Garminin Forerunner 945 on etenkin juoksijoille, pyöräilijöille ja multisporttaajille suunnattu kello, jonka rannesykemittausta ja monipuolisuutta on pakko kehua.*
Sporttiominaisuudet
FR945 on ensisijaisesti kestävyysurheilijoille tehty kello, ja juoksulajeissa sen ominaisuudet pääsevät parhaaseen käyttöön. Kello tarjoaa harjoitukseen liittyvien perusjuttujen lisäksi valtavasti yksityiskohtaista tietoa esimeriksi päivän suorituskyvystä sekä lämpöön ja korkeuteen sopeutumisesta. Näistä kahta jälkimmäistä oli mielenkiintoista seurata kesän helleaallon sekä Sveitsin-reissun aikana, ja ainakin perstuntuman mukaan arviot olivat suht oikeassa.
Yksittäisten suoritusten tietojen lisäksi kello analysoi harjoitusten vaikutusta monella tapaa. Tietoa on tarjolla niin kokonaiskuormituksesta kuin eri intensiteettien mukaan eriteltynä, ja kello myös antaa vinkkejä treenaamiseen ja tehojen määrän justeeraamiseen. Tietoa ei tosin tarjota mitenkään systemaattisesti ja automatisoidusti esimerkiksi kerran viikossa, joten on pitkälti käyttäjästä ja vaivannäöstä kiinni, kuinka usein ja huolella eri tietoja haluaa käydä kellosta tutkimassa. (Juoksun dynamiikkaominaisuuksista alla Sykkeen mittaus -kohdassa).
Kellotaulun näyttöjä ja muita ominaisuuksia (esimerkiksi automaattiset kierrokset ja nousumetrien esitystapa) saa muokattua helposti. Outoa kuitenkin oli, että kun otin automaattiset kierrokset pois päältä Pyhän tunturimaratonin ajaksi jotta en turhaan saisi kilometrinotifikaatioita pitkän kisan aikana, en päässyt sovelluksessa tarkastelemaan jälkikäteen ollenkaan kilometrikohtaisia tietoja, vaan koko 43 kilometrin lenkki oli nähtävillä vain yhtenä ainoana kierroksena.
Kellossa on valmiina pitkä liuta erilaisia lajeja etenkin kestävyysurheiluun sekä ulkoiluun kiipeilystä melontaan ja golfiin. Lajien syöttäminen manuaalisesti (esim. crossfit) on kömpelöä ja herättää kysymyksen, eikö lajeja olisi suosiolla voinut laittaa mukaan enemmänkin, ne tuskin kellosta hirmuisesti muistia vievät.
Sykkeen mittaus ja juoksun dynamiikka
(Muistutus: rannesykemittauksen tarkkuus ei ole ikinä samaa luokkaa kuin sykevyöllä mitattu syke, ja on käyttäjäkohtaista, kuinka hyvin sykkeen mittaus toimii. Testaa aina kelloa ennen ostopäätöksen tekemistä.)
FR945 on ensimmäinen sporttikello, jonka rannesykkeenmittauksesta minulla ei ole isompaa valittamisen aihetta. Toisin kuin monissa aikaisemmin testaamissani kelloissa, ranneketta ei tarvinnut kiristää hirmuisesti tai siirtää kelloa ylemmäs kyynärvartta kohti luotettavien lukemien saamiseksi, vaan kelloa pystyi pitämään samalla tavalla kuin arkikäytössä. Latenssia sykkeen mittauksessa toki on, joten esimerkiksi intervallien sykkeitä ei kannata yksin rannemittauksen perusteella käpistellä. Crossfit-treenissä esimerkiksi souduissa ja burpeissa syke näytti tosiasiallista hieman korkeampia lukemia, mutta missään testaamassani lajissa heitot eivät olleet kummoisia (monissa muissa ranteesta sykettä mittaavissa kelloissa heittoa on voinut olla pahimmillaan yli 50 lyöntiä minuutissa suuntaan tai toiseen). Ainoana miinuksena sykkeen mittauksesta mainittakoon se, että päivän aikaisia syke- ja stressitasotietoja käpistellessä sykkeen löytymisessä menee usein pitkä tovi.
Vaikka sykkeen mittaus ranteesta sujuukin, kannattaa kellolle hankkia sykevyö kaveriksi intervallitreeneihin. Itselläni oli testissä mainio HRM Tri -sykevyö, jonka kanssa FR945 tarjoaa hurjan määrän tietoa tutkittavaksi käpisteltäväksi. Sykevyön kanssa juostessa kello näyttää erilaisia juoksudynamiikan tietoja, kuten maakosketuksen keston tasapainoa ja pystysuuntaista liikettä. Poluilla näistä tiedoista ei niinkään ole iloa kun askellus on mitä on epätasaisella alustalla, mutta sileän treeniä tehdessä oli mielenkiintoista nähdä millaisia puolieroja jaloissa on ja kuinka pystysuuntaan pomppivaa oma juokseminen onkaan. Dynamiikkatietoja saa sykevyön lisäksi myös vyötärölle laitettavan Running Dynamics -anturin avulla. Lisätietoja juoksudynamiikasta täällä.
Aktiivisuuden ja unen mittaus
FR945 mittaa monipuolisesti aktiivisuutta ja unta. Koko päivän sykkeiden lisäksi kello seuraa stressitasoa ja palautumista sykevaihtelun perusteella. Itse seurasin välillä kesken työpäivänkin stressitasoa ja voimavarojen määrää kuvaavaa Body battery -indeksiä. Hauska lisäominaisuus on rentousajanotto, joka on käytännössä kellon ohjeistamana tehtävä rentouttava hengitysharjoitus. Toisinaan tämän tekeminen oli vain vaikeaa jos kello ei meinannut saada sykkeestä kiinni.
Kello seuraa myös unta, mutta näihin tietoihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Toisinaan kello tulkitsi illan telkkari- tai lukuhetket nukkumiseksi, ja yön aikaisia heräilyjä kello ei aina rekisteröinyt. Yön aikaisten leposykkeiden osalta tulokset olivat hyvin linjassa Ouran antamien tietojen kanssa.
Connect-applikaatiossa voi seurata myös kuukautiskiertoa ja sen vaiheiden vaikutusta kehoon ja harjoitteluun. Itse en tätä ominaisuutta käyttänyt.
Akun kesto, GPS ja barometri
Akun kestoksi valmistaja lupaa älykellotilassa maksimissaan kaksi viikkoa, 10 tuntia GPS-tilassa musiikin ollessa käytössä tai maksimissaan 60 tuntia UltraTrac-tilassa. Itse latasin kellon reilun viikon välein, enkä saanut kertaakaan akkua kulutettua loppuun. Kello alkaa muistutella lataamisesta kun akkua on alle 10 prosenttia jäljellä. Itse olisin toivonut kelloon Suunnoista tuttua ominaisuutta, jossa jokaisessa urheilutilassa kello näyttää myös tunteina, paljonko akkua on vielä jäljellä.
Kellossa on sekä GPS, GLONASS että Galileo, ja eri paikannussysteemien välillä pääsee navigoimaan urheilutilojen valikoissa. Itse käytin vain GPS:ää, johon kello sai yhteyden suht vikkelästi. Korkeuden mittaamiseen FR945 käyttää barometriä, joka Sveitsin-reissulla osoittautui suht tarkaksi.
Kartat ja navigointi
FR945:ssä on mukana ostoalueen (tässä tapauksessa Euroopan) kartat, joita voi hyödyntää navigoidessa tai tarvittaessa katsoa karttatietoja kesken suorituksen vaikkei tiettyä reittiä seuraisikaan. Alpeilla navigointi toimi todella hyvin, ja kello piippasi merkiksi lähestyvästä käännöksestä hyvinkin tarkasti. Tästä ominaisuudesta oli hyötyä etenkin sumuisina päivinä. Helsingin keskuspuiston miljoonilla risteävillä pikkupoluilla navigoiminen oli jo hieman hankalampaa, ja reitiltä tippumisia sattui koko ajan.
Valmiita reittejä voi selata Connect-sovelluksessa, mutta tässä ominaisuudessa on vielä parantamisen varaa. Kartta näyttää hyvin erilaisia alueen reittejä, mutta nimihaku toimii todella huonosti: yritin ladata Helsinki City Trailin reittiä kelloon, mutta en onnistunut löytämään sitä millään mahdollisella nimihaulla vaan vain menemällä kartassa reitin aloituskohtaan (mikä on sinänsä typerää jos ei satu tietämään mistä reitti alkaa!) Helpointa on etsiä internetin syövereistä gpx-muotoinen reitti, ladata se puhelimeen ja siirtää sovellukseen ja kelloon.
Käytettävyys ja muut nippeliasiat
FR 945 on vakavasti otettava vaihtoehto Garminin lippulaivamalli Fenixille. Fenixiin verrattuna kello ei ole yhtä maskuliininen ja jykevä, ja istuu myös pienempään ranteeseen. Ranteessa kello on melko huomaamaton, ja se painaa vain 50 grammaa (linssi vahvistettua kevyttä lasia, kehys kuituvahvisteista polymeeria). Toisaalta tämä on äärimmäisen hyvä asia arkikäytön kannalta, mutta hintaansa nähden (ovh 649 euroa) tuntuma on jotenkin halvan ja muovisen oloinen (vertailun vuoksi: vain muutaman euron kalliimmassa Fenix 5 plussassa on safiirilasi ja teräksinen kehys).
FR945:n käyttäminen on suht näppärää, kun kellon viidestä painikkeesta pääsee jyvälle (trendin vastaisesti kellossa ei ole kosketusnäyttöä laisinkaan, mikä on oikein hyvä ratkaisu). Connect-sovelluksessa pääsee käpistelemään päiväänsä ja suoritustietoja. Kätevä ominaisuus on peittokuva, jossa pääsee ristiinvertailemaan esimerkiksi tahdin ja sykkeen yhteyttä. Sovelluksen ja kellon synkkaaminen sujuu ongelmitta, joskin jos synkronointia ei tee joka päivä, vaatii synkronoinnin valmistumisen odottelu pientä kärsivällisyyttä ainakin Huawein puhelimen kanssa.
Forerunner 945:ssä on melkoinen liuta lisäominaisuuksia, joista on taatusti iloa monelle. Spotifyn ja monet muut musiikin suoratoistopalvelujen kautta kelloon saa siirrettyä jopa 1000 biisin verran kuunneltavaa, joten popittelu onnistuu myös silloin kun puhelinta ei ole mukana lenkillä tai verkkoyhteyttä ei ole. Kellossa on myös Garmin Pay, jolla voi maksaa ostoksia lähimaksulla. Olisin mieluusti ottanut tämän ominaisuuden itsekin käyttöön, mutta oman pankkini korttia ei saa yhdistettyä kelloon. Tällä hetkellä synkattua saa vain Nordean Masterin ja Visan, Dansken ja Eurocardin Masterit sekä Finnairin ja SASin luottokortit.
Yhteenveto
Forerunner 945 on erinomainen kello juoksijalle, joka haluaa käpistellä paljon tietoja ja joka vaatii laitteeltaan monipuolisia ominaisuuksia. Hintaansa nähden kello on hieman heppoisen tuntuinen, mutta varsinaisessa käytössä keveys ja huomaamattomuus ovat vain plussaa. Tällä hetkellä ehdoton suosikkikelloni!
Plussat
+ Monipuoliset treeniominaisuudet
+ Sykkeen mittaus ranteesta yllättävän tarkkaa
+ Kevyt, sopii kapeampaankin ranteeseen
Miinukset
– Hinta
– Esiasetettujen lajien yksipuolisuus
– Reittihaun kömpelyys
*Garmin lainasi kellon testattavaksi, käyttökokemukset ja mielipiteet omiani.
Lue myös:
Testissä Suunto 9
Testissä Suunto Spartan Sport Wrist HR
Testissä Garmin Fenix 5 s
Testissä Suunto 3 Fitness
Kaikki testit Pumpui testaa -tägin alla!
5 Pingbacks