Pelottava ruutuaika

Tiedänkö kuinka paljon vietän aikaa kännykkääni tuijottaen? Haluanko edes tietää?

iPhonen uusimpien päivitysten mukana tuli ominaisuus nimeltä Ruutuaika. Ohjelma kerää tietoa eri ohjelmien käytöstä ja laatii raportteja siitä, mihin kaikkeen aikaansa tuli kännykkäänsä räpläten tuhlattua. Olen nyt vastentahtoisesti ja kauhulla tarkastellut ohjelman tarjoamaa dataa. Voi pojat, kuinka eri asia onkaan tietää käyttävänsä kännykkää paljon kuin tietää kuinka paljon sitä käyttää!

Viikkoraportti on karua luettavaa: usein olen näprännyt kännykkää yli 10 tuntia viikon aikana. Hervoton määrä aikaa! Mitä kaikkea muuta olisinkaan ehtinyt tuona aikana? Kirjoittaa ison liudan postauksia, lukea pari kirjaa, opiskella, katsoa yhden tuotantokauden Game of Thronesia! Osa käytöstä on toki tarpeellista/hyödyllistä, kuten kavereiden ja perheen kanssa viestittelyä tai työasioita tai bussin tulon odottelua, mutta silti.

Toisaalta apparaatti tarjoaa ihan mielenkiintoisia vilauksia omaan arkeen. En tiennyt käyttäväni kännykän laskinta niin paljon kuin sitä käytän. Periaatteeni olla lukematta työsähköposteja työajan ulkopuolella paitsi äärimmäisessä hädässä heijastuu myös käyttödataan: työsähköpostin mobiilisovellusta taas oli käytetty paljon vähemmän kuin olisin odottanut.

Epämiellyttävän totuuden kohtaaminen on, no, epämiellyttävää, mutta toisaalta uskon tällaisen tough love -henkisen lähestymistavan voimaan: jos on aikaa räplätä kännykkää sellaiset puoli vuorokautta viikossa, on vähän turha ämpyillä että ei ole aikaa esimerkiksi käydä lenkillä tai laittaa ruokaa tai jutella kumppanin kanssa.

En usko siihen, että kännykästä pitäisi luopua kokonaan. Rajoituksia voisi kuitenkin itselleen asettaa. En ole asettanut puhelimen tarjoamia rajoituksia eri applikaatioille tai ilmoituksia kun päivittäinen ruutuaika alkaa olla täynnä, mutta tiedostan nyt entistä paremmin ne hetket kun rävellän puhelinta ilman sen suurempaa tarkoitusta.

Mitenkäs teillä? Tuntuuko, että kännykkää tulee käytettyä liikaa?

 

Previous

The Ordinary – ei ristus miten hyvää kamaa!

Next

Takaisin kouluun

1 Comment

  1. Liina

    Ei. Haluaisin käyttää paljon enemmän. Nytkin istun töissä tekemässä töitä* enkä selaamassa Instagramia tai lukemassa kännykältä kirjaa 🙁

    * Tietyllä “työn” määritelmällä, johon voidaan lukea pienet Teräsmeduusoissa käytetyt tauot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén