Puolisentoista tuntia hellää (ja paikoitellen vähemmän hellää) huolenpitoa. Sivelyä, muiluutusta, liikuttelua. Pötkölleen ja istualleen. Lopputuloksena puuroisia päiviä ja kadonnut jumitus. Sellaista oli kalevalainen jäsenkorjaus.

Kävin hoidettavana ihanalla Marfalla kaksi kertaa. Marfa opiskelee kalevalaista jäsenkorjausta ja tekee vielä oppilashoitoja. Opiskelu on monivaiheista ja hyvin pitkäjänteistä, mutta kuulosti tosi mielenkiintoiselta.

Hoito tuntui urheiluhieronnan ja osteopatian välimuodolta. Ei yhtään huuhaalta. Koko kroppa käytiin läpi varpaista päähän saakka ja se oli pääsääntöisesti miellyttävää. Pahimpien jumikohtien käsittely tuntui, no, jumikohtien käsittelyltä. Hoitokertojen välissä oli pari viikkoa.

Ensimmäisen hoitokerran jälkeen olin tosiaan viikon verran kuin sumussa. Hoidon jälkeisenä iltana fiilis oli kuin maratonin jäljiltä. Toisen hoidon jälkeenkin vähän väsytti, mutta ei kuitenkaan ihan samaan tapaan. Parhautta hoidoissa oli, tietenkin siis sen miitaimin lisäksi, se että minua ensimmäisestä raskaudesta saakka enemmän tai vähemmän haitannut alaselän jumituskohta tuntuu helpottaneen. Pari päivää toisen hoitokerran jälkeen tuntui sille, kuin olisi kyykännyt oikein perusteellisesti, eli persusta hapotti, ja sitten tuo jumi hellitti. Tsädäm vaan.

Kalevalaisesta jäsenkorjauksesta kerrotaan näin:

Kalevalainen jäsenkorjaus on vanha perinteinen hoitomuoto, jossa käydään koko keho läpi jalkapohjista edeten kallonrajaan asti. Kokonaisvaltaisessa hoidossa käsitellään lihaksia, kalvorakenteita, jänteitä ja nivelsiteitä, jotta erilaiset virheasentoihin vaikuttavat kireydet saadaan purettua ja mahdolliset kivut helpottavat tätä kautta. Hoidon alussa tutkitaan kehon epätasapainotekijät keskittyen kokonaisuuteen kipukohdan sijasta. Jalat käydään läpi aina ensimmäiseksi hoitopöydällä ja selkä hoidetaan penkillä istuen, hyödyntäen asiakkaan omia liikeratoja hoito-otteen tehostamiseksi. Hoitoon kannattaa varata aikaa noin 1,5-2 tuntia. Käsittelyn jälkeen on usein tarvetta päiväunille tai pidemmille yöunille sekä seuraavat 3 päivää tulisi ottaa rauhallisemmin, välttäen urheilua, saunomista tai alkoholia ja muita sellaisia menoja, jotka voisivat vaikuttaa hoidon lopputulokseen. Käsittelyn jälkeistä rentoutuneisuutta kannattaa vaalia ja antaa keholle mahdollisuus levätä kunnolla ollakseen entistä vahvempi ja energisempi.

Jo ensimmäinen hoitokerta voi auttaa mahdollisiin kipuoireisiin, mutta tavallisesti tarvitaan 2-4 hoitokertaa 1,5-2 viikon välein toivottujen hoitotulosten saavuttamiseksi ja säilyttämiseksi. Kalevalainen jäsenkorjaus sopii kaikenikäisille ja hyödyt voivat olla myös ennaltaehkäisevää hoitoa ja itsestään huolehtimista. Käsittely auttaa mm. jalkojen erimittaisuuteen, skolioosiin, SI-nivelen virheasentoihin, lonkkien kiputiloihin, alaselkävaivoihin, jäätyneeseen olkapäähän, tenniskyynärpää-, niska- ja hartiavaivoihin, päänsärkyyn, lasten kasvukipuihin ja aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. Hoidon on tarkoitus olla miellyttävä kokemus ja henkisesti sekä fyysisesti eheyttävä kokemus.

Got it? Suosittelen lämpimästi. Tässä, kuten kaikissa käsityönä tehtävissä hoidoissa tekijällä on väliä, ja jos tykkäät enempi reteän sporttisesta höykyytyksestä kuin höyhenellä sivelystä, suosittelen kääntymistä Marfan puoleen. Hän tekee oppilashoitoja ja niitä voi tiedustella Facebook-sivun kautta.

***

Kalevalainen jäsenkorjaus is an old traditional Finnish form of treating the whole body from toes up. Very recommendable.