Maaliin asti: kyseenalaisia ehkäisyneuvoja

“Maaliin asti on Bayer Oy:n ehkäisykampanja, jonka tarkoituksena on jakaa oikeaa tietoa ehkäisystä”, nettisivuilla sanotaan. Kamppikseen kuuluu ihan hauskasti toteutettu Sexbuddy-testi, jonka tarkoituksena on etsiä itselle sopiva ehkäisymenetelmä. 

Testiä kokeilee ensimmäisenä Sofia. Ehkäisyä hankaloittamassa on korkea veritulppariski ja se, että muistakaan syistä mikään hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Raks, raks, raks – ja mitä näyttää testitulos:

Hhmm vähän outoa. Meduusachatti aktiiviseksi, ja muutkin kokeilemaan.

Miia testaa omilla tiedoillaan. Ja kas, tuloksena jälleen hormonikierukka. Meitä alkaa epäilyttää.

Noh, Lotta kokeilee sekä omilla spekseillään että esittäen alle 18-vuotiasta irtosuhteita harrastavaa veritulppariskihenkilöä. Arvaatte varmaan tuloksen:

Alamme rämpätä testiä. Vastataan kaikkiin kyllä! Vastataan kaikkiin ei! Vastataan kyllä – ei – kyllä – ei! Irtoseksiä! Migreeni! Tulokset: Hormonikierukka, hormonikierukka, hormonikierukka.

Vasta kun vastaamme kaksi kysymystä ei, kaksi kysymystä kyllä -kaavalla, ja laitamme iäksi alle 18, saamme tulokseksi kondomin. Sen suosittelu on hämmentävän vähäistä, vaikka olemme monta kertaa vastanneet irtoseksikysymykseen kyllä.

Kyseessä toki on Bayerin sivusto, ja sen tarkoitus on markkinoida lääkefirman tuotteita. Ei jää epäselväksi, mitä. Hormonikierukka! Mutta mitenkäs se lupaus menikään, kampanjan tarkoituksena on jakaa oikeaa tietoa ehkäisystä.

Jotenkin hormonikierukan suositteleminen lähes jokaiselle testaajalle riippumatta tämän terveysriskeistä, tilanteesta tai preferensseistä ei kuulosta siltä.

Hormonikierukan sivuvaikutuksiin kuuluvat epäsäännöllinen kuukautisvuoto, päänsärky, rintojen pingotus sekä painon, mielialan ja sukupuolihalun vaihtelu. Iho voi rasvoittua tai kuivua. Vaikutuksesta laskimo- tai valtimotukoksiin ei tiedetä varmasti, kertoo terve.fi.

Bayerin testin mukaan hormonikierukka on hyvä match myös ihmiselle, joka ei halua epäsäännöllistä kiertoa. Hormonikierukka vaikuttaa kuitenkin monilla kiertoon todella radikaalisti, esimerkiksi Lotta käyttää hormonikierukkaa eikä ole nähnyt kuukautisiaan vuosiin muutamaa vuotopäivää lukuun ottamatta.

Testissä ei kuitenkaan näytä ehkäisykeinon kohteen mielipiteitä otettavan millään lailla huomioon (mikä on muuten Meduusojen kokemusten mukaan hämmästyttävän yleistä terveydenhoitohenkilökunnan keskuudessa).

Lääketeollisuuden eettisten ohjeiden mukaan eri hoitovaihtoehdot tulee esittää tasapuolisesti ja neutraalisti. Meduusat eivät ole lääkealan asiantuntijoita, mutta testi joka antaa saman tuloksen vastauksista riippumatta ja vastaajan terveysriskejä huomioimatta, ei kovin tasapuoliselta ja neutraalilta vaikuta.

Ajauduimme testiin luettuamme siitä Natan postauksesta.

Previous

Vinoja voltteja ja hikistä möngintää eli trampoliinipuistossa

Next

#apinahaaste eli treenaa mun kaa

11 Comments

 1. Minä vaan.

  Tää on harhaanjohtavaa markkinointia ja jos oikein oldn ymmärtänyt, niin reseptilääkettä ei edes saa mainostaa suoraan kuluttajalle Suomessa. Veikkaanpa, että tästä voisi viranomaisetkin olla kiinnostuneita.

  • Sofia

   Joo ei saa. Tämä ilmeisesti menee läpi, koska tuotemerkkiä ei mainita. Mutta aika kyseenalaista kyllä.

   Tällaisestahan voi tehdä ilmoituksen ainakin mainonnan eettiseen neuvostoon. Kiinnostaisi siinä mielessä, että onko tämä ihan hyväksyttävä tapa markkinoida.

 2. Meri

  Voi huokaus! Kuulostaa myös hirveeltä stepiltä takas menneisyyteen sukupuolitautien ehkäisyn suhteen. Sehän on kyllä totta (jos oon oikein ymmärtänyt) että käsittääkseni hormonikierukka on kuten minipilleri eli sisältää vain keltarauhashormonia, ja silloin se on parempi valinta veritulppariskiselle tai migreenilliselle, jolle taas yhdistelmäpilleriä ei saa suositella.

  • Sofia

   Tässä kamppiksessa on musta outoa, että ollaan kauhean huolissaan siitä, että ihmiset käyttää keskeytettyä yhdyntää ja varmoja päiviä ehkäisynä, mutta ei sukupuolitaudeista.

   Ja joo näin on. Monille se tietysti sopiikin, mutta kaikki ei voi eikä halua käyttää mitään hormoneja.

 3. Lumme

  Vastasin testiin sillä ajatuksella, että olen 25v raskautta suunnitteleva henkilö vakituisessa parisuhteessa, jota haittaa epäsäännölliset kuukautiset. Testi suosittelee kuparikierukkaa. Alle 18 vuotiaalle, irtoseksistä tykkäävälle jolle yhdistelmäehkäisypilleri ei sovi, suosittelee hormonikierukkkaa. Sitten esitin 25-vuotiasta, irtoseksiä harrastavaa joka halusi vähähormonisen ehkäisyn, säännölliset kuukautiset ja säilyttää oman hormonitoiminnan ja jälleen suosittelee hormonikierukkaa. Miten tuolta edes johdonmukaisilla vastauksilla saa kondomin tai ehkäisyrenkaan tai -laastarin? Kammottava testi.

  • Sofia

   Sä sentään sait sieltä jonkun muunkin tuloksen ulos 😀 Tosin en tajua miksi raskautta suunnittelevalle suositellaan kuparikierukkaa, onhan sen laittamisessa ja poistossa kuitenkin vaivaa ja hemoglobiini voi laskea ym. Eikö kondomi olisi helpompi?

   Enkä tosiaan tajua millä ihme logiikalla noi vastaukset ja tulokset menee…

 4. Hei. Laitan sähköpostia, katsotaan, miten saadaan asiaan selvyyttä. (Olen Bayerin asiantuntijalääkäri.)

  Testin tarkoitus on ohjata Ehkäisynetti -sivustolle, jossa on laajempi esittely kaikista ja jonka tarkoitus on auttaa käyttäjää miettimään, mikä ehkäisy sopisi.

  “Ongelma” testissä on, että hormonikierukoilla on hyvin vähän vasta-aiheita, kun taas esim. yhdistelmäehkäisyllä on selvästi enemmän rajoituksia.

 5. Tuuli

  Joo, onhan tuo vähän (ja vähän enemmänkin) kumma, jos irtosuhteita harrastavalle ei suositella ensisijaisesti tai ainakin lisäksi kondomia, mutta muuten tuo hormonikierukan suosittelu lähes joka väliin on näin ammatti-ihmisen näkökulmasta aika loogista.
  1. se sopii veritulppariskiselle, koska sisältää vain keltarauhashormonia eli ei lisää veritulppariskiä
  2. se soveltuu useimmille, joille muu hormonaalinen ehkäisy ei sovi, koska keltarauhashormonia on todella pieni määrä ja se vapautuu paikallisesti, joten verenkiertoon pääsevä ja haittavaikutuksia mahdollisesti aiheuttava määrä on aivan minimaalinen
  3. valtaosalla käyttäjistä se vähentää vuodon määrää niin, että kuukautisista tulee paljon helpommat, ja monet pärjäävät jopa ilman varsinaista kuukautissuojaa – tämä on yllättävän monen naisen mielestä vain positiivinen asia (toki harvoilla huono-onnisilla vuoto voi lisääntyä ja osaa häiritsee se, ettei tiedä, milloin tuo vähäinen vuoto tulee ja milloin on tulematta)
  4. se myös vähentää usein kuukautiskipuja ja helpottaa mm. monen endometrioosista kärsivän elämää huomattavasti
  5. vaikka kaikki potentiaalisesti esiintyvät haittavaikutukset lain mukaan (ja hyvä niin!) pitää aina lääkkeiden pakkausselosteessa luetella, hormonikierukalla haittavaikutusten esiintyminen on todella harvinaista ja harvalla tulee missään vaiheessa yhtään noista luetelluista hatoista saati useampaa tai kaikkia niistä
  6. hormonikierukka sopii sekä synnyttäneille että synnyttämättömille yhtä hyvin.

  Eli se on oikeastikin monelle ja moneen elämäntilanteeseen todella hyvä vaihtoehto.

  Ja selvennyksenä vielä, ennen kuin joku kuitenkin keksii älähtää: ei, en ole Bayerin palkkalistoilla tai minkään muunkaan ehkäisylääkkeitä valmistavan firman :D. Kunhan vain olen koulutukseltani proviisori ja koulutukseni ja työni puolesta perillä sekä lääkkeistä että lainsäädännöstä, joten ajattelin tarkentaa noita asioita. Enkä edes itse hormonikierukkaa käytä, vaan valintani on kuparikierukka, koska en halua edes sitä pientä keinotekoisen hormonin määrää kehooni, saati sitten veisistöön ja muuhun ympäristöön tulevien sukupolvien hedelmällisyyteen ja terveyteen vaikuttamaan.

 6. Saara1

  Vastasin testiin niin, että kaiken järjen mukaan mun ykkösmatchin olisi pitänyt olla kondomi, mutta silti se suosittelee hormonikierukkaa. Kiva kun huomasitte tämän, melko röyhkeää markkinointia.

 7. Minä taas (eli Bayerin asiantuntijalääkäri). Ensinnäkin olemme korjanneet muutaman bugin (siirto toiselle tekniselle alustalle oli muuttanut ominaisuuksia -selittelyn makua, tiedän).

  Testissä tulee aina esille infoneliö kondomista, jos on valinnut, että irtoseksi vetää puoleensa.

  Mutta RASKAUDEN ehkäisyyn (miehen) kondomi on oikeinkin käytetty 10x huonompi. Ja kun puhutaan tyypillesestä käytöstä, on kondomi 75x huonompi. Silloin raskaaksi tulee 15 naista sadasta vuoden aikana, kun hormonikierukalla 0,1-0,2.

  Toisin sanoen sinkkujen pitäisi käyttää sekä kondomia että jotakin raskauden ehkäisyn tehokasta metodia. Itse ajattelisin, että tama on tärkeä asia!

 8. steriloimislaki

  Steriloidun ei tarvitse maksaa loppuikänään raskauden ehkäisystä, paitsi tarvittaessa kondomeista sukupuolitautien ehkäisemiseksi.

  Oikeutta sterilointiin pitäisi laajentaa.
  Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
  Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

  Nyt on käynnissä kansalaisaloite “Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta”
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
  Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

  Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.

  Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén