Kuuntelin päivänä muutamana Perho & Pääskysaari -podcastin liikuntajaksoa, jossa keskusteltiin erilaisista syistä liikkumiselle ja urheilulle. Jäin jakson kuunneltuani pohtimaan mitkä motivaattorit ovat oman tuusaamiseni taustalla tällä hetkellä.

Olen huomannut, että omat syyni liikkumiselle ja treenaamiselle vaihtelevat ajan myötä. Tällä hetkellä yritän löytää jonkinlaista järkevää tasapainoa tavoitteellisesti treenaamisen ja rennosti fiiliksen mukaan menemisen väliltä. Se ei suju kivuitta: muutaman päivän treenitauon aikana tunsin jo omatunnon piston siitä, että pitäisi treenata – ja toisaalta taas siitä että pitäisi palautella rauhassa ja tehdä muitakin juttuja kuin painaa hikisenä menemään.

Treeneistä saa fyysistä hyvinvointia ja suorituskykyä. Ensimmäinen ja ilmeisin syy on toki fyysinen hyvinvointi ja kunto. Näiden kahden tärkeyden suhde ja painotukset vaihtelevat elämässäni koko ajan. Nyt kevättä ja Karhunkierrosta kohden suorituskykykierroksia lienee syytä kasvattaa. Taustalla on kuitenkin ajatus siitä, että treenaamisen ei pitäisi olla pelkkää suorituskykyä vaan myös pidemmän aikavälin hyvinvointia ja auttamattoman vanhenemisen haasteiden taklaamista.

Treeni edistää henkistä hyvinvointia. Vuosi vuodelta tärkeämpi osa omaa liikkumistani on sen vaikutus päänsisäiseen maisemaan. Treenaaminen on itselleni paras tapa pistää asioita oikeampiin mittasuhteisiin: joko antaa ajatusten askarrella vapaasti pitkällä lenkillä tai olla ajattelematta töitä ja projekteja ollenkaan kovien treenien aikana (silloin kun se onnistuu).

Treenaaminen mahdollistaa asioita. Treenien takia tulee lähdettyä pois kotoa, tavattua ihmisiä sekä tehtyä asioita jotka eivät ole mukavia tai mielekkäitä – kaikki tärkeitä juttuja joita mukavuudenhaluinen introvertti mieluusti välttelee. Fyysisen kunnon kohentumisen myötä olen sanonut kyllä monenlaisille jutuille joille en olisi aikaisemmin sanonut kyllä: kiivennyt vuorille, juossut ultramaratonin, opetellut uusia asioita.


Entä sinä? Kuulostavatko yllä mainitut syyt tutuilta, lisäisitkö vielä jotain muuta?