Lähellä, mutta silti niin kaukana. Kirkkonummen Porkkalanniemi on hieno ja helppo päiväretkikohde, jonne hurauttaa tunnissa Helsingistä.

   Tuntuu, että olemme kolunneet miehen kanssa melkein kaikki pääkaupunkiseudun retkipaikat läpi viimeisen parin vuoden aikana, mutta Porkkalanniemeen emme olleet ikinä saaneet aikaiseksi mennä. Kirkkonummella sijaitseva niemi on tavallaan suht lähellä, mutta tunnin ajomatka Helsingistä meinaa sitä, että jos ei halua tungeksia kaikkien kanssa iltapäivän aikaan, kannattaa lähteä liikkeelle aikaisin.

Henkilöautolla Porkkalanniemeen pääseminen on helppoa, joskin viimeiset kymmenisen kilometriä ajetaan kiemurtelevaa ja talven jäljiltä järkyttävässä kunnossa olevaa tietä pitkin. Madalletulla tuning-autolla ei siis ole perille asiaa ainakaan tämän kevään tiedoilla. Niemellä on useampi parkkipaikka, joista perimmäinen on hyvin lyhyen kävelymatkan päässä nuotiopaikoista ja niemenkärjestä. Reippaampi toki jättää auton jo ensimmäisenä vastaan tulevalle parkkikselle, jotta saa fiilisteltyä luontoa enemmän. Ensimmäiseltä parkkipaikalta hieman kierrellen niemen kärkeen ja takaisin oli vajaan kymmenen kilometrin matka.

Punainen reitti kannattaa kulkea ainakin toiseen suuntaan rantaa pitkin. Lippis saatu Helly Hansenilta, reppu (joka muuten viettää viisivuotispäiviään!) ja takki Haglöfsiltä.

Porkkalanniemellä kulkee pari merkittyä reittiä, joista keskellä kulkeva keltainen tekee ympyrän. Jos ei mieli tetsata samaa polkua takaisin, kannattaa toiseen suuntaan mennessä valita niemen keskellä sijaitsevan polun sijaan rannan pienempien polkujen kautta kikkailu. Rannassa maisemat ovat myös paljon paremmat kuin keskemmällä niemettä kulkevat merkityt polut. Keskellä niemekettä tosin sijaitsee muinaishautoja, joita kannattaa käydä hämmästelemässä.

Porkkalanniemi on suosittu retkikohde, joten jos on pakko mennä samoina aurinkoisina viikonloppuina kuin muutkin tallaajat, kannattaa kaahailla mestoille heti aamusta, ellei halua madella autoletkassa viimeistä kymmentä kilometriä. Pitkäperjantain aamuna saimme kurvata tyhjälle parkkikselle, mutta iltapäivän puolella autoja ja ihmisiä oli kuin Nasserin hautajaisissa.

Porkkalanniemeen pitää päästä joskus uudestaankin. Vaikka tiet olivatkin hirvittävässä kunnossa, aloin jo miettiä että paikka olisi ihan sopivan fillarointimatkankin päässä, jos ottaisi vaikkapa teltan mukaan ja yöpyisi niemellä ja tulisi seuraavana aamuna kotiin.

Lisää Porkkalanniemestä ja reiteistä täällä.

Lue myös:
Päiväretkiä pääkaupunkiseudulla