CrossFittiin kuuluu elimellisenä osana kilpaileminen. Itselläni on varsin alikehittynyt kilpailuvietti, mutta vähintäänkin huvin vuoksi osallistuin tänäkin vuonna Gamesien maailmanlaajuiseen esikarsintaan eli CrossFit Openeihin. Skabat päättyivät runsas viikko sitten. Mites meni?
No omasta mielestä ihan yllättävän hyvin. Tänä vuonna osallistuin (tai “jouduin”) ensimmäistä kertaa seniorisarjaan eli masters-luokkaan naiset 35–39 vuotta, täytän nimittäin 35 heinäkuussa juuri ennen CrossFit Gameseja. Sijoituin sarjassani maailmanlaajuisesti sijalle 3261/30921, siis nipinnapin parhaan kymmenyksen ulkopuolelle. Pohjoisen Euroopan alueella sijoitukseksi pamahti 145/973 ja Suomessa jaettu 21. sija.
Vahvuudet ja heikkoudet menivät aika pitkälti kuten etukäteen tiesinkin: lyhyissä keuhkorykäisyissä menestyin huonommin, samoin lajeissa, joissa oli kahta voimisteluheikkouttani eli muscle-upeja ja käsinseisontapunnerruksia. Voimalajissa (rinnallevedon 1RM) taas sijoituin mainiosti, vaikka tein tulokseni raakanostona ja se jäi 6, 5 kg varsinaisesta rinnallevedon ennätyksestäni. Tässä vielä lyhyt lajikohtainen analyysi.
18.1 eli 20 minuutin AMRAP (8 toes-to-bars, 10 dumbbell hang clean and jerks, 12-cal. row). Tämä oli minulle helppo laji. T2B kulki hyvin ja niiden kanssa jopa turhaankin varmistelin ja pilkoin alusta asti 5+3. Käsipainojen määrätty paino (35 lbs eli noin 15 kg/kpl) oli kevyt ja olen ihan kelvollinen soutaja. Lähdin lajiin jopa turhan rauhallisesti, vasta viimeisen kierroksen loppukiri poltti keuhkoputkissa.
18.2 eli 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 reps for time of Dumbbell squats & Bar-facing burpees. Tämä oli selkeästi epämiellyttävin laji minulle, koska en ole alkuvuodesta juurikaan tehnyt keuhkotus-metconeja. Lähestyin lajia taktiikalla vetää niin hitaasti kuin mahdollista siten, että jäisi vielä vähän aikaa vetää rautaa rinnalle. Taktiikka toimi, koska otin rivessä uuden raakariven ennätyksen, mutta sijoitus alkuosiossa jäi tietysti melko heikoksi.
18.2a 1-rep-max clean. Time cap lajeihin 18.2 ja 18.2a oli yhteensä 12 minuuttia ja minulle jäi siis hieman alle 3 minuuttia ottaa riven maksimi. Päätin tehdä kaikki nostot raakana ja otin 72 kg, 74 kg ja 76 kg. Kaikki nostot olivat helppoja.
18.3 eli 2 rounds for time of:
100 double-unders
20 overhead squats
100 double-unders
12 ring muscle-ups
100 double-unders
20 dumbbell snatches
100 double-unders
12 bar muscle-ups. Tämä laji oli itselleni aika vitsi. Bar MU:t kulkevat hyvänä päivänä jotenkuten, mutta rengas-MU:ja en ole juuri edes treenannut. Testasin lajia kahdesti ja molemmilla selvitin kahdet ekat tuplanaruhypyt ja valakyykyt noin viiteen minuuttiin, joten loput 14 minuutin time capista omistin voikkatreenille. Muutaman kerran ring MU oli aika lähellä, mutta lopulta ei kuitenkaan vääntö riittänyt.
18.4 eli For time:
21 deadlifts, 155 lb.
21 handstand push-ups
15 deadlifts, 155 lb.
15 handstand push-ups
9 deadlifts, 155 lb.
9 handstand push-ups
21 deadlifts, 205 lb.
50-ft. handstand walk
15 deadlifts, 205 lb.
50-ft. handstand walk
9 deadlifts, 205 lb.
50-ft. handstand walk. Ja heti perään toinen laji, missä inhokkeja hierottiin vasten kasvoja! Just hyvä juttu! Maastavetopainoksi Dianen rx-paino 70 kg on minulle kevyt, vaikka maastaveto sinänsä onkin inhokkini. HSPU:ien treeniä taas olen laiminlyönyt, koska saan niistä helposti päänsärkyä. Lisäksi ennakoin, että tämän vuoden todella tiukka hspu-standardi voisi aiheuttaa vaikeuksia, ja niinhän siinä kävikin, että 9 minuutin aikarajassa ehdin tehdä mavet, 21 hspua ja vielä seuraavat mavet. Maastavedot tein unbroken, eli niihin kului reilusti alle minuutti. HSPU-tekniikka kuitenkin hioutui treenin aikana paremmaksi, joten kun seuraavalla viikolla treenissä oli samaa liikettä, kulkivat ne paremmin kuin ehkä koskaan!
18.5 eli 12.5 eli 11.6 eli Complete as many reps as possible in 7 minutes of:
3 thrusters
3 chest-to-bar pull-ups
6 thrusters
6 chest-to-bar pull-ups
9 thrusters
9 chest-to-bar pull-ups
12 thrusters
12 chest-to-bar pull-ups
15 thrusters
15 chest-to-bar pull-ups
18 thrusters
18 chest-to-bar pull-ups jne. Taas keuhkojyystö! Etukäteen ajattelin, että tämä kaatuisi itselläni c2b-leukoihin, mutta kyllä thrusterit olivat sittenkin se pahempi osio. C2B:t pilkoin alusta asti pieniin setteihin ja sain niitä tehtyä hyvin ja ilman yhtään no-reppiä. Keuhkokunto sen sijaan loppui. Pääsin 15 toiston kierroksen c2b-leuoissa 12 toistoon asti, mikä on varmasti aika pitkälti tämänhetkisen kuntotason mukainen tulos.
Tänäkin vuonna sain Openeista sen, mitä 20 taalan osallistumismaksulla lähdin sieltä hakemaan. “Virallisia” kisasuorituksia tehdessä tulee antaneeksi aina vähän enemmän kuin tavallisissa treeneissä (ainakin, jos on kaltaiseni mukavuusaluejumppaaja) ja Openeiden aikaan salilla on muutenkin aina hauska tunnelma. Lisäksi pääsee huomaamaan, missä omat vahvuudet ja heikkoudet ovatkaan. Nyt siis luvassa voikkatreeniä (ne pahuksen ring MU:t) ja keuhkokunnon rakentelua. Huomaa kyllä hyvin, miten itselleni voiman treenaaminen on mukavampaa ja pystyn helposti liikuttelemaan Open-tasoisia kuormia. Omia vahvuuksiahan on kiva kehittää, joten tulee sitten helposti treenattuakin vähän voimapainotteisesti.
Suvi
Mä tein ekaa kertaa tänä vuonna kaikki Openeiden jumpat, tosin ilman virallista osallistumista ja reippaasti skaalattuna. Eka ja toka oli mun lempparit, kolmas ja neljäs inhokit. Noissa lyhyissä rykäsyissä (kuten vika) en jotekin tajunnut, että ne on niin lyhyitä ja oikeesti vois lähtee alusta asti lähes täysiä. Kiva fiilis kokonaisuudessaan jäi joka tapauksessa. ?