Mystillisten sairauksien parista päivää. Tällä kertaa mietitään, että voisiko oireitani selittää krooninen väsymysoireyhtymä. Hhmm.

Mikä on krooninen väsymysoireyhtymä?

Terveyskirjasto kertoo asiasta näin: Krooninen väsymysoireyhtymä (chronic fatigue syndrome, CFS), on vakavasti elämää rajoittava elimellinen (fyysinen) sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä. Sairauden oirekuvaa hallitsee useimmiten äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen uupumus, joka pahenee vähäisessäkin fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa eikä lievity levolla.

krooninen väsymysoireyhtymä

Kroonisen väsymysoireyhtymän oireita ovat:

– Voimakas uupumus, joka ei lievity levolla

– Rasitus pahentaa uupumusta ja huonovointisuutta

– Huimaus ja heikotus

– “Aivosumu”

– Päänsärky, selittämätön kuumeilu, lihas- ja nivelkivut

– Nivelten jäykkyys

– Huono alkoholin sietokyky

– Rytmihäiriöt

Jotta diagnoosin saisi, pitää tiettyjen oireiden täyttyä. Krooninen väsymysoireyhtymä on asiantuntijoiden mukaan yksi sairaus, ei siis oireyhtymä, ja siksi sitä kutsutaan myös nimellä CFS-tauti. Se on eri asia kuin tavallisiset fyysisen ja psyykkisen stressin ja masennuksen aiheuttamat tilat, kuten esimerkiksi työuupumus, Terveyskirjasto kertoo.

Koska tutkimuksissa ei ole löytynyt oireilleni mitään riittävästi selittävää tekijää, myös kroonista väsymysoireyhtymää on ehdotettu. Minulle todettiin, että voisin omaan piikkiin mennä asiaan perehtyneen lääkärin vastaanotolle.

“Alkuun päästään yleislääkärin arviolla, mutta yleislääkäri harvoin uskaltaa päätyä CFS-diagnoosiin. Koska CFS:n kaltaisin oirein ilmeneviä sairauksia on laaja joukko, paras taho diagnoosin varmistamiseen ja hoitovaihtoehtojen puntarointiin on sairauksia laaja-alaisesti tunteva erikoislääkäri.”, todetaan myös Terveyskirjastossa.

Olen siinä käsityksessä, että suurin osa niistä, jotka asian tutkituttavat, eivät sairasta kroonista väsymysoireyhtymää, vaan heidän oireilleen löytyy (tai ei löydy) jokin muu syy.

CFS

Joka tapauksessa, en aio mennä erikoislääkärille, vaan teen diagnoosin itse: en usko sairastavani kroonista väsymysoireyhtymää. Kun lukee sairaudesta kärsivien kokemuksia, oireet tuntuvat olevan aika eri luokkaa kuin minulla.

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat väsyvät pienestä ponnistuksesta todella paljon. He eivät pysty käymään töissä, viettämään sosiaalista elämää ja harrastamaan liikuntaa, itsehän pystyn tähän kaikkeen.

Lisäksi minusta ei ihan riitä diagnoosiksi se, että minulla on hiukan kipuja, paljon jäykkyyttä, jonkin verran väsymystä ja todella huono viinapää.

Minulla rasitus parantaa oloa, enhän muuten saisi liikuttua montaa kertaa viikossa. Jäykkyys lisääntyy liikunnan jälkeen, mutta muuten liikunta toimii kuten normaalisti, eli piristää henkisesti ja fyysisesti.

En kärsi myöskään aivosumusta. Teen luovaa ajattelutyötä nopeasti ja hyvin, eikä se onnistuisi jos minulla olisi keskittymisvaikeuksia ja muistihäiriöitä.

Joten toista selitystä kaivataan edelleen. Minulla on oma teoriani, mutta jääköön se seuraavaan sairaustilitykseen!

Lue myös:

Anteeksi että tulin valittamaan turhasta.

Oliko se ferritiini?

Seuraathan jo instagramissa @fitnessfuhrer!