Joo tiedetään, että eivät ihmiset oikeasti näytä siltä, miltä he näyttävät mainoskuvissa. Mutta jotenkin sitä silmä tottuu photoshopattuihin ja myös instafiltteröityihin sekä facetunetettuihin kuviin. Silloin voi unohtua, että näkemämme käsitelty kuva ei ole totuus.
Mitä kuville sitten oikeastaan tehdään? Kuinka paljon niitä käsitellään?Kuvankäsittelijä Jomppe Vaarakallio kertoo. Tai ei siis kerro, vaan näyttää.
Nämä kuvat ovat Vaarakallion Leftovers-sarjasta. Vaarakallio kertoo kuvista: “Leftovers on sarja kuvia, jotka on syntyneet katalogikuvausten sivutuotteena. Sarjan kuvissa näkyy vain materiaali mitä ei ole olemassa, vaan kuvan parantamisen ja muokkaamisen jäljiltä oleva Photoshop-aines.”
Kuvankäsittelyssä ei tietenkään sinällään ole mitään pahaa. Eikä se, että pyyhkäisee itseltään finnin pois selfiestä ole mikään yhteiskunnallinen ongelma. Mutta se on, että sokeudumme kuvien käsittelylle. Kun totumme käsiteltyihin kuviin, emme ymmärrä että se ei ole totuus.
Siksi on hyvä nähdä, mitä kuvankäsittely oikein voi tarkoittaa.
Vaarakallio jatkaa: “Haluan kuvasarjallani saada aikaan kehopositiivisuutta varsinkin nuorissamme. Toivon heidän ymmärtävän, että lehtien sivuilla olevat mallikuvat voivat olla kaukana alkuperäisestä kuvasta – mallin minästä.”
Niin. Jos häivytämme kuvista kaiken sen, mitä aidosti olemme, ja korvaamme sen algoritmin kehittämällä “kaunistuksella”, kuka kuvassa enää on? Entä kuka on päättänyt, millä tavalla kauneusfiltteri kaunistaa? Miksi meidän pitäisi hyväksyä kauneudeksi se, millaiseksi filtteri meidät muuttaa?
Vaarakallio on jakanut Leftovers-sarjan ilmaiseksi vapaaseen käyttöön ja toivoo, että näitä kuvia käytettäisiin etenkin oppimateriaalina nuorille. Voit ladata kaikki kuvat täältä.
Vastaa