Luvassa uusin osa jännittävässä (tai siis ei lainkaan jännittävässä) saagassamme siitä, että mikä ihme Sofiaa oikein vaivaa.

Olen tilittänyt oireista täällä ja täällä ja Instassa ja vaikka missä. Luonnollisesti te olette ehdottaneet kaikkea, mikä voisi olla syynä. Esimerkiksi vaihdevuodet.

Olen 38-vuotias, joten onhan se mahdollista, vaikkakaan ei tyypillistä. Joten otin asiasta selvää.

Pikakertaus sinulle, joka et ole tätä sairaskertomusta seurannut: olen tolkuttoman väsynyt, hengästyn superhelposti, olen voimaton ja jäykkä, sormiini ja kasvoihini kertyy nestettä (ruokavalio yms. ei vaikuta asiaan) ja liikunta aiheuttaa kipuja ja lisää jäykkyyttä entisestään. Lisäksi ennen niin rasvaisesta ihostani on tullut kuiva ja hiuksia lähtee tukoittain.

Syynä ei ole anemia, matala ferritiini, kilpirauhasen vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta eikä reuma. Paperilla olen täysin terve, joten itse olen ehdottanut diagnoosiksi konversiohäiriötä eli vanhaa kunnon hysteriaa, mutta ei kuulemma ole siitäkään kyse!

Vahvin teoria on krooninen väsymysoireyhtymä, mutta en oikein usko siihenkään.

No mutta. Olisiko taustalla kuitenkin naisellinen tila elikkäs vaihdevuodet?

Nehän voivat aiheuttaa väsymystä ja kipuja ja hiustenlähtöä ja ties mitä.

Ikää minulla on vaihdevuosia ajatellen melko vähän, mutta vaihdevuodet VOIVAT alkaa alle nelikymppisenä. Lisäksi on olemassa sellainen ilmiö kuin esivaihdevuodet, jotka voivat aiheuttaa oireita jo kymmenen vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia.

Suhtauduin tähän teoriaan hiukan epäilyksellä. Kuukautiskiertoni on kellontarkka, eikä siinä ole tapahtunut muutoksia. Terveyskirjastossa kerrotaan, että “Munasarjojen ikääntymisen ensimmäinen vaihe ilmenee kierron lyhentymisenä, jopa useammalla päivällä. Kierto on lyhyimmillään naisen ollessa noin 42-vuotias. Kuukautisvuodon määräkin voi vaihdella kuukaudesta toiseen.” Mitään näistä oireista ei ole.

Lisäksi viimeisimmästä raskaudestani ei ole kovin kauaa aikaa, ja se alkoi todella helposti (kuten edellisetkin – olen niitä naisia, jotka ovat raskaana jo nähtyään kikkelin). Ja olen tosiaan alle neljäkymmentä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä!

Kävin siis selvittämässä asian.

Kyseessä oli ns. hedelmällisyyden kartoittaminen. Suoraan sanottuna en tiedä, onko olemassa jotain “oletko vaihdevuosissa” -testiä, joten valitsin tämän hedelmällisyyskartoituksen, johon törmäsin googlaamalla.

Tutkimukseen sisältyi normaali sisätutkimus, munasarjojen ultraaminen ja verikokeita.

En pidä teitä jännityksessä tämän kauempaa. Tulos oli se, että munasarjat ovat aktiiviset ja kaikki muutenkin kunnossa. Että vaihdevuosista ei tietoakaan, ja siitä vain lapsentekohommiin jos siltä tuntuu.

(Ai tuntuuko? Sen kysymyksen kanssa olen kipuillut tässä pari vuotta. Siellä gynellä ollessani ajattelin lopultakin saaneeni aikaan varman päätöksen, mutta en nyt kyllä uskalla sanoa sitä ääneen.)