Istun tässä työpöydän ääressä ja kuuntelen, kun joku minulle tuntematon eteläkorealainen nainen imeskelee pastillia, kuiskuttelee ja selailee paksua lehteä. Aaah.
Kuuntelin äskettäin Stuff You Should Know -podcastin jakson ASMR-ilmiöstä, ja sen innoittamana sain nyt aikaiseksi kirjoittaa aiheesta itsekin. Mikäli vielä olet asian suhteen pimennossa, ASMR tulee sanoista Autonomous Sensory Meridian Response. Sanoilla tarkoitetaan ilmiötä, jossa erilaiset auditiiviset tai visuaaliset triggerit laukaisevat kokijassaan miellyttäviä ja rentouttavia tuntemuksia usein pään, niskan ja selkärangan alueella. Koska tuntemukset eli tinglet ovat vahvasti kokijastaan riippuvaisia, ei ASMR-ilmiöstä tietääkseni ole juurikaan olemassa tieteellistä tutkimusta. Yleisiä laukaisijoita ovat esimerkiksi kuiskaaminen, erilaiset suun äänet, rauhoittava puhe, naputtelu tai muut käsien liikkeet tai toimet, kuten vaikkapa meikkaaminen, pyykkien viikkaaminen tai pakkausten avaaminen.
Itselläni on ollut ASMR-tuntemuksia niin kauan kuin muistan, vaikka en tietenkään osannut nimetä niitä. Muistan itse asiassa tarkasti, koska sain itse ilmiölle nimen. Oli kevät 2013, asuin Madridissa ja selailin kahvitauolla toimistossa jotain interwebsin uutissivustoa, jossa törmäsin aiheesta tehtyyn juttuun. Tunnistin ilmiön välittömästi ja pian sen jälkeen löysin myös YouTuben aiheeseen omistautuneet videot. Silloin ASMR-videoita teki vain muutama hassu tyyppi ja lisäksi tägillä jaettiin myös “tahatonta ASMR:aa”, esimerkiksi maalari Bob Rossin videoita. Nyttemminhän pelkästään YouTubesta löytyy miljoonia ASMR-videoita kaikkiin mahdollisiin makuihin ja triggereihin.
Miltä se sitten tuntuu? Olen ymmärtänyt, että eri ihmiset kokevat tai ainakin tulkitsevat ASMR:n aiheuttamia tuntemuksia hieman eri tavoin. Omalla kohdalla kutsuisin tunnetta eräänlaiseksi miellyttäväksi puutumisen tunteeksi, joka leviää päälaelta kohti muuta ruumista. Tunne eroaa selvästi muista fyysisistä tuntemuksista, esimerkiksi musiikin aiheuttamat kylmät väreet tuntuvat aivan erilaisilta (eivätkä yhtä rauhoittavilta).
Mitä iloa siitä on? Itseäni ASMR rentouttaa ja rauhoittaa, ilta-aikaan myös nukuttaa. Saatan kuunnella jotain pitkää videota myös työnteon taustalla, jolloin pystyn paremmin keskittymään. Kaivelin interwebsiä ja löysin Sheffieldin yliopiston tutkimuksen ilmiön hyödyistä kokijoilleen: kokijatutkimuksessa kohteet raportoivat stressin ja surullisuuden vähenemistä sekä lisääntynyttä rentoutumista ja rauhallisuutta. Lisäksi tutkijat havaitsivat ASMR-videoiden laskevan tuntemuksia kokevien koehenkilöiden sykettä verrokkiryhmään nähden.
Liittyykö se seksiin? Tämä yhteys nousee usein esille, ilmeisesti sekä siksi, että joskus ilmiöön on viitattu aivo-orgasmina että sen vuoksi, että kyllähän tietysti internetin hieman omituisemmat videot usein liittyvät seksuaalisiin mieltymyksiin. Hämmentävästi jopa huomasin, että PornHubista löytyy nykyään ASMR-videoita. En oikein osaa sanoa, mitä mieltä tästä nyt sitten pitäisi olla, mutta ainakin omasta puolestani voin sanoa, että ASMR:lla on yhtä paljon tekemistä seksin kanssa kuin villasukilla ja teekupposella (eli varmaan jonkun fetissi nuokin ovat, mutta suurimmalle osalle kyse on jostain muusta kuin seksihommeleista).
Mistä tietää, onko ASMR-taipumus? Tämä askarruttaa minuakin. Alussa mainitsemassani podcastissa kehotettiin kuulijoita katsomaan ASMR-videoita ja siten tarkastamaan, sattuuko kuulumaan siihen joukkoon, joilla tätä ilmiötä esiintyy. Aivan puhtaalla mutulla™ kuitenkin väittäisin, että kyllä sen tietää. Mikäli on elänyt aikuiseksi asti ilman, että päässä koskaan ihanalla tavalla surisee, ei ole tätä taipumusta. Mutta voi tietysti olla, että olen tässä väärässä.
Miksi YouTube on näitä pullollaan? Useimpien aiheesta kirjoitettujen juttujen perusteella tulee mielikuva, että kyseessä on nimenomaan netti-ilmiö. Se nyt tietysti johtuu siitä, että videot ovat helppo tapa saada aikaan ja jakaa erilaisia triggereitä innokkaalle yleisölle. Väitän kuitenkin, että suurimmalla osalla, ellei jopa kaikilla ASMR-tuntemuksia kokevilla ensimmäiset kosketukset ilmiöön ovat peräisin arkielämästä. Itselläni edelleen voimakkaimmat ASMR-tinglet syntyvät tahattomasti livetilanteissa, ja videot ovat vain kiva korvike.
Keillä tätä nyt sitten on? Aihetta sivuavissa keskusteluissa ASMR-taipumus yhdistetään niin synestesiaan, misofoniaan kuin erityisherkkyyteen. Itsehän olen ehkä maailman vähiten erityisherkkä ihminen, joten ainakaan tähän yhteyteen en oikein jaksa uskoa.
Teriksissä myös Sofia on kirjoittanut ASMR:sta esim. täällä, täällä ja täällä.
Vastaa