Roosa nauha -kamppiksesta huomaa vuoden taas hujahtaneen. Vastahan mä sen viime vuoden rusetin ostin, totesi työkaverikin. Niinpä. Tavallaan itsellenikin tulee vähän se fiilis, että taasko tästä vouhkataan. Mutta silloin on hyvä hetki miettiä, miksi Roosa nauha -keräys järjestetään aina lokakuussa ja miksi jokaisen meidän kannattaa siihen pennosia uhrata. Vastaus on: siksi, että lahjoituksilla rahoitetaan rintäsyöpätutkimusta ja neuvontaa. Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä ja siihen sairastuu vuosittain yli 5000 suomalaisnaista. 

Olisi helppo sanoa, että eikö näitä tutkimuksia sun muita nyt tueta verovaroista ihan tarpeeksi. Jokaisen palkasta osa menee just tällaisiin asioihin. Pinkki on tyhmä väri sitäpaitsi. Olin kampanjan lanseeraustilaisuudessa, jossa muun muassa yksi Roosa nauha -rahaston apurahan saanut syöpätutkija kertoi hyvin konkreettisesti siitä, miten heidän työryhmänsä tutkii syövän leviämistä ja tietenkin sitä, miten leviäminen pystyttäisiin estämään. Tätä työtä he tekevät nimenomaan Roosa nauha -rahastosta saamillaan varoilla. Julkisen rahoituksen määrä vähenee vuosittain.

Eli olipa sitten epäreilua tai ei, etteivät julkiset rahat riitä rintasyöpätutkimuksen tehokkaaseen edistämiseen ja neuvontapalveluiden ylläpitoon, yksityistä rahoitusta tarvitaan. Miten Roosa nauha auttaa? Lue täältä.

Pienin, muttei näkymättömin tapa tukea kamppista on ostaa uusi Roosa nauha -rusetti kolmella eurolla. Tänä vuonna rusetin ovat suunnitelleet Duudsonit, joiden kanssa änkesin kaverikuvaan. Kuten tuosta ylimmästä kuvasta näkyy, kiinnitti oman rusettini ihan mallikkaasti Duudsoneista vähäsormisin eli Jarppi. Rusetin disainissa on tällä kertaa sen verran rouheutta, että sen soisi näkyvän myös miesten rinnuksilla.

Sitten siihen vaikeimpaan eli henkilökohtaiseen osioon postausta. Aina kun kirjoitan Roosa nauha -asioista, mulla on mielessä joku uusi rintasyöpään sairastunut läheinen. Niin tälläkin kertaa. Viimeisin rintasyöpään sairastunut on minua vuoden nuorempi, lapseton nainen. Hänen leikkauksensa ja hoitonsa ovat nyt ohi ja tilanne näyttää hyvältä. Sitä ei tiedetä, miten hoidot ovat vaikuttaneet hedelmällisyyteen, ja kontrollit toki jatkuvat vielä vuosia.

Rintasyöpä on epäreilua. Voimme tukea sairastuneita läheisiämme heille sopivalla tavalla, mutta ihan yhtä oikea ja tärkeä tapa auttaa on lahjoittaa Roosa nauha -keräykseen edes jotain. Eri tapoja lahjoittaa löydät Roosa nauhan nettisivuilta.

Oma keskustelunsa on sitten erilaiset uskomushoidot ja niiden tepsimättömyys. En edes lähde sille linjalle. Kuvottaa.

***

It’s Pink ribbon month again. If you haven’t donated to support the cause, do so now. Breast cancer is unfair.