Jos seuraat minua instassa, niin oletkin huomannut, että olen jälleen marrasputkessa.

Marrasputkihan siis tarkoittaa sitä, että jokaisena marraskuun päivänä juostaan ulkona vähintään 25 minuuttia.

Olen tehnyt marrasputkia aiemmin ainakin kaksi, en ole nyt ihan varma tästä. Ainakin 2016 ja 2017, viime vuosi jäi väliin. Saatoin olla putkessa myös 2015, kuka näitä muistaa. (En näemmä ainakaan minä itse).

Tänä vuonna lähdin putkeen siksi, että minulla on niin älyttömän paljon stressiä ja muuta, että on todella hyvä panostaa edes se 25 minuuttia päivässä omaan hyvinvointiin.

Mutta koska minulla on edelleen varpaat hajalla ja ihan kamalasti sitä stressiä, otan marrasputken kevyesti. Alkuperäisten sääntöjen mukaan siis pitää juosta ja pitää juosta ulkona. Itse en ota mitään paineita tuosta juoksemisesta, pikemminkin hölkkäilen kevyesti tai tarpeen vaatiessa vain kävelen. Tarkoituksena on purkaa stressiä eikä lisätä sitä rankalla liikunnalla.

Tätä kirjoittaessa putkilenkkejä on takana neljä. Ne ovat menneet yllättävän hyvin: on ollut helppo lähteä ja voimia on ollut mukavasti. Tilanteen huomioon ottaen tämä on tosiaan yllättävää.

Olen jo aiemmista marrasputkista huomannut sen, että lähteminen on tosiaan paljon helpompaa putken aikana kuin muulloin. Normitilanteessa sitä saattaa jäädä ämpyilemään, että jaksanko tänään juosta ja olisiko minulla kuitenkin vähän sellainen olo että ehkä saattaisin tulla kipeäksi… Mutta se, että katkaisee marrasputken, vaatii oikean, kunnollisen syyn.

Toinen olennainen putkioppi on se, että aikaa on aina.

Minua vähän huvittaa ne ihmiset, jotka juoksukeskusteluissa sanovat, että lähtisin muuten marrasputkeen, mutta minulla ei ole aikaa. HAHAHAHAHA. Olen juossut marrasputkia helvetillisissä tilanteissa. Siis oikeasti tosi pahoissa, ei sellaisissa “on nyt vähän kiireitä tässä” -tyyppisissä, ja minulla on ollut aikaa.

Kyseessä on VAIN 25 minuuttia, kyllä sen aina ehtii. Marrasputkessa sen huomaa konkreettisesti, että aikaa on. Jos ei ole kiinnostusta, voimia tai muuta sellaista, niin sitten ei ole. Ei tämä mikään pakko ole. Mutta jos tuntuu siltä, että aikaa ei ole vaikka oikeasti haluaisi, niin putkessa kyllä huomaa että on sitä – kun vaan järjestää!