Yhden minuutin sääntö

Yksi parhaista elämänopeista on yksinkertainen ja hämmästyttävän tehokas. Ja mikä parasta, opin sen Arnold Schwarzeneggerilta.*

En usko motivaatiositaatteihin tai minkäänlaisiin tehokkuusprinsiippeihin. Paitsi yhteen. Yhden minuutin sääntö on kovin yksinkertainen: jos homman tekemiseen menee alle minuutti, se pitää tehdä saman tien pois.

Se on hämmästyttävän yksinkertainen ja tehokas, sillä sen avulla moni ärsyttävä pikkuhomma tulee raksittua pois to do -listalta. Olen huomannut, että mitä pidempään joku turhanpäiväinen pieni askare jää tehtävälistalle kummittelemaan, sitä ikävämmältä sen tekemiseen ryhtyminen tuntuu. Ja sitten kun on kolme kuukautta päivittäin miettinyt, että pitäisi tuokin asia hoitaa ja lopulta sen hoitaa parissakymmenessä sekunnissa, miettii että miksi piti käyttää varmasti ainakin tunti elämästään asian voivottelemiseen.

Ei sillä että noudattaisin tätä sääntöä jatkuvasti. Töissä ja siviilielämässä on ehkä miljardi juttua, joiden miettimiseen ja vetkutteluun olen tänäänkin saletisti käyttänyt enemmän aikaa kuin menisi itse homman tekemiseen. Nyt ympärille katsellessani näen aika monta juttua, jotka voisi tehdä alle minuutissa: heittää kuolemaa tekevän muratin roskikseen, laittaa sohvapöydällä lojuvat lehdet siistiin pinoon, pistää kuulokkeet lataukseen. Mutta jos joka päivä tekee edes pari hommaa alta pois, niin vapautuu kumulatiivisesti aika paljon kaistanleveyttä päästä vatuloimisesta johonkin hyödyllisempään.

 

*Voi olla, ettei se oikeasti ollut Iso-Arska jolta tämän opin. Internet tiesi kertoa että yhden minuutin sääntö saattaakin olla mm. Onnellisuusprojekti-kirjan kirjoittaneen Gretchen Rubinin keksintöä. Arnoldin elämäkerrassa oli jokin todella hyvä samankaltainen sääntö, mutta en nyt äkkiseltään kirjasta sitä löytänyt, ja sen lukemisesta on jo vuosia aikaa. But you get the point. Ja lisäksi minusta on paljon hienompi ajatella että se on Arskan termi. Hänellä on paljon hienoja ajatuksia:

Previous

Testissä dancehall (+ kokeilu sullekin!)

Next

Joskus matkalla on parasta hotelli

2 Comments

  1. Nipsuuh

    Sitaateista tuli mieleen postaus ehkä noin puolen vuoden takaa, jossa miehesi kehotti laittamaan vaatteen pyykkiin, jos asiaa tarvii erikseen miettiä. Ja tämä on ollut niin hyvä sääntö mulle! Ennen haistelin paitaa monta kertaa, voisiko vielä laittaa päälle, ja sit jossain ihmisten ilmoilla alkoi kuitenkin hävettää, että se ei ollutkaan ihan fresh tai oli jotain likaa. Mutta ei enää, kun ymmärsin että sen paidan voi tosiaan ihan suoraan laittaa sinne pesuun…

    • Lotta

      Kyllä! Se on yksi parhaita elämän sääntöjä! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén