Mikä on kun hysteeriselle naikkoselle ei hormonit kelpaa!

Jos meni tuossa pari päivää sitten kuppi nurin Hesarin jutusta, niin tällä kertaa kaatui koko pannullinen kahvia.

Eilisessä Minä väitän -sarjan jutussa nimittäin ihanasti todettiin, että naiset tyhmyyttään vastustavat hormoniehkäisyä ja ilman syytä vieläpä.

Nämä raikkaat ja modernit ajatukset löytyvät Yhä useampi nainen haluaa elää luonnonmukaista elämää ja kieltäytyy ehkäisyhormoneista – usein perustelut ontuvat, sanoo lääkäri -otsikolla paiskatusta jutusta.

Jep, Minä väitän -juttusarjan tarkoitus on provosoida. Siinä kyllä onnistuttiin, mutta en viitsi kuitata juttua olankohautuksella. Se nimittäin paljastaa aika sattuvasti asenteita, joilla jotkut lääkärit ja lääketeollisuudessa työskentelevät suhtautuvat naisen kroppaan ja naisen itsemääräämisoikeuteen.

Jutussa Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Pia Suvitie ilmeisesti yrittää sanoa, että hormonilääkitys on endometrioosin ensisijainen hoitomuoto. Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Siitä kärsivällä voi olla helvetillisiä kipuja, ja endo aiheuttaa usein lapsettomuutta.

En­do­met­ri­oo­si on riip­pu­vai­nen mu­na­sar­jo­jen tuot­ta­mas­ta nais­hor­mo­ni est­ro­gee­nis­ta, joten endoa esiintyy lähinnä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, jutussa todetaan. Tähän mennessä kaikki ok, mutta varsin rattoisille linjoille lähdetään, kun Suvitie alkaa tylyttää näkemyksiään: “Tauti on krooninen, ja pitkäaikainen hormonilääkitys sen ensisijainen hoitomuoto. Sitä kaikki potilaat eivät hyväksy.”

Kaikki potilaat eivät hyväksy sitäkään, että masennuslääkkeet ovat nykyisin vakavien elämän kriisien ensisijainen hoitomuoto. He kun etsivät keskusteluterapiaa tai kenties haluaisivat nukahtamislääkkeitä ensimmäisten pahimpien viikkojen ajaksi. Onko tämäkin väärin, vai onko ainoastaan hormoneista kieltäytyminen väärin? Onko ylipäätään väärin se, että potilaalla saattaa olla mielipide siitä, mitä lääkitystä hän haluaa käyttää vai haluaako mitään?

Valitus väärin toimivista naisista jatkuu: “[Hormonivastaisia naisia] lienee ollut aina, mutta viime vuosina heitä on näkynyt vastaanotolla aiempaa enemmän. Trendi voi johtua siitä, että moni haluaa elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Osa kokee, ettei halua sotkea omaa hormonitoimintaansa. Osa on voinut lukea erilaisia blogeja, joissa kerrotaan omia huonoja kokemuksia ja maalaillaan kauhukuvia. Tyytyväiset käyttäjät eivät tuo mielipiteitään yleensä esiin, joten nettipalstat vääristävät todellisuutta.”

Tässä vaiheessa haluaisin toivottaa sinut tervetulleeksi tällaiseen blogiin, jossa kritisoidaan hormoniehkäisyn tuputtamista, puhutaan muista vaihtoehdoista ja kannustetaan omaan ajatteluun. Jos pelkäät altistuvasi kauhukuvien maalailulle, klikkaa äkkiä joku toinen sivu auki! Täällä on vaarallista.

Ja sitten jatketaan eteenpäin. Sillä valitettavasti tämä ei ollut tässä, vaan pahempaa on tulossa:

“Joillakin liittyy hormonivastaisuuteen virhekäsityksiä, kuten että hormonit heikentävät hedelmällisyyttä tai lihottavat. Osa naisista toki kokee hormonilääkkeiden aiheuttavan merkittäviä haittavaikutuksia, mutta usein tällöinkin valmistetta vaihtamalla löytyy sopiva.”

Nyt en ollenkaan sano mitä mieltä itse olen. En ole lääketieteen ammattilainen, enkä ole perehtynyt kaikkeen tutkimustietoon mitä hormonaalisista lääkevalmisteista löytyy. Sanon vain sen, että olen sekä oikeassa elämässä että netissä kuullut oikeasti valtavan määrän kokemuksia siitä, että hormoniehkäisy on aiheuttanut seksuaalista haluttomuutta, lihomista, limakalvojen kuivumista, päänsärkyjä, raivokohtauksia ja muita mielialanvaihteluja, pahoinvointia, oksentelua, noin muutamia mainitakseni. Kuopion yliopistossa vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta saa hormoniehkäisystä sivuoireita. Onko järkevää olettaa, että jokainen näitä oireita saanut nainen on kuvitellut oireensa? Pohjautuuko se hormonivastaisuus ihan oikeasti virhekäsityksille?

Onko ylipäätään järkeä olettaa, että naiset kokevat hormonilääkkeiden aiheuttavan haittavaikutuksia? Voisiko kyse kuitenkin olla siitä, että hormonilääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia? Onko se mahdollista, vaikka käyttäjäkunta onkin hysteerisiä naikkosia, jotka tunnetusti keksivät höpöjuttuja päästään?

Ja joo tiedän, sinä luulit että tämä oli tässä, että ei sieltä nyt ENÄÄ voi mitään pahempaa tulla. Sori, mutta näköjään voi:

“Usein hormonivastaisuudelle ei kuitenkaan ole hyvää perustetta.”

Usein sille, että nainen ei halua käyttää hormoneja ei siis ole hyvää perustetta. Minä kun luulin, että “en halua” olisi hyvä peruste, tai enemmänkin. Ihan huippuhyvä peruste! Mutta ei kai sitten. Emmehän me naiset osaa itse omasta kropastamme päättää. Ihmeellistä muutenkin tämä nykyaika, kun naisilla pitää olla kaikenlaisia höpönlöpönoikeuksia kuin joku itsemääräämisoikeusshitti. Kaikkea sitä!

Ei sitä uskoisi, että vuonna 2019 maan suurimmassa sanomalehdessä voi naispuolinen lääkäri sanoa, että naisilla ei ole hyviä perusteita kieltäytyä käyttämästä lääkitystä, jota he eivät halua käyttää. Koska sivuvaikutukset ovat kuviteltuja. Koska blogeissa on peloteltu naisia!

Noh, jottei menisi aivan pelottelun puolelle, niin: Joillekin naisille sopii hormonaalinen ehkäisy. Lisäksi on mahtavaa, jos endometrioosi saadaan kuriin hormonilääkityksellä. Moderni lääketiede on noin muutenkin tosi jees, ilman sitä olisin jo kuollut, varmaan montakin kertaa!

Mutta ei se sitä faktaa poista, että monille hormoniehkäisy ei missään muodossa sovi. Eikä sitä, että ei taida olla kovin hyvä juttu, että älytön määrä naisia pissaa ylimääräistä, keinotekoista hormonia vesistöt täyteen. Eikä varsinkaan sitä, että olipa kyseessä minkä tahansa sukupuolen edustaja, hänellä on oikeus kieltäytyä tietystä lääkityksestä siksi, että hän haluaa kieltäytyä siitä.

Kyllähän yksilön itsemääräämisoikeus voi ottaa päähän esimerkiksi niissä tapauksissa, kun ihmiset eivät ota rokotuksia tai rokotuta lapsiaan. Mutta hormonilääkitys? Miksi sen käyttämättömyyttä pitää vastustaa, ja siitä kieltäytyviä naisia pitää pelotteluun langenneina hysteerikkoina, jotka eivät ymmärrä omaa parastaan?

P.S. Ihastuttavat pillumuffinssit ovat Laura Lindstedtin uuden Ystäväni Natalia -kirjan julkkareista. Arvio kirjasta tulossa pian, pysy kanavalla!

P.P.S. Mulla on se parjattu kuparikierukka, joka lääkärien mukaan aiheuttaa KAMALIA sivuvaikutuksia ja ei sovi KENELLEKÄÄN. Postausta tulossa myös siitä!

Previous

Eikö täällä ole ketään normaalia?

Next

Leftovers – mikä on totuus mainoskuvien takana?

6 Comments

 1. SannaN

  Ronja Salmi juuri oli pohtinut samaa asiaa 🙂 https://areena.yle.fi/1-4469109

 2. Emilia

  Kiitos tästä, suosikkibloggaajani! Mullahan hormonit veti lähes toimintakyvyttömäksi, mielialanvaihtelut ei tehneet muutenkin masentuneelle ja paniikkihäiriöiselle hyvää. Jännä.

  Nykyään saan olla ilman tuputtamista, kun kohonneen veritulppariskin takia yhdistelmäpillerit on kielletty kokonaan. Fyysinen riski otettiin lääkärissä tosissaan, uuvuttavia henkisiä oireita vähäteltiin ja vaihdettiin merkkiä (ei auttanut).

 3. Neela

  Kiitos tästä! Itse sairastan endometrioosia, ja tuntuu että pitää jatkuvasti tapella lääkäreiden kanssa ja perustella viimeiseen asti hormonittomuutta. Ei, en halua elää loppuelämääni haluttomana, masentuneena ja elämänhaluttomana, sillä ne tekevät minut enemmän työkyvyttömäksi kuin endometrioosin aiheuttamat kivut. Jos miehet sairastaisivat endometrioosia, ja ainut hoito sairauteen olisi lihottava, aknea aiheuttava, libidon tappava, masennukseen ja pahimmassa tapauksessa itsemurhaan johtava lääke, niin johan olisi jo keksitty toinen hoitomuoto.

 4. Spf

  Mullakin on ollut pian kymmenen vuotta se kauhistuttava kuparikierukka ja olen tykännyt tosi paljon. E-pillereistä en sen sijaan tykännyt, sillä olin ihan raivohullu ja kärsin migreenistä jatkuvasti. Kumpikin haaste poistui kun lopetin pillerit ja siirryin kierukkaan.

 5. Karmi

  Täyttä asiaa! Kiitos älyttömän hyvästä kannanotosta. Ärsyttävää (ja ällöttääkin), että hormoniehkäsyä suorastaan tuputetaan naisille! Itse olen ollut ilman hormoniehkäisyä, ja aion pysyä jyrkästi samalla tiellä.

 6. Siilix

  Endometrioosiin on nykyään MRI Hifu hoito Turussa. Mutta vaikka menet hakemaan lähetettä hoitoon niin sitä et tule saamaan jollet käytä myös hormoneita.
  Vaikka miten yritin kertoa lääkärille että sairauteni takia en voi, enkä saa käyttää niitä niin ei kuunnellut. Tämä Kirsi Joronen on tuon Piia Suvitien kolleeka ja he pakottavat naiset käyttämään isoilla riskeillä hormoneita vaikka hoitoa pitäisi saada adenomyoosiin ja endometrioosiinkin nykyään heillä. He eivät halua auttaa.
  Edelleenkin kovat kivut ja tulehdustila kohdussani. Odottelen jospa kyseinen laite tulisi yksityispuolelle niin voisin itse kustanta hoidon ja voisin sen näin valita itse!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén