Päiväretkiä pääkaupunkiseudulla

Kaunis ilma, vapaapäivä ja kahvit termarissa… Mutta minne sitä suuntaisi? Esittelyssä kaksi oivaa apuria päiväretken suunnitteluun pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

Usein viikonloppuisin iskee hirveä hinku lähteä ulos. Aina vain ei ole aikaa tai paukkujakaan lähteä koko viikonlopuksi metsään. Onneksi Helsingistä ja sen ympäriltä löytyy valtavasti hienoja paikkoja, joissa käydä vaikka vain parin tunnin ajan hämmästelemässä yllättävän monipuolista luontoa ja juomassa kahvit.

Tajusin tänä keväänä olevani päiväretkeilijänä hirvittävän urautunut. Nuuksion perusreitit ja Kaitalampi ovat tulleet turhankin tutuiksi. Nyt päiväretkireviirini on laajentunut ja monipuolistunut kahden uutuuskirjan* myötä.

Kansallispuistot tutuiksi – Etelä-Suomi (Karttakeskus 2018) esittelee nimensä mukaisesti eteläiset kansallispuistot ja niiden tärkeimmät reitit. Syvälle puistojen piirteisiin ei ohuessa kirjassa mennä, mutta alkuvaiheen suunnitteluun ja ideointiin kirja on omiaan. Itse olen speksaillut parin päivän reissua Repovedelle ja Saaristomeren parhaisiin paikkoihin kirjan innoittamana.

Ehkä eniten arvostusta lähiseutujen retkikohteita kohtaan on nostanut kuitenkin Raija Hentmanin Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas (Minerva). 350-sivuisessa kirjassa käydään läpi lähialueiden parhaat ja osin yllättävätkin retkipaikat. Reittejä, nähtävyysvinkkejä ja nippelitietoa on tarjolla niin kaupunkiympäristöistä kuin alueen kansallispuistoista. Itse olen löytänyt kirjan avulla jo kaksi itselleni uutta erinomaista päiväretkipaikkaa: Hanikan luontopolun Espoossa sekä Kalkinpolttajan polun Sipoonkorven kansallispuistossa.

Päiväkahvilla Hanikan luontopolun varrella Espoossa.

Päiväretket kotihoodeilla ovat olleet omiaan myös uusien juoksureittien speksailemiseen ja etenkin kotiseutuarvostuksen kasvattamiseen. En ole edes tajunnut mitä kaikkea mielenkiintoista on ihan kotiovella!  Uuden pääkapunkiseudun retkeilyoppaan selailu on toisaalta johtanut myös seuralaisten kannalta ärsyttävähköön nippelitiedon viljelemiseen. Lenkillä osaan nyt huomauttaa, että Talin tammen ympärysmitta oli viime mittauksessa 616 senttimetriä tai ilahduttaa ihmisiä kertomalla heille paikallisista muinaisrannoista ja hiidenkirnujen sijainnista.

Kalkinpolttajanpolku Sipoonkorvessa on erinomainen paikka iltapäivän kävelyretkelle. Komean kallion päältä löytyy myös laavu ja nuotiopaikka.

 

*Kirjat saatu blogin kautta.

Previous

Testi: Oletko urheilutosikko?

Next

Noin viikon olut: Jäätelö + kalja = totta!

2 Comments

 1. T

  Nice post 🙂 It’s always so much fun to explore new cool places so close to home. Do you know where the Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas cover pic was taken? Thanks!

  • Lotta

   Thanks! The cover pic is taken in Mustavuori, close to Vuosaari. Never been there, but after getting the book, it’s been on my to do list!

   ps. I’ve been wondering if there are any non-Finnish speakers reading my blog. Perhaps I should start making summaries in English..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén