Kuopio Tanssii ja Soi -festariviikon toisessa raportissa savolaismeduusanne on hankkinut marketin poistorekistä koltun, ihastellut nuoria tanssilupauksia, hengannut Jorma Uotisen kanssa, jorannut torilla ja salsannut pikkuisen lisää.


Olin eilisen mylläkän ja huonosti nukutun yön jäljiltä niin ryytynyt, että jouduin jo heti kakkospäivänä karsimaan menoista rytmäreiden pelossa.

Edellinen postaukseni jäi siihen, että olin matkalla teatterille katsomaan tanssia lapsenkakkaisissa farkuissa. Onneksi pysähdyin matkan varrella Prismaan ja onneksi kaikki se epätoivoinen tonkiminen tuotti tulosta: löysin poistorekistä 23 eurolla Neulomon kulttuurikaavun. Täydestä meni, nimittäin.


Itse näytös eli Nederlands Dans Theatre 2:n esitys oli mahtava. Aluksi ne nuoret röyhkeät miehet olivat ärsyttäviä. Taitavia, mutta juuri sillä tavalla ärsyttäviä kuin parikymppiset kaikkitietävät nuoret miehet ovat. Provoa! Ensimmäisen puoliajan jälkeen alkoi selvästi sukupuolineutraalimpi meininki ja kukkahattutätiäkään ei enää korvennut. Tanssijat olivat siis ihan huikean taitavia ja paitsi teknisesti lahjakkaita ja ruumiillisesti maagisia, myös erittäin osaavia tunteiden tulkkeja. Pari tuntia meni nopeasti ja viihdyin mainiosti. Mullahan ei siis ole tanssijataustaa (paitsi Kuopion Tanhuujista 80-luvun puolivälistä) enkä muutenkaan seuraa tanssiskeneä erityisesti. Mutta, siis, jos NDT2 tulee jossain vastaan, mene ehdottomasti katsomaan. Wau.

Tänään aloitin päivän tsekkaamalla taiteilijatapaamiset Kauppahallin Salacavala-kahvilassa. Jorma Uotinen jututti Kansallisbaletin Atte Kilpistä ja Xie Xiniä, KTS:n Anna ja Sirpa kertoivat festareiden seminaareista, oheisohjelmasta ja kursseista. Näitä taiteilijatapaamisia on vielä la klo 9 ja ma klo 10. Ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, ei muuta kuin paikalle! Kahvinjuonnin jälkeen hengailin hetken torilla. Kuopio Tanssii ja Soi -lavalla on tanssia ja musaa kaikkina festaripäivinä paitsi sunnuntaina klo 11. Tänään aurinko paistoi, väkeä oli paikalla ja osa intoutui tanssimaankin. Toki suurin osa normaalille käytöskulttuurillemme ominaisesti seisoa tönötti paikoillaan. Mutta kukin nauttii tavallaan. 

Sitten hain torilta tolokun kuopiolaislounaan: Hanna Partasen lihiksiä ja herneitä. Vinkki: ei kannata syödä kahta lihapiirakkaa ennen tanssituntia.

Iltapäivästä kävin salsan perusteiden toisella tunnilla veivaamassa. Ai että oli kivaa! Varsinkin, kun pysyin mukana ja tuli itsepetollinen fiilis, että pystyisin astetta vaativampiinkin koreoihin. 

Pikapyrähdys kotona, äiti ja lapset kyytiin ja Musiikkikeskukselle. Näimme Elo-forumin ohjelmistossa Kuopion Tanhuujien ja nuorten tanssijoiden esityksiä. Lapsista pienempi oli erityisen otettu ja hän olisi ehdottomasti halunnut mennä itsekin vähän dansseilemaan.

Tänään jätin monta ihanaa esitystä väliin. Huomenna täysillä! Ohjelmassa kehonhuoltoa, vika salsatunti, Israel Galvanin Fla.co.men ja Xiexin Dance Theatre. 

Galvanin flamenco on kuulemma sellaista, että se pitää kokea kerran elämässään. Odotan mielenkiinnolla tätä pahistanssijan esitystä. Se onkin ensimmäinen flamenco, jonka näen livenä. Turha aloittaa vaatimattomasti! 


Xiexin Dance Theater on kiinalainen ryhmä, jonka liikekieltä Jorma kuvaili jopa nestemäisen soljuvaksi. Xie Xin kertoi kiinnittävänsä tanssijoiden valinnassa erityistä huomiota siihen, millaisia tyyppejä he ovat ja puhui muutenkin paljon henkisen puolen tärkeydestä tanssiessa. Ryhmä on voittanut paljon palkintoja ja Jormakin on bongannut heidät KTS:n aikoinaan tuomaroidessaan tanssikisaa Roomassa. Xie Xin mainitsi muuten olevansa nyt kolmatta kertaa Kuopiossa ja vaikutti sille, että alkaa olla mestat hallussa. Kiinalaiselle varmaan melkoinen kylänpläntti tämä kaupunki.


Sitten joogat instaan ja saunaan.

Suurimpaan osaan näytöksiä on vielä lippuja saatavilla täältä Kuopiosta ja joillekin kursseille/tunneillekin mahtuu. Ilmaisohjelmiin voi tupsahtaa paikalle ihan noin vaan. Tulkaapa! Ajantasaisinta tietoa kaikesta on www.kuopiodancefestival.fi.

***

As you can see it’s all fun & games & dancing here!