tärkeimmästä. Keväällä markkinoille tulleet kellot ovat ensimmäisiä Suunnon tuotteita, joissa syke mitataan ranteesta. Metodi on sama kuin muillakin valmistajilla, eli valoon pohjautuva optinen mittaus. Vaikkei teknologia ole millään merkillä vielä aukoton, on kehitystä tapahtunut huimasti, ja odotin paljon Valencell-teknologialta, jonka luvattiin olevan markkinoiden tarkin.

Vaan toisin kävi, ainakin omalla kohdallani. Kaikkein heikoiten sykkeen mittaus on toiminut hitailla lenkeillä. Kevyen hölkkälenkin aikana sykkeen vaihtelu saattoi olla välillä 50-220. Välillä tuntui, että kello kyllä reagoi sykkeen nousuun ja laskuun, mutta valitsi kiinnekohdan 40-50 pykälää yläkanttiin, mikä aiheutti sen, että maksimisykkeet olivat kevyenkin lenkin aikana helposti 210:n toisella puolen (oikea maksimisykkeeni on 199) ja suositellut palautumisajat olivat poskettomia lyhyeltäkin lenkiltä.

Sykekäyrä hitaalta lenkiltä. Tosiasiallinen keskisyke oli parikymmentä pykälää matalampi.

Yksi syy siihen, miksi tämän arvion tekemisessä ja julkaisemisessa on kestänyt niin kauan, on että halusin ottaa selvää, onko mittaus todellakin niin pahasti pielessä kuin se on minulla ollut. Kelloni vaihdettiin toiseen, ja olen kokeillut pitää sitä eri ranteissa ja eri kohdissa. Lopulta keksin virityksen, jonka avulla vihdoin sain kellon näyttämään jotakuinkin oikeansuuntaisia lukemia myös juostessa: kellon ranneke kiristetään epämiellyttävän tiukalle ranteessa, jonka jälkeen sitä työnnetään ylemmäs kohti kyynärvartta, ja nahka vedetään mahdollisimman kireälle kellon alla. Tämän konstin löydettyäni sykkeet alkoivat näyttää paljon luotettavampia lukemia. Suunnon sivuilla suositellaankin pitämään kelloa rannetta ylempänä tarkemman mittaustuloksen saamiseksi. Tämä toki tarkoittaa sitä, että tietojen vilkuilu treenin aikana on normaalia kömpelömpää.

Sykekäyrä, kun kello on työnnettynä ylemmäs kohti kyynärvartta. Mittaustulos on huomattavasti tarkempi, joskin tuntuma kädessä epämukavampi.

Olen kysellyt muilta kellon käyttäjiltä kokemuksia, ja laulu on ollut aina sama: kello antaa liian korkeita sykelukemia. Kuten Suunto sivuillaan toteaa, ”käyttäjän pintaverenkierron yksilölliset ominaisuudet voivat vaikuttaa mittaustuloksiin”. Toisilla kello siis näyttää mitä sattuu, ja toisilla ei. Esimerkiksi miehelläni sykkeen mittaus toimi saman tien luotettavammin kuin minulla, vaikka hänellä on ranteessa tatuointeja, jotka saattavat estää mittauksen onnistumisen. Kaikki meistä eivät siis vain ole yhteensopivia tämän rannemittausteknologian kanssa – ainakaan kaikkien lajien osalta. Outoa nimittäin on, että sykkeen mittauksen onnistuminen on ollut lajispesifiä. Normaalilla rannekireydellä mittaus on outoa kyllä toiminut melkein moitteetta esimerkiksi sali- ja crossfit-treeneissä (jossa taas kilpaileva Garmin Fenix 5 osoittautui kehnoksi). Pyöräillessä, jolloin ranne pysyy paikallaan, sykelukemat olivat suht luotettavat jopa silloin, kun ranneke ei ollut kireällä. Kellon voi toki synkronoida myös sykevyön kanssa, mikä tulee tarpeeseen näin kylmemmillä keleillä.

Tärkein ohje kellon ostamista harkitsevalle on: testaa kelloa tositoimissa ennen kuin ostat. On turha hankkia kello, joka ei toimi kroppasi kanssa. Amer Sports Brand Store Helsingin Vallilassa tarjoaa Spartan Sport Wrist HR:iä testiin ennen ostopäätöksen tekemistä.

Movescountin koontinäkymä Vaarojen maratonilta. Sykkeessä näkyy hyvin se, että valitsin pitää pitkän juoksun aikana kellon hieman löysemmällä ranteessa.

Sporttiominaisuudet ja aktiivisuuden mittaus

Kritisoin ensimmäistä testaamaani, sykevyöllistä Suunto Spartania siitä, että kellon ohjelmisto ja ominaisuudet tuntuvat keskeneräisiltä. En tiedä kuinka paljon on kiitos päivitysten ja kuinka paljon kelloon tottumisen, mutta reilun vuoden aikana on tapahtunut paljon kehitystä parempaan.

Spartan Sport on sporttiominaisuuksiltaan yksi parhaista kelloista joita olen testannut. Lajeja on valittavana runsaasti niin sisä- kuin ulkoliikuntaan. Lajeille saa tehtyä kelloon kätevän shortlistin omista suosikeista, ja sporttimoodien kellotauluvaihtoehdot ja muut asetukset saa näppärästi muutettua Movescount-palvelussa. Saitilta saa ladattua myös valmiita reittejä muiden käyttäjien historiasta ja heatmapeista.

Juoksijoiden data hyötykäytössä. Keskuspuistossa navigointi kellon perusteella on hieman haastavaa, kun polkuja risteilee niin runsaasti, mutta yksinkertaisemmassa maastossa navigointi toimii erinomaisesti.

Aktiivisuutta kello mittaa askelien ja kalorinkulutuksen muodossa. Kello myös näyttää (viiveellä) senhetkisen sykkeen. Aikaisemmin laite näytti myös 12 tunnin sykekäyrän, mutta tämä ominaisuus on jonkin päivityksen myötä kadonnut. Sykkeen mittaaminen ranteesta mahdollistaisi monipuolisempia aktiivisuuden seurannan ominaisuuksia (vrt. Garmin leposyke- ja stressi-indeksiseurannat, joiden datasta vastaa kotimainen Firstbeat), mutta niitä saadaan vielä toivoa ja odotella. Ainoastaan päivittäiset askeleet ja kalorinkulutus loggautuvat Movescountiin. (Suunnon saitilla lukee myös, että kello seuraa unen määrää ja leposykettä, mutta itse en ainakaan yrittämälläkään löydä näitä logattuna minnekään.)

Edit: Unen seuranta on tullut mukaan päivitysten myötä. On hauska ominaisuus, että kello “pakottaa” aamulla katsomaan unidatansa (ensimmäisen kerran kellon aktivoituaan unitiedot tulevat ruudulle), näin tulee seurattua unen määrää säännöllisemmin. Seuranta on pääosin hyvin tarkka, mutta levottomammin nukkuessa ja välillä heräillessä loggaus saattaa alkaa vasta pari tuntia tosiasiallista myöhemmin. Unen seuranta on hyvä lisäominaisuus, mutta numeroa ei kannata tuijottaa liikaa, jos tuntuu että oikeasti nukkui enemmän kuin mitä kello antaa ymmärtää.

Akun kesto ja muut nippeliasiat

Rannetuntumaltaan Spartanit ovat sporttikellojen kuninkaallisia. Ranneke on pehmeä, ja mitoistaan huolimatta kellon pitäjä unohtaa laitteen nopeasti. Ranneketta on kahta eri mallia, toisessa ranneke on suoraan kiinni kellotaulussa, toisessa nivelellä kiinnitettynä. Väri- ja tyylivalikoimaa on Suunnolle tyypilliseen tapaan runsaasti.

Akun kesto on parantunut päivitysten myötä. Hyvällä GPS-tallennuslaadullakin kellon akusta oli vielä 30 % jäljellä 7 tunnin ja 45 minuutin metsässä rymyämisen jälkeen. Kello myös latautuu sähköpistokkeesta kiitettävän rivakasti.

En ole suuri kosketusnäyttökellojen ystävä, mutta navigointi onnistuu onneksi myös painikkeiden avulla, mikä on tarpeen hanskakeleillä. Äänimaailmaltaan kello on oudon kahdeksankymmentälukulaisen pelihenkinen, ja kimeät piippaukset eivät ole lainkaan linjassa kellon olemuksen tai käyttöliittymän kanssa.

 

Plussat
+ Kaunis kuin karamelli, huomaamaton ranteessa
+ Monipuoliset sporttiominaisuudet
+ Movescount pieksee kilpailevat sovellukset mennen tullen

Miinukset
– Sykemittauksen epäluotettavuus ja yksilökohtaisuus
– Aktiivisuusominaisuuksien mahdollisuuksien hukkaaminen
– Ärsyttävät piippaukset

Lopputuomio:

Suunnon Spartan Sport Wrist HR on hirmuisen kaunis ja monipuolinen kello, joka valitettavasti jää vajaaksi sykkeenmittauksen tarkkuudessa. Ennen ostopäätöstä kannattaa testata, toimiiko mittaus omassa ranteessa tarpeeksi hyvin.

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä:
Garmin Fenix 5S
Garmin Fenix 3
Suunto Spartan Sport
Garmin Forerunner 235
Suunto Ambit 3 Sport

Previous

Teräsmeduusojen vinkit edustuspukeutumiseen

Next

Mentaaliravintoa – Pt-akatemia, kolmas viikonloppu

4 Comments

 1. Kimmo

  ihan sika hintanen!

 2. Osmo

  Aivan samoja oireita kellossani. Syke kovimmillaan kiikkuu yli 240 löysähkössä treenissä. Mittaus on ollut vyön kautta, mutta näyttäisi olevan aivan sama myös rannemittauksessa. Nämä oireet mielestäni ilmaantui viimeisimmän päivityksen myötä. Kun kellon käynnistää uudelleen, se näyttäisi toimivan ihan ok. Mutta taas seuraavalla treenikerralla se näyttää taas aivan hulluja lukemia. Kello on ostettu tammikuussa, että takuuta on jäljellä reippaasti.
  Oliko kelloasi valmistajan huollossa ?

 3. Jouni

  Toissapäivänä tuli uusi laite takuuna. Kävin heti illalla spinningissä, toimi hyvin. Eilen olin kuntosalilla, toimi hyvin.
  Tänään kävin 52 km pyörälenkillä ja samat vaivat sykkeenmittauksessa.
  Osan matkaa lukemat melko tarkkoja, mutta n. 1/3 matkasta meni sykkeellä 45-70 mukaan lukien isot nousut.
  Keskisyke 97 kun se vyön kanssa on ollut liki 130

  • Lotta

   Monilla tuntuu olevan tätä ongelmaa. Itse saan säälliset sykkeet pk-treenissä jos kiristän kellon ranteen tosi tiukalle ja siirrän sitä reilusti ylöspäin. Fillaroidessa näyttää tosi helposti alhaisia sykkeitä, johtuneeko kellon ja ranteen asennosta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén