Ajattelimme, että juhannuslauantain ohjelmaksi sopisi jokin kevyt päiväreippailu.

Google maps näytti lähistöllä sijaitsevan kiinnostavan kohteen: Urtmäen luolat. Oletin, että kyseessä on helppo kävelyreitti ja jänskää luolastoa. Noooh…

Reitti olisi ollut suht helppo, havaitsimme palattuamme. Koska emme kuitenkaan löytäneet suoraa reittiä luolille mennessämme, pikku päiväkävelystä tuli hieman haastavampi juttu.

Yllärinä tuli esimerkiksi se, että Urtmäen luolat olivat korkealla. En tiedä missä ne yleensä ovat, mutta en tajunnut joutuvani kiipeämään. Minullahan on paha korkeanpaikan kammo, joten jännän äärellä oltiin jo paljon ennen kuin luolia edes löydettiin.

Tämä oli isoin löytämämme Urtmäen luolista. Ilmeisesti siellä on montakin, mutta loppui aika etsiessä.

Ja miltei löytämättä luolat jäivätkin. Niistä kun ei ollut mitään kovin selkeää infoa missään. Siellä sitten raahustettiin pitkin rinteitä etsimässä. Kyseessä siis ei ole mikään kuratoitu turistikohde, ja Urtmäen luolille ei tosiaan kannata lähteä pienten tai edes keskikokoisten lasten kanssa.

Paikalle ei mene polkua, vaan täydessä ryteikössä täytyy rämpiä. Tai noh, vähän helpommalla pääsee, kun menee sitä oikeaa reittiä, eikä lähde sinne minne me lähdimme!

Koska löysimme luolat, tai luolan, vasta ollessamme jo lähdössä, emme tunkeneet sisälle asti. Osasyynä saattoi olla sekin, että otsalamppu jäi himaan ja muutenkin pelotti…

Urtmäen luola

Kuva on lavastettu. En oikeasti uskaltanut kontata sisään luolaan!

Varusteet olivat muutenkin vähän niin ja näin, seurassani kun oli kauluspaitaan pukeutunut herrasmies! Luolissa seikkailemisesta mitään tietämättömänä ihmisenä sanon, että tuonne kannattaa varustautua otsalampun lisäksi myös todella hyvillä kengillä (meillä kuvissa näkyvät Merrellit osoittautuivat erinomaisiksi, mun kengät saatu) ja varmaan jollain köydellä tms. varusteilla jos luolaan aikoo enemmänkin tunkea.

Tosi kiva retki tästä näinkin tuli, kun tarjolla oli sekä vaarantunnetta että käymättömän korpimaan romantiikkaa. Yhtään ketään muuta ei ryteikössä näkynyt.

Urtmäen luolat

Urtmäen luolien sijainti on Karstuntie 1399, 09220 Lohja. Syötä naviin ja se löytää. Kyllä, kyseessä on se hyvin pieni “aukea” heti tien vieressä. Siitä kun tie on selän takana, lähde noin kello kahteen. Tai kävele tietä hiukan Karstun suuntaan ja siitä metsän läpi ylöspäin. Sieltä löytyy – tai sitten ei!

Urtmäen luolat

Jos olet pro, sinulla on kartat sun muut etkä tarvitse näitä neuvoja. Jos olet tällainen random kesämökkiretkeilijä, käytä Google Mapsia. Sen perusteella me lopulta päädyimme oikeaan paikkaan.