Kasvit hädässä

Herne A: Hei kaverit, mis ootte. Oon venannu täällä jo jotain vuorokauden!
Herneet B & C: Ei niinku todellakaa tulla täältä pinnalle. Ootsä kattonu ikkunasta ulos? Rakeita! Lunta!
Herne A: Äää, nössöt! Mä luotan tohon aurinkoon. (Kuålee.) 

Siis tosi juttu, näin ne varmasti whatsuppaa toisilleen. Nyt on nimittäin pompsahtanut Suomen markkinoille alkujaan italialainen opus Loistavat kasvit – mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kirjan esittelyssä kerrotaan näin:

Jos älykkyys määritellään kyvyksi ratkaista ongelmia, kasvit ovat varsinaisia neroja. Ne aistivat, reagoivat, leviävät ja sopeutuvat. Niillä on tuntoaisti, ne nukkuvat ja kommunikoivat itsensä, toistensa ja eläinten kanssa ja laativat ja toteuttavat erilaisia selviytymisstrategioita. Kasvit pystyvät tekemään valintoja, oppimaan ja tunnistamaan sukulaisensa. Viiden ihmisten kanssa yhteisen aistin lisäksi niillä on viitisentoista muuta aistia.

Ovatko aivot älykkyyden edellytys? Yksien tehokkaiden aivojen sijaan kasveilla on juurien kärjissä miljoonia pieniä tietojenkäsittelyrakenteita, jotka yhdessä muodostavat monimutkaisen viestimisverkoston, jota voi verrata internetiin tai parviälyyn.

Ihan kreisiä. Tosin kyllä selittää sen, miksi nuo meidän yrtit, herneet, kurkut ja muut pukkaavat hiukan hentoa kasvustoa. Pihalle joutuminen ei ilmeisesti kiinnosta, ainakaan fiksuimpia yksilöitä.

Jos aihe kiinnostaa enemmän ja liikuskelet pääkaupunkiseudulla, kirjailija, keksijä ja Firenzen yliopiston professori Stefano Mancuso pitää kirjaansa liittyvän yleisöluennon “Green Intelligence – the vegetal way to cognition” Kaisaniemen Kasvitieteellisessä museossa ma 15.5. klo 13:30.

Itse kirjaa en ole itse lukenut eli olen jäävi suosittelemaan. Kiintoisalta vaikuttaa!

***

They communicate! The plants! It’s amazing and this explains why they don’t want to grow and move outdoors. It’s snowing.

Previous

Meduusan verkossa 10/17

Next

Noin viikon olutfestari: Tallinn Craft Beer Weekend 2017

2 Comments

  1. Tämä selittää sen miksi meillä ei ole oikein mikään lähtenyt kasvamaan! Taitavat aistia kaksi karvaista petoa, jotka haluavat aivan varmasti maistella niitä ja senkin kuinka ne tullaan unohtamaan ainakin kymmeniä kertoja parvekkeelle paahtumaan ilman vettä ja suojaa. Viime kesänä olisi saanut kastella liki joka päivä, sen verran lämmin oli parvekkeella. Kummasti ne kasvit aina vain virkosivat, vaikka kuinka oltiin kaltoinkohdeltu.. 😀

    • Nina

      Kyllä. Petoja, jano, hiki. Yksinäisyys. Ei tosiaan ihme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén