Me too

Miltä tuntuu, kun joutuu seksuaalisesti ahdistelluksi? Teräsmeduusat kertovat.

(Varoitus: kertomukset sisältävät seksuaalista ahdistelua, hyväksikäyttöä ja vainoamista. Ei tarkkaa graafista kuvailua.)

Me too. #metoo

If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote “Me too.” as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.

Copy and paste

Tänään somessa trendaa yllämainittu me too -kampanja. Tässä vielä Teristen kollektiivinen älähdys aiheesta. Sillä vaikka olemme terästä, emme mekään ole välttyneet seksuaaliselta häirinnältä: ei-toivotuilta kosketuksilta, kourinnalta, rivoilta ehdotuksilta, uhkauksilta tai suoranaiselta väkivallaltakaan. Päätimme jakaa muutamia tapauksia.

Miia:

– Olin korkeintaan 18 ja odottelin kaveriani Lappeenrannan keskustassa syksyisenä alkuiltana. Minulla oli ylläni jonkinlainen tyllihame ja pitkä takki. Ilmeisesti tämän aiheuttama siluetti sai kaksi lähemmäs eläkeikäistä setää lähestymään tuskin täysi-ikäistä tyttöä. Sain kuulla, että minulla varmasti “synnyttäjän lantio”, jonka jälkeen tiedusteltiin oliko minulla kenties poikaystävää, odottelinko ehkä häntä, joko olin tehnyt “sen” tai koska aion “sen” tehdä, kuinka sedistä olisi mukavaa päästä tekemään “se” kanssani, ja “hei tyttö älä nyt lähde minnekään”.

– Lukioikäisenä liftasin usein Lappeenrannan ja Savonlinnan väliä, sillä olin köyhä opiskelija ja halusin säästää rahaa. Kerran mieskuski pysähtyi ja tiedusteli “Annatko panna, jos heitän Imatralle”. Kävelin tieheni, ja auton avoimesta ovesta kantautui perään vielä “No anna huora ees käsihoito!”

– Odotin parikymppisenä vuoroani baaritiskille ruuhkaisessa baarissa, kun tunsin käden kopeloivan jalkoväliäni. Käännyin ympäri ja näin kolme suunnilleen ikäistäni nuorta miestä virnuilevan typerän näköisenä. Ensimmäinen mieleen tullut reaktio oli ultraväkivaltainen, mutta tyydyin kehottamaan nulikoita painumaan helvettiin. Vieläkin harmittaa, etten nostanut suurempaa meteliä.

Lotta:

– Olin parikymppisenä raitiovaunussa ikkunapaikalla. Viereeni istui mies, jolla oli takki oudosti harteilla eikä käsiä hihojen sisällä. Syy tälle selvisi pian: takkinsa alla setä alkoi hivuttaa kättään kohti reittäni. Nousin salamana ylös ja painuin pois seuraavalla pysäkillä, vaikka matkaa oli vielä jäljellä. Harmittaa edelleen, että en huutanut ja käskenyt miestä lopettamaan, vaan pakenin häpeissäni paikalta.

– Kävelin Helsingin keskustassa päiväsaikaan. Mies huusi perään ‘Voisitko istua mun naaman päälle’ ja lipoi kieltään.

– Erään yrityksen toimitusjohtaja esitteli minut toisen yrityksen dirikalle saatesanoilla ‘Tää on se mimmi jolla on tosi hyvä perse’. Saipa aika läksytyksen minulta.

– Eräs teatterinjohtaja yritti tulla kopeloimaan minua ravintolan narikassa ja lupasi antaa minulle rooleja, jos lähden hänen luokseen jatkoille.

Sofia:

– Olin vähän muita ihmisiä parempien Helsingin hipstereiden kanssa saunomassa. Saunassa oli ahdasta, ja oltiin kylki kyljessä, joten aluksi en ihmetellyt kun mies liimaantui iholle. Sitten hän alkoi härvätä ees taas niin, että joko pakarat tai penis koski minuun. Hän pyysi anteeksi joka kerta – enkä viitsinyt sanoa mitään, ehkä se oli vahinko? Hän auttoi minut ylemmälle lauteelle ja piti aivan liian pitkään kiinni. Sen jälkeen “vahingossa” tapahtuva mulkutus jatkui. Olin niin hämmentynyt, että en saanut tehtyä mitään. Hänhän pyysi anteeksi; ei kai tässä porukassa voi tällaista tapahtua; itsepä ängit alasti saunaan, kelasin.

– Olin iltasella Rautatieasemalla, ja totesin että juna meni jo. Joku mies kysyi, mitenkäs nyt pääset kotiin. Sanoin meneväni bussille, ja menin. Mies seurasi. Hän ajoi bussilla koko pitkän matkan Koillis-Helsinkiin, ja jäi samalla pysäkillä pois. Hän seurasi perässäni taloni alaovelle. Soitin kämppikselle, ja väitin että avaimet jäivät kotiin. Hän tuli avaamaan, ja vasta tämän suht isokokoisen miehen nähdessään väijyjä poistui. Mutta mies ei luovuttanut: hän stalkkasi minua ainakin puoli vuotta, ja ilmestyi esimerkiksi samoihin baareihin tuijottamaan minua ja kuiskailemaan kyllä minä tiedän mitä sinä haluat. Miesseuralaiseni hätistelivät ja uhkailivatkin häntä, mutta siitä ei ollut mainittavaa apua.

– Olin kirpputorilla, ja joku ohitti minut niin, että jotain osui takapuoleeni. Noh, kapea käytävä. Kohta tämä toistui. Vasta kolmannella kerralla tajusin, että kyseessä ei ollut vahinko, minkä jälkeen refleksinä löin miestä. Sen jälkeen hain vartijan, joka haki miehen läksytettäväksi. Mies kielsi kategorisesti kaiken, mutta oli tosi vaikean näköinen. Pyysin häntä sanomaan terveisiä vaimolle, hänellä kun oli sormus sormessa.

– Olin reissussa poikaystäväni kanssa. Yllättäen sain tulehdusoireita ja pissatessa kirveli, ja ihmettelin ja ihmettelin ääneen mistä ne oikein ovat voineet tulla, kun mitään altistavaa ei ollut tapahtunut. Jonkun aikaa luimisteltuaan poikaystävä tunnusti, että oli työnnellyt (likaisia!!) sormia sisääni kun nukuin. Nukun äärimmäisen sikeästi, ja minua on vaikea herättää, joten se onnistui huomaamattani.

– Poikaystäväni (eri kuin edellinen) teki someen feikkiprofiileja ja väijyi niillä tekemisiäni. Hän aloitti keskusteluja kanssani näillä valeidentiteeteillä. Keskusteluissa hän ehdotteli seksiä ja lähetteli peniskuvia, kaiken kukkuraksi ei omasta vehkeestään vaan netistä kaivamiaan otoksia. Epäilin aina että sen on pakko olla hän, mutta hän oli hyvä valehtelija ja kielsi kaiken. Totuus paljastui myöhemmin, samoin kuin se, että hän oli valehdellut paljon muustakin.

– Olin treffeillä. Mies joi itse limua ja tyrkytti minulle lisää alkoholia. Hän ei puhunut juuri mistään muusta kuin seksistä koko aikana, ja siirtyi aika pian ehdotteluun. Kieltäydyin tarjouksesta. Mies jankkasi ja jankkasi, ja jutut olivat suht rivoja tyyliin haluan nuolla persettäsi. Kun edelleen kieltäydyin ja sanoin, että lähden, hän kysyi että voisinko kuitenkin ottaa suihin viereisessä puistossa. Ei tullut kauppoja.

Ninaa ei tavoitettu työkiireiden takia kommentoimaan.

Previous

Onnellinen prinssi

Next

Hullut juoksee ympyrää eli Vantaan maraton 2017

3 Comments

 1. Essi

  No huh, olen näköjään päässy helpolla, ku muistan vain yhen perseenpuristelun. Jos joku tulevaisuudessa tulee lääppimään, niin toivon etten hämmenny liikaa ja tajuan pistää äijän ruotuun.

  • Essi

   Muistin väärin, onhan noita kaikenlaisia kommentoijia ollut, mutta en ole osannut ajatella ahdisteluna sitä, että joku odottaa salin pukkarin ovella ja pyytää itsepintaisesti treffeille tai toinen käskee hymyillä… Mutta kyllähän se niin on, että saan olla naama norsunv**ulla jos haluan, ja treffeistä pitäis pystyä kieltäytymään sanomalla “ei kiitos” sen sijaan, että joutuu turvautumaan poikakaverikorttiin.

   • Miia

    Niinpä niin, ahdistelua ja häiriköintiä on monenlaista. Vaikka se ei aina olekaan fyysistä kopelointia, kyllä sekin alkaa vituttaa, että joutuu toistuvasti jankkaamaan samoista asioista ja pakoilemaan törppöjä :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén