Yhteistyössä Engelberg-Titlis

Joku sen somessa hyvin kiteytti: “Lotalla on siellä unelmaloma käynnissä.” Ja niinhän minulla olikin! Vaellusta, juoksua ja maastopyöräilyä sekä hyvää ruokaa vuorten keskellä, mitä sitä ihminen voisi muuta toivoa!

Lue myös:
Polkujuoksua Sveitsissä
Sähköpyörällä Alpeilla
En aina joogaa auringon noustessa, mutta kun joogaan…

Mikä Engelberg?

Engelberg eli enkelten vuori on neljän tuhannen asukkaan kylä keski-Sveitsissä. Tuhannen metrin korkeudessa sijaitsevaa kylää ympäröivät Urin alppeihin kuuluvat vuoret, joista korkein on Titlis (3 238 metriä).

Aamupalalla ja tuumaustauolla Brunnihüttellä. Kahvi on paikallisesta paahtimosta, jolla on kahvila ja kauppa kylässä.

Mitä Engelbergissä voi tehdä?

Pikemminkin kysymys kuuluu mitä Engelbergissä ei voi tehdä! 500 kilometriä vaellus- ja polkypyöräreittejä, lukuisia vuorenhuippuja, rotkoja, henkeäsalpaavia maisemia… Olin Engelbergissä kolme päivää, ja tuntui että en ehtinyt kuin hieman raapaista pintaa siitä mitä kaikkea kylässä ja vuorilla voisi tehdä: tein muutaman vaelluksen ja juoksulenkin, ajelin sähkömaastopyörällä ja joogasin aamunkoitteessa vuorenrinteellä. (Seuraavissa postauksissa tarkemmin juoksu- ja vaellusreiteistä, maastopyörämahdollisuuksista ja joogareissusta.)

Engelberg sopii myös kiipeilijöille ja muille huimapäille. Via Ferrata -ratoja ja kalliokiipeilyreittejä on sekä aloittelijoille että edistyneemmille. Boulderoimaan pääsee myös: mainio päiväretki olisi ajella maastopyörällä laaksoa pitkin Stäfelin majalle, josta voi vuokrata pädin päiväksi. Engelbergissä pääsee myös riippuliitämään, ja se onkin yksi Red Bull X-alps -kiertueen pysäkeistä.

Engelbergissä on 500 km vaellusreittejä. Tämä polku vei Rugghubelhüttelle.

Kylä ja vuoret tarjoavat toki paljon tekemistä myös niille, jotka haluavat nauttia vähän rauhallisemmasta menosta. Hiihtohissit ovat käytössä läpi kesän, eli vuorille pääsee myös vuodattamatta hikipisaroita. Suurin vetonaula on Titlis-vuori, jonne pääsee muutamalla hissillä yhdessä hujauksessa. Titliksellä sijaitsee muun muassa Euroopan korkein riippusilta, ja ympäri vuoden pääsee puljaamaan lumessa (esimerkiksi laskemaan kumirenkaalla lumikourua). Lapsiperheille on omia vaellusreittejä, ja kylästä löytyy maauimala. Kylän liepeillä on myös golfkenttä. Talvikaudella kylä on luonnollisesti lumilajien ystävien valtaama.

Itse haluan ehdottomasti mennä Engelbergiin uudelleen, sillä to do -listalle jäi valtava määrä erilaisia puuhia: haluaisin kokea via ferratat, käydä Titliksellä ja jatkaa eri reittien tutkimista jalan ja pyörällä ja miksei hevosellakin. Ja riippuliitää!

Vuorilla on paljon ravintoloita, joissa pysähtyä tankkaamaan. Fürenalpin majassa, jonne pääsee myös hissillä, oli tarjolla ihania kakkuja.

Missä syödä ja nukkua?

Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti ylellisistä hotelleista yksinkertaisiin retkeilymajoihin ja hostelleihin. Junalla liikkuvalle kätevintä on yöpyä kylän keskustassa. Hisseille pääsee keskustasta nopeasti kävellen tai ilmaisella shuttle-bussilla.

Trail Hotel Engelberg vuokraa myös maastopyöriä.

Itse majoituin Trail Hotel Engelbergissä, jolle haluan antaa äärimmäisen lämpimän suosituksen. Kohtuuhintainen kolmen tähden hotelli (2 hengen huone 78-118 frangia, myös isompia huoneita ja yhden hengen huoneita tarjolla) sijaitsee aivan kylän keskustassa “pääkadun” Dorfstrassen varrella. Hotelli on ollut toiminnassa vuodesta 1854 ja on edelleen perheyritys, mikä näkyy ystävällisenä ja konstailemattomana palveluna. Hotelli ei ole hieno, mutta se on siisti ja mukava, ja sen terassilla oli hyvä ottaa olut pitkän vaelluspäivän jälkeen. Aamupalalla oli tarjolla muun muassa paikallisia juustoja. Hotellin kautta järjestyvät myös joogatunnit vuoristossa, fillarivuokrat tai vaikkapa useamman päivän juoksuvaellukset Engelbergistä vuorien yli Grindelwaldiin.

Ravintola Urchigin svetsiläistyylinen rösti omena-sienikastikkeessa oli ihan älyttömän hyvää.

Ruokapaikat ovat keskittyneet kylän keskustaan. Moni ravintola tarjoaa perinteisiä sveitsiläisiä ja paikallisia ruokia, mutta myös pizzaa, kebabia ja esimerkiksi meksikolaista on tarjolla. Alue on tunnettu juustoistaan, joita kannattaa ehdottomasti maistella. Söin Alpenclub-ravintolassa jälkiruoaksi jättimäisen juustovalikoiman, jonka lähin tuote tuli muutaman kymmenen metrin päästä kylän luostarista. (Juustonystäviä ilahduttaa myös vaellusreitti joka kulkee vuorilla juustolasta toiseen!)

Keskustassa on myös muutama isompi ruokakauppa, paikallisen kahvipaahtimon myymälä sekä useampia kahviloita. Vuorilla on runsaasti ravintoloita ja alppimajoja, jotka tarjoavat ruokaa ja juomaa aamusta iltaan. Majoissa voi myös olla yötä.

Alpenclubin juustolautanen: paikallisia juustoja ja huippuhyvää piparjuurihilloa. Söin tämän jälkiruoaksi, viimeistä murua myöten.

Miten Engelbergiin pääsee?

Suomesta Engelbergiin pääsee helpoiten lentämällä Zürichiin ja jatkamalla sieltä autolla tai junalla eteenpäin. Lentokentältä pääsee suoraan junalla Lucerneen, jossa pääsee vaihtamaan Engelberg Expressiin. Matkaan lentokentältä Engelbergiin menee kaksi tuntia. Keski-Euroopassa junayhteydet maiden välillä ovat myös hyviä, joten junailemalla pääsee kätevästi myös esimerkiksi Wienistä ja Münchenistä.

Junalla liikkuminen on Sveitsissä äärimmäisen helppoa, ja sveitsiläiset ovatkin ylpeitä siitä, että junat kulkevat aina ajallaan. Jos on ajatuksissa käydä useammassa paikassa reissunsa aikana, kannattaa hankkia junapassi, jolla voi hypätä junaan joko viikon niin monta kertaa kuin huvittaa tai vain tiettyinä päivinä sekä matkustaa julkisella liikenteellä kaupungeissa. Erilaiset passivaihtoehdot ja hinnat löytyvät SBB:n sivuilta. Junapassilla saa myös alennuksia erikoisjunista (esimeriksi Grindelwaldissa Jungfraujochille menevään junaan).

Laajin junapassi on äärimmäisen kätevä ja huoleton. Juniin ei tarvitse ostaa lippuja etukäteen, sen kuin hyppää kyytiin ja näyttää passiaan. SBB:n aikatauluhaku myös näyttää, kuinka täynnä junien oletetaan olevan. Viikon reissuni aikana mahduin ongelmitta jokaiseen haluamaani junaan, ja jokikinen juna oli ajallaan, vaihtoaikojen ollessa kymmenisen minuuttia. Olen junaillut lukuisissa eri maissa, ja missään junamatkailu ei ole ollut näin ongelmatonta!

Aamu sarastaa. Taustalla näkyy Titlis, alueen korkein vuori.

Enemmän fiiliksiä paikan päältä kannattaa katsoa Instagramista tililtä @lottapumpui, siellä on highlightina Sveitsin-matkan tunnelmia kymmenien kuvien ja videoiden muodossa.

 

// Engelberg-Titlis tarjosi minulle kahden yön majoituksen Trail Hotel Engelbergissä, ruoat sekä joogatunnin ja sähköpyörän vuokran. Viikon junapassin tarjosi Switzerland Tourism.