Treenaat, mutta tuloksia ei tule? Elät terveellisesti, mutta väsyttää ja sairastelet? Kaikki on kunnossa, mutta mikään ei nappaa ja mieli on maassa? Illalla ei tule uni silmään tai heräät aamuyöllä kylmännihkeään hikeen? Kaikki nämä oireet voivat johtua siitä, että et palaudu kunnolla.

Yhteistyössä Voittavat 23 tuntia

Nyt seuraa asiaa palautumisesta. Niin kivaa kuin kovaa treenaaminen, innokas kaljanjuonti ja ympäriinsä viilettäminen onkin, homma tyssää äkkiä, jos ei muista miettiä kokonaiskuormitusta ja relailla riittävästi. Palautumista tarvitaan paitsi treenistä, myös ihan normaalista elämästä. Niin raskaista kuin kivoistakin jutuista – tiedät varmaan sen fiiliksen, kun lomamatkan jälkeen tarvitsisi uuden loman?

Palautuminen on sinänsä yksinkertaista, ja sitten taas ei ole. Pelkkä flegmaattinen Netflix-binge sohvalla pötköttäen ei useinkaan ole paras vaihtoehto, vaan palauttava liikunta, sopivan ravinteikas ravinto ja uni sekä rentouttava puuhastelu ovat myös tärkeitä.

Miten Teräsmeduusat sitten huolehtivat palautumisestaan?

Sofia: Rentoudun esimerkiksi tekemällä käsitöitä. Nyt aikeissa on virkata pipo. Saan töitä harvakseltaan valmiiksi asti, mutta hei eihän näistä pidä stressiä ottaa!

Lotta: Nolostuttavan huonosti. Vaativan työn, muiden projektien ja ympäriinsä säntäilemisen kylkeen kun vielä laittaa kovat treenit, on jaksaminen välillä koetuksella. Yritän muistaa, että lepääminen ei ole noloa tai heikkouden merkki, ja välillä on ihan ookoo maata sohvalla katsomassa Netflixiä.

Nina: Palautuminen. Mitä se on? Ruuhkavuosiarki ei sääliä tunne. Töissä tehdään töitä, kotona leikitään äitiä ja viikonloppuina mutsivuoro on päällä 24 h vuorokaudesta. Tiedostan, että en ennätä levätä enkä palautua riittävästi, joten en treenaa kovaa enkä tavoitteellisesti.

Miia: Osaan jo aika hyvin höllätä kovista treeneistä, jos tuntuu siltä, että kaikki paikat kipeytyvät eikä mistään tule mitään. Tunnustan, että freelancer-töiden, valmennusten ja muun elämän palikoiden huojuva torni vetää kuitenkin kokonaiskuormituksen helposti punaiselle. Olen alkanut merkitä itselleni kalenteriin vapaapäiviä ja lomia, jolloin en saa tehdä mitään töihin liittyvää enkä edes kovaa treeniä (metsässä hortoilu, pyörälenkki tai uinti sen sijaan on ok). Ei se kyllä aina onnistu, mutta vähän kerrassaan opin. Iltakahdeksan jälkeen pyrin olemaan irti töistä ja somesta, ja yöunta pitää tulla ainakin 7,5 tuntia joka ikinen yö.

Jos on sellainen fiilinki kuin postauksen alussa kuvattiin ja omat keinot olotilan parantamiseksi lopussa, voit hyötyä ammattilaisen palautumisohjeista. Miehet mainion Lepopäivä-podcastin takana, Antti Akonniemi ja Jaakko Savonlahti, ovat nimittäin pistäneet pystyyn Voittavat 23 tuntia -verkkovalmennuksen.

Treeniohjelmia ja -ohjeita on interwebbi pullollaan, mutta tämän 12 viikoa pitkän verkkovalmennuksen johtavana ajatuksena on optimoida suorituskykyä niinä vuorokauden 23 tuntina, joita ei käytetä treenaamiseen. Ohjelmassa jeesataan stressinhallinnassa, opastetaan palautumisen seurantaan, sopivaan levon ja rasituksen suhteen löytämiseen, ja onpa luvassa konkreettista jeesiä niin liikkuvuuden, ravitsemuksen kuin unen laadun parantamiseksikin.

Teräsmeduusat kannustavat itsestä huolehtimiseen ja antavat pahaa silmää stressipeikoille, niinpä kauttamme ilmoittautumalla (linkki alla) saat kurssin alennettuun hintaan:

VOITTAVAT 23 H ILMOITTAUTUMISEEN

Valmennus starttaa 14.9., tarjous on kuitenkin voimassa vain 30.8. puolille öin ja ainoastaan tuon linkin kautta. Toimi siis sukkelasti ja nappaa paikkasi!