Taas olisi yksi vuosi paketissa. Mitä tuli opittua vuodesta 2020 ja mitä toivon uudelta vuodelta?

Vuosi 2020 oli monilta osin hyvin erilainen kuin alun perin odotin. Vaikka tulikin istuttua kalsarisillaan kotona iso osa vuodesta, mahtui vuoteen myös paljon töitä, treeniä ja vähän seikkailujakin. Suoritusten listaamisen sijaan lienee hyödyllisempää miettiä, mitä kuluneesta vuodesta tuli opittua.

 1. Asioita tapahtuu kun pistää tapahtumaan. Viime vuoden lopussa esitin toiveen, että ajatukset omasta urasta ja työnteosta kirkastuisivat. Ajatukset eivät välttämättä kirkastuneet, mutta päätin ensin pistää töpinäksi ja perustin alkuvuodesta oman yrityksen. Yhden naisen viestintätoimistollani Whole Lotta Hustlella meni jo ensimmäisestä viikosta alkaen todella hyvin, ja olen ihan älyttömän ylpeä siitä, miten ensimmäinen tilikausi on mennyt, sekä taloudellisesti että työn laadun suhteen. Vaikkei minulla ollutkaan selkeää visiota, se on alkanut hiljalleen löytyä vuoden ja tekemisen aikana. Jos minulla olisi jokin työliitännäinen supervoima, se olisi monimutkaisten asioiden hahmottaminen ja kiteyttäminen, ja siitä alkaa hiljalleen tulla suunta myös firman asioissa.
 2. Hommat menevät harvoin niin pieleen kuin niiden odottaa menevän. Olen kova murehtimaan asioita etukäteen. Keksin helposti viisikymmentä tapaa, jolla asiat voisivat mennä päin honkia, mutta lähestulkoon aina asiat menevät ihan hyvin. Usein myös toki sen takia että on osannut spekuloida kaikki mahdolliset ja mahdottomat skenaariot etukäteen, mutta varmaan pärjättäisiin vähemmälläkin murehtimisella.
 3. Välillä pitää sanoa ei. Pitää uskaltaa sanoa ei projekteille, menoille, asioille jotka eivät tunnu omalta.
 4. Ja välillä pitää sanoa kyllä. Etenkin jos joku ehdottaa jotakin hauskaa ja jännittävää.
 5. Tunne oman elämän hallinnasta ratkaisee. Vuosi oli hyvin työntäyteinen, ja usein tein yhtä pitkää päivää kuin palkkatöissä aikoinaan. Mutta mikä tuntui kaikessa ahkeroinnissa erilaiselta kuin ennen oli tunne siitä, että olen oman elämäni herra. Voin jättää projekteja väliin, pitää lomaa ja mennä treeneihin keskellä päivää ilman huonoa omatuntoa ja kollegoiden kummeksuntaa. Ja se on merkittävää se.
 6. Muista kuitenkin keskittyä hetkeen. Vaikka aina olisikin katse vähän eteenpäin, pitäisi aina muistaa myös elää hetkessä ja keskittyä siihen mitä tekee juuri sillä hetkellä, olla läsnä eikä seikkailla jossain aivojensa uumenissa. Tässä on vielä paljon, paljon petraamista.
 7. Usko perstuntumaan. Vuoden isoimmat virheet liittyivät siihen, että otin vastaan pari projektia, jotka tuntuivat jo lähtökohtaisesti vähän huonoilta jostakin määrittelemättömästä syystä. Olisi kannattanut luottaa intuitioonsa, sillä projektit osoittautuivat kuormittaviksi ja myös taloudellisesti muita kannattamattomammiksi.
 8. Lukeminen kannattaa aina. Luin vuoden aikana 51 kirjaa, sekä fiktiota että faktaa. Lukeminen oli hyvää vaihtoehtoista toimintaa telkkarin katsomiselle ja somen selaamiselle, mutta myös paras keino tutustua uusin asioihin, laajentaa ajatteluaan ja kehittää omaa ilmaisuaan.
 9. Jos ei ole seuraa, on mentävä yksin. Kesällä tuli taas hetki, kun piti päättää, että parempi on tehdä asioita yksin kuin vain toivoa että saisi kaveria johonkin puuhaan. Yksin tehty fillarireissu olikin vuoden parhaita juttuja!
 10. Asioilla on tapana järjestyä. Siinäpä se.

Entäs sitten tämä uusi vuosi? En harrasta uudenvuodenlupauksia, mutta esitän itselleni ja maailmalle muutaman toiveen:

 1. Rentoutta. Eräs minua kokeneempi yrittäjä totesi, että mitään hyvää ei tapahdu puristamalla. Rentous heijastuu heti myös työn laatuun positiivisesti. Eikä siitä varmaan ole haittaa muussakaan elämässä.
 2. Riittävästi unta. Sain joululahjaksi painopeiton, ja tuntuu että se voisi olla yksi osatekijä entistä parempien unien metsästämisessä.
 3. Kivoja seikkailuja. Toivottavasti tänä vuonna pääsen lumille, vuorille ja tekemään jännittäviä juttuja!
 4. Uusia kokemuksia. Kaikenlainen uusi kiinnostaa. Listalla on ainakin maastopyörän hankkiminen.
 5. Luovuutta kehittää uutta. Joululoman aikana on syntynyt tosi paljon ideoita, ja toivottavasti arjesta löytyy tarpeeksi löysää aikaa kehitellä asioita eteenpäin.
 6. Uusia ja vanhoja kavereita. Minulla ei ole koskaan ollut paljon kavereita, mikä vaikuttaa väistämättä myös siihen, että tulee puuhasteltua ja seikkailtua vähemmän kun ei ole seuraa. Tänä vuonna haluan olla aktiivisempi jo tuntemieni ihmisten suhteen enkä turhaan arastella luoda uusia kaveruuksia, jos sellaiseen tilanne tulee!
 7. Öitä ulkona. Koska ulkona nukkuminen on ihanaa!
 8. Taitoa tehdä asioita jotka tuntuvat itsestä hyvältä. Oli kyseessä sitten työ tai vapaa-aika.
 9. Aikaa lukemiselle, kirjoittamiselle ja piirtämiselle.
 10. Iloa ja tyytyväisyyttä. En kaipaa mitään superfantastista megaupeaa elämää, sekin riittää että on kaikki ihan hyvin.

Siinäpä se. Ei sinänsä mitään ihmeellistä ja suureellista, ja kaikki hyvinkin toteutuskelpoista ja paljon myös omista toimista kiinni.

Ja jotta saataisiin osuvasti 21 pointteria, keksitään vielä +1: Tarkoitus olisi myös aktivoitua taas enemmän blogin ja somen kanssa ja kehitellä uutta. Ajatus ei ole vielä ihan kirkas, mutta eiköhän sekin tekemällä selviä.

// Arkea, treeniä ja ajatuksia Instagramissa: @lottapumpui //