Toivepostaus: Mitä purjehdusreissulle pitää ottaa mukaan?

Postaus sisältää mainintoja saaduista tuotteista.

Sain Instagramissa pyynnön kirjoittaa siitä, että mitä purjehdusreissulle tarvitsee mukaan. Kysyjä on suuntaamassa juhannukseksi purjehtimaan, eikä halua raahata mukana mitään tarpeetonta mutta toisaalta haluaa olla riittävän hyvin varustautunut.

No tämä on niitä kysymyksiä, joita itsekin mietin jopa lähtiessäni vain iltapurjehdukselle. AINA tulee vatuloitua että tarviinko nyt vielä enemmän vaatteita ja otanko tämän vai tuon takin.

Sanon aluksi, että en siis ole mikään kokenut merenkävijä. En myöskään ole tavarahifistelijä. Enkä ole purjehtinut esim. Saimaalla, ainostaan Välimerellä ja Itämerellä. Lisäksi nämä vinkit on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että ollaan vieraana toisen veneellä ja pääasiassa lomailemassa. Neuvoja kannattaa pohtia siltä kantilta, että minne olette menossa, minkä kokoinen vene on ja kauanko veneellä ollaan. Ja sää toki vaikuttaa paljon!

Yleisesti ottaen kannattaa miettiä muutamaa asiaa: turvallisuutta, käytännöllisyyttä ja mukavuutta.

Turvallisuus

Turvallisuus on ykkösjuttu, vaikka somekuvissa onkin kivempi poseerata ilman isoja pelastusliivejä. Lain mukaan “Moottoriveneessä ja yli 5 metrin pituisessa purjeveneessä tulee olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine jokaiselle veneessä olijalle”. Kysy veneen omistajalta onko hänellä lainata sinulle liivit (yleensä kaikilla on). Mikäli pelastusliivit ovat sinulle vieras juttu, pyydä että veneen omistaja katsoo, että olet pukenut ne oikein. Jos aiot jatkossakin veneillä, voit ostaa omat.

Itselläni on Crewsaverin paukkuliivit, jotka ovat nyt tarjouksessa Honkkarissa btw. (Ei kuvassa yllä, alempana näkyy.)

Turvallisuuteen liittyy myös se, että mukana on riittävästi vettä ja syötävää. Kysy veneen omistajalta myös se, miten veden hankinta hoidetaan. Tuotko mukanasi kaiken mitä itse juot? Sekä vettä että ruokaa kannattaa varata se mielessä, että aikataulu ei välttämättä pidä laisinkaan. Jos tuulta ei ole, purjevene ei liiku. Usein veneissä toki on moottori, mutta se voi esimerkiksi hajota. Kysy myös kylmäsäilytettävien ruokien säilytys etukäteen.

Kun itse menin ensimmäistä kertaa purjehtimaan, sain ohjeeksi käyttää umpinaisia kenkiä. Se on hyvä neuvo: varpaat ovat paremmin turvassa kuin sandaaleissa. Katso myös että kengissä on pitävä ja vaalea pohja (tumma saattaa jättää jälkiä kanteen). Perus tennarit käyvät hyvin.

Itse käytän Merrellin vaelluskenkiä (ylin kuva, saatu) kylmällä säällä ja paljasjalkakenkiä (saatu) lämpimällä säällä. Lisäksi minulla on Crocsin kumpparit, mutta koska jalkani hikoavat niin hirveästi, on kumpparien käyttö oikeastaan yhtä tyhjän kanssa.

Tietysti myös auringolta suojautuminen menee tähän kategoriaan. Merellä palaa helposti. Laita aurinkovoidetta kaikkiin näkyvillä oleviin ihoalueisiin ja lisää sitä säännöllisesti. Ota aurinkolasit mukaan vaikka ei paistaisi: merellä on kirkkaampaa kuin maalla. Hattu on usein hyvä olla. Sellainen, joka pysyy päässä kovassakin tuulessa! Iso lippa on lippiksessä monesti tiellä, mutta jos olet veneellä pääasiassa nauttimassa kyydistä, ei sillä ole niin väliä. Suomessa purjehtiessa tarvitsee kyllä lippistä useammin pipon! Jos paahtaa, niin tarkkaile että juot tarpeeksi.

Mikäli meinaat tehdä veneellä muutakin kuin vain istua siemailemassa skumppaa, on hyvä ottaa mukaan hanskat. Köysiä käsitellessä voi lähteä nahat käsistä jos et käytä hanskoja. Kumipintaiset työhanskat käyvät (ja usein ihmisillä on veneillään lainahanskoja).

Käytännöllisyys

Veneessä ei välttämättä ole vessaa, tai se voi olla potan kokoinen pytty lattianrajassa. Mieti vaatetus siltä kannalta että pystyt liikkumaan veneessä ja käymään pissalla (mahdollisesti muiden nähden). Vaikka purjehdushousut ovatkin usein haalarimallisia, joku romper ja kokouimapuku ei ole se paras asuvalinta.

Sandaalit ja liehuvahelmaiset maksimekot ja valtavat lierihatut ovat epäkäytännöllisiä, vaikka toki näyttävät kivoilta kuvissa! Suosittelen kuitenkin ottamaan näitä mukaan vain isommalle veneelle tai siksi ajaksi kun ollaan maissa/ ankkurissa. Lämpimällä säällä sortsit ovat hyvä vaate, tai jos et tyydy pelkästään matkustajan osaan, niin polvet peittävät trikoot tai caprit ovat hyvä valinta, kannella kun tulee kontattua. Ihan farkutkin käyvät.

Jos veneellä ei aiota kokata, ota helposti syötäviä ruokia mukaan. Kuten välipalapatukoita, pähkinöitä, suklaapatukoita jne. Kaverini keittää mukaan perunoita ja syö niitä majoneesin kanssa – yllättävän hyvää ja todella kätevää! Muista syödä, se unohtuu helposti!

Vaikka tämä postaus on pitkä, niin ota mukaan vain välttämätön ja sellainen, jota on helppo käyttää normaalissakin elämässä. Hirveät määrät naruja sun muuta ei oikein toimi. Se mikä on välttämätöntä riippuu olosuhteista ja sinusta. Esimerkiksi joku ei tarvitse edes hiusharjaa, jollekin se on pakollinen, mutta fööni ja suoristusrauta alkaa mennä jo överiksi…(tietysti jos olet jossain luksusjahdilla, niin miksei sitten!)

Yritä pakata kaikki niin, että saat tavarat helposti esille ja helposti pois. Älä ota sellaista särkyvää, mitä ei ole pakko ottaa. Tavarat saattavat lennellä pitkin poikin.

Kuukautisten suhteen on aika makuasia miten ne hoitaa, mutta muista että vessa saattaa olla muiden silmien edessä, roskat (ja vessapaperi) pitää laittaa erikseen roskikseen ja kuukuppia ei välttämättä pääse huuhtelemaan. Kuukuppi ja tamponi ovat omasta mielestäni toimivimmat ratkaisut. Ja satamissa on yleensä kyllä sitten vessoja ja suihkuja/ saunoja, joissa pääsee peseytymään paremmin. Kaikenlaiseen hygieniaan voi käyttää kosteuspyyhkeitä. Meressä tai järvessä peseytyessä ei saisi käyttää mitään pesuaineita, siis edes biohajoavia, kuuluu nykyinen ohje.

Kaiken roskan kannalta on hyvä muistaa, että yleensä ainoa roskis on veneessä. Eli saariin ei useinkaan saa jättää jälkeensä yhtään mitään.

Jos meinaat itse purjehtia, leikkaa pitkät kynnet lyhyemmiksi. Ne voivat taittua köysien kanssa pelatessa ja se on tosi ikävää. Usko kokeilematta!

Mukavuus

Merellä tulee helposti kylmä. Voi olla 20 astetta ja aurinko paistaa, mutta jos tulee kovaa, palelee. Jossain Välimerellä asia on ihan eri, mutta Suomessa kannattaa aina varautua siihen, että voi tulla TOSI kylmä. Ota ennemmin liikaa vaatteita kuin liian vähän. Kuoritakki ja kuorihousut sekä niiden alle kerrostettavaa on hyvä ratkaisu. Muista myös pipo ja hanskat ja suojaa kaula. Tuubihuivi on tosi hyvä.

Itse raahaan mukana kevytuntsikkaa paniikkikylmyyttä vastaan, mutta kaverit suosivat ennemmin villakerroksia.

Iso syy siihen, että tulee kylmä, on se että merellä myös kastuu helposti. Taas riippuu siitä, missä purjehditte, millainen sää on ja minkä kokoinen (ja kuinka “märkä”) vene on kyseessä. Kuorivaatteiden kannattaa olla mahdollisimman veden- ja tuulenpitäviä. Kuvissa näkyy mun Helly Hansenin Salt Flag -takki, joka on tosi hyvä, pitää ihan pesukonesäässäkin veden ulkona (saatu). Sadetakki käy myös.

Veneessä on myös kosteaa, joten vaatteet kannattaa pistää muovipussiin, niin ne on mukavampi pukea päälle. Jos nukutte veneessä, niin tarvitset makuupussin (ja korvatulpat ja unimaskin). Tilan ja olosuhteiden salliessa ota mukaan myös jotain mukavaa oleiluvaatetta ankkurissa tai satamassa oloa varten. Usein ihmisillä näkee tosi siistejä asukokonaisuuksia, tiedätkö oikein ne kliseiset valkoinen palmikkoneule ja siniset farkut tai sinivalkoinen raitamekko, mutta itse näytän kyllä aina ihan räjähtäneeltä. Maissaoloa varten jotkut fläbärit, Crocsit tms. voivat olla hyvät, varsinkin jos kenkäsi ovat vaikeasti puettavat tai kastuvat.

Lisäksi olen vakaasti sitä mieltä, että yhtään minnekään ei pidä lähteä ilman villasukkia, oli kesä taikka talvi, Välimeri tai Itämeri.

Mitä jos alkaa oksettaa?

Itse tulen helposti merisairaaksi, mutta en juurikaan purjehtiessa. Siihen vaikuttaa se, että itse tekee asioita. Joten jos olosuhteet sallivat niin kannattaa itse tehdä asioita, vaan matkustajana oleminen voi tehdä olon huonommaksi. Jos et osaa/ halua/ saa/ voi tehdä mitään, keulassa istuminen ja horisonttiin tuijottaminen auttavat usein. Jos olette jo maissa tai ankkurissa, niin veteen meneminen voi tasata oloa.

Muista juoda ja syödä. Minusta merisairaus toimii aika samalla tavalla kuin raskauspahoinvointi, eli syöminen ja suola auttavat. Syö heti jotain kun ensimmäinen viite kuvotuksesta tulee. Itse suosin vissyn juomista, se toimii minusta paremmin kuin pelkkä vesi. Ja monilla auttaa pahoinvointiin myös alkoholi, mutta tietenkään ei ole turvallista kännätä liikkuvassa veneessä!

Akupunktioon perustuvat raskauspahoinvointirannekkeet toimivat joillain. Itselläni eivät kovin hyvin mutta lapsellani 100%. Niitä saa apteekista parillakympillä ja Tigeristä muutamalla eurolla. Apteekista saa myös pahoinvointilääkettä.

Apua niin paljon kaikkea!

Tästä tuli pitkä juttu, mutta ei se oikeasti niin vaikeaa ole! Kysy veneen omistajalta perustiedot ja tarkista, tarkista, tarkista sää. Varustaudu kuten olisit menossa alkeelliselle kesämökille, jossa voi tulla tosi kylmä. Pukeudu sään mukaan ja simppeleihin vaatteisiin. Suojaa sormet ja varpaat kolhuilta ja itsesi veteen tippumiselta ja auringolta. Muista syödä ja juoda.

Jos miettii yksinkertaisesti sitä, mitä tarvitsee oikeastaan joka kerta, tärkeimmät varusteet sopivan asun ja kenkien lisäksi ovat vesi, ruoka, pelastusliivit, aurinkolasit, aurinkorasva, hanskat, pipo ja tuubihuivi.

Ja jos veneen omistaja antaa: opettele tekemään asioita. Se on hauskaa! (Äläkä mene paniikkiin/ ahdistu, jos ohjeita huudetaan. Joskus pitää toimia nopeasti, et ole sen suurempi tunari kuin muutkaan, tuskinpa olette välittömässä kuolemanvaarassa…itse ainakin alkuun hermoilin just noita!)

Lopuksi vielä itse saamiani neuvoja epätodennäköisiin hätätilanteisiin:

– Jos tiput veneestä, älä yritä uida perään. Tuhlaat voimiasi, odota että vene hakee.

– Jos joudut huolehtimaan veneestä hätätilanteessa, vedä perstuntumalla. Väittävät, että lapset osaavat purjehtia automaattisesti. Kenties pulassa oleva aikuinenkin osaa.

– Jos perstuntumasi ei auta, tai muuten pelottaa liikaa, löysää purjeet ja aja moottorilla/ soita meripelastukseen (numero on veneessä todennäköisesti näkyvillä)/ oikeasti hädässä laukaise hätäraketti. KYSY VENEEN OMISTAJALTA ENNEN LÄHTÖÄ MISSÄ ENSIAPUTARVIKKEET, HÄTÄRAKETIT JA PELASTUSRENGAS OVAT.

Extraneuvo kysymyksen lähettäneelle:

– Hyvä asenne, pidä toi! AINA kannattaa uskaltaa. Odotan sit että saan kutsun teidän häihin!

Previous

Jos tahtoo vanukasta, ei saa munakasta

Next

Suomalaiset eivät osaa olla alasti (eli raportti Yyterin nakurannalta)

1 Comment

  1. Hyvä postaus! Mun huomiot on pitkälti samoja (pitkäaikaisella purjehduskokemuksella).

    Mä olen viime aikoina lähtenyt purjehtimaan ihan perus ulkourheiluvaatteissa, siis samoissa missä vaikka lenkille, mutta varannut kerroksia maalla -10…+20 keliä vastaavasti. Salihanskat on tosi kätevät purjehtiessa, suojaa kädet mutta pystyy käyttämään sormia.

    Kannattaa muuten aina muistaa lyhyellekin retkelle mukaan kokonainen varavaatekerta, eli että saat kuivaa päälle vaikka kastuisit kokonaan. Ja kaikki kamat on _tosi_ tärkeä suojata kastumiselta, mukaanlukien puhelin!

    Meillä on yleensä eväät silleen, että päivän aikana syödään vaan jotain voileipiä ja suklaapatukoita yms, ja sitten illalla tehdään lämmin ruoka trangialla (jotain helppoa esim. makaronia + tonnikalaa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén