Urheilija ei tunnetusti tervettä päivää näe. En varsinaisesti lue itseäni urheilijaksi, mutta ahkeran treenaamisen myötä olin jo alkanut tottua ajatukseen, että johonkin aina kolottaa. Treenin myötä väistämättä silloin tällöin iskevät lihaskivut ja -jumit ovat kuitenkin yksi juttu, kroonisesti kipeytyvät paikat ihan toinen.

Minulla tällainen kroonistuja oli vasen olkapää. Se tuli usein kipeäksi, kun treeneissä oli ylöspäin työntäviä liikkeitä: tiukkaa pressiä, vauhtipunnerrusta, ylöstyöntöä tai thrustereita. Olkapää kesti kuitenkin hyvin tempausta ja erilaisia kehonpainoliikkeitä, ja ärryttyäänkin olkapään kipu yleensä lientyi päivässä tai parissa. Harmittelin asiaa, yritin mobbailla ja vahvistaa olkapäätä, mutta sama vaiva vaan toistui. Lopulta loppuvuodesta tuskastuin ja päätin tehdä asialle jotain. Kyselin salin kilpaurheilijoilta vinkkejä hyvistä fysioterapeuteista ja minulle suositeltiin Suomen Fysiovalmentajat Oy:n palveluita.

Varasin ajan ja menin ensimmäistä kertaa fyssarille joulukuun alussa. En ole koskaan ollut erityisen innokas lääkäreillä tai vastaavilla kävijä, joten ensi käynti fyssarillakin jännitti aika paljon! Pääsin piirtelemään kuvaan kipukohtia, ja fysioterapeutti testasi eri tavoin kropan liikeratoja ja voimatasoja. Tuomio oli karu: vasen olka oli selvästi oikeaa heikommassa hapessa ja siinä oli virheellisiä liikeratoja, jotka pahensivat vaivaa. Myös niskan ja pään oikean puolen lihaksissa oli syviä jumeja, osa mahdollisesti muutaman vuoden takaisen pyöräkolarin seurauksena. Ne omalta osaltaan vetivät yläkroppaa vinoon. En olisi itse ikipäivänä osannut yhdistää tuota kolhua nykyisiin olkapäävaivoihin!

Sinänsä tilanteeni on toki ollut hyvä, että juuri koskaan olkapää ei ollut levossa kipeä eikä se ole haitannut ns. arkielämää treenin ulkopuolella. Vaiva kuitenkin vaikutti negatiivisesti treeneihin: olin jopa alkanut vältellä tiettyjä liikkeitä (vanha viholliseni ylöstyöntö…) kokonaan ihan sen vuoksi, että pelkäsin olkapään taas kerran kipeytyvän.

Fysioterapeuttini suhtautui onnekseni ymmärtäväisesti painonnosto- ja CrossFit-harrastuksiini ja toiveisiini. Sain tutkimuksen jälkeen luvan jatkaa treeniä normaalisti olkapään sallimissa rajoissa. Lisäksi ensimmäiseltä käynniltä sain kotona jumpattavaksi muutamia lihasaktivaatiota parantavia liikkeitä ja uuden ajan heti parin viikon päähän.

Seuraavassa osassa kerron, miten olkapään kuntoutus on edennyt, ja mitä muuta sen kanssa olen kokeillut kuin tavallista fysioterapiaa (vink: siihen liittyy 14  neulaa :O )

(Postaus ei ole yhteistyössä toteutettu, vaan päädyin fysioterapiaan ihan omin päin ja omine rahoineni.)

Kuva: muokattu, alkuperäinen Flickr CC-licence CHeitz