Syksy tulee, ja sen myötä saleille ja seuroihin uudet innokkaat treenaajat. Millaisen vastaanoton aiot antaa heille?

”Vituttaa noi uudet, kun ei oikeat treenaajat mahdu tekemään mitään.”

”Taas joku uusi oli sekoilemassa, eikö ne osaa mitään?”

”Miksi tänne pitää päästää aloittelijoita?”

Kaikki yllä olevat asiat on sanottu oikeasti ääneen eri harrastuspiireissä. Ensimmäinen niistä vieläpä erään aloittelijan kuullen, sellaisen henkilön toimesta, joka aktiivisesti esiintyy oman lajinsa laajenemisen ja entistä monipuolisemman harrastajakunnan edistämisen asialla. Että tervetuloa treenaamaan vain, meillä on lämmin henki!

Monille uuden harrastuksen aloittaminen tarkoittaa korkean kynnyksen rohkeaa ylittämistä. Vaikka olenkin melkoisen sosiaalinen luonne, on uuden lajin aloittaminen ollut aina hirvittävän pelottavaa, joten voin vain kuvitella miltä tuntuu niistä, jotka jännittävät erilaisia sosiaalisia tilanteita ja uusia kuvioita ihan kunnolla. Kun seisoin hoomoilasena tatamin reunalla tai yritin parhaani mukaan tulkata crossfit-salin taululle kirjoitettua kryptistä tekstiä, mikään ei tuntunut paremmalta kuin rohkaiseva hymy kokeneemmalta treenaajalta ja ihan pyytämättäkin annettu apu.

Siksi toivonkin kaikilta, jotka tänä syksynä kohtaavat uusia harrastajia: älä ole treeninarttu (koskee molempia sukupuolia, toim. huom.). Muista, että olit itsekin joskus aloittelija. Nyt edessäsi hädissään tötöilevästä tyypistä voi tulla kuukausien ja vuosien myötä paras kaverisi, luotettu treenikumppanisi ja vaikka uusi mestari. Käy esittäytymässä, opeta talon tavoille, auta hädässä. Toivota tulokas tervetulleeksi, onhan tämä tehnyt erinomaisen päätöksen valitessaan lajin, johon sinäkin suhtaudut intohimoisesti.

 

(Postaus on julkaistu alun perin 2016, mutta on edelleen ajankohtainen)