Majakkaretki Söderskäriin

Yhteistyössä Pörtö Line.

Mikä siinäkin on, että monista asioista haaveilee, mutta niitä ei vaan saa toteutettua? Sellaisiakaan, jotka on vieläpä helppo toteuttaa?

Itse olen viime aikoina miettinyt, että tämä tällainen saa loppua. Jos haaveksin jostain, teen sen.

Yksi pitkäaikainen, mutta helppo haaveeni on ollut käydä majakalla. Majakoissa nyt vaan on jotain tenhoa, tiedät varmasti mistä puhun, jos olet samanlainen tyyppi. Jos et, niin yritän selittää.

Majakat ovat kiehtovia ja kauniita. Ja ne ovat merkityksellisiä. Mystisiä, miltei. Minua jaksaa kiehtoa ihmisten tapa järjestää asiat, pyrkiä eteenpäin ja turvata toisiamme. Majakoissa on samaa kuin lennonjohtotorneissa, ne ovat asioita, joilla järjestämme turvaa ja varmistamme että asiat hoituvat. Ne ovat myös lohdullisia: joskus paras näky maailmassa on pimeässä loistava HELSINKI AIRPORT -teksti. Voi vain kuvitella, millaista on ollut nähdä majakan valo myrskyävällä merellä.

Majakanvartijoiden elämä kiehtoo sekin. Siellä olet ja elät, meren keskellä ja armoilla, sulan veden, kelirikon ja jäätyneen meren aikaan. Sateessa, tuulessa, auringonpaisteessa, myrskyssä, lumimyräkässä. Päivästä toiseen, ilman internetiä, ilman jatkuvaa yhteyttä muihin ihmisiin mantereella.

Niin, meren keskellä. Käsitykseni siitä on varmasti turhan romanttinen, vaikka olen meren äärellä koko elämäni viettänytkin. Helsingin rannat ovat aivan eri juttu kuin saaristossa asuminen. Mutta silti, Söderskärin maisemia katsoessani en voinut muuta kuin huokailla ajattele jos täällä saisi asua ihan koko kesän.

Söderskärin majakka valikoitui kohteeksemme siksi, että se on suhteellisen lähellä ja todella nätti. Majakka sijaitsee Porvoon vesillä, noin 15 meripeninkulman (vajaa 30 kilsaa) päässä Helsingistä.

Majakalle pääsee omalla veneellä (maihinnousu kielletty 1.5.–31.7.) sekä Pörtö Linen yhteysveneellä Vuosaaresta ja Sipoosta (ei maihinnousurajoitusta). Vuosaaresta matka kestää noin tunnin ja maksaa 58 €/ henkilö. Venereissuja on aikataulutettu 1.10. saakka, ja oman matkasi voit varata täältä. Veneestä löytyy pieni kipsa sekä vessa, ja matkustaa voi joko kannella tai sisällä.

Aikaa Söderskärin majakkasaarella on 1,5 tuntia, ja se vilahtaa ihan silmissä. Saari ovat pieni, mutta ihmeteltävää riittää jo pelkästään sen luonnossa. Saari on ollut rauhoitettu jo vuodesta 1930, ja lintubongareille se on oiva kohde. Sekä tietenkin meille merihulluille!

Luonnon lisäksi retkellä pääsee toki tutustumaan myös itse majakkaan. Sinne kannattaa ehdottomasti kavuta, vaikka olisi tällainen keskimääräistä paljon pahempi korkeanpaikankammo, kuten minulla. Ylös meneminen oli vaikeampaa, alas helpompaa. Mutta maisemat todella hyvittivät pienen paniikkihien ja sydämentykytykset!

Majakassa pääsee ihan lampulle asti, ja se on tosi jännän näköinen. Lisäksi sisällä on esitelty majakan ja merenkulun historiaa. Söderskärin majakka on rakennettu 1862 (siis mieti!) ja se on ollut toiminnassa vuoteen 1989 saakka (sama!).

Väitetään, että juuri Söderskär oli Tove Janssonin esikuva Muumipapan majakalle, ja majakassa on myös Janssonille omistettu kerros Tove ja meri.

Varsinkin majakka-, meri- ja historiafaneille sekä lintubongareille Söderskärin majakka on ihan ehdoton kohde. Majakan portaat voivat olla haastavat kovin pienille lapsille, mutta esimerkiksi kouluikäisen voi hyvin ottaa mukaan. Suosittelen tosi lämpimästi, ja menen varmasti itsekin takaisin!

Kas tässä vahva ehdokas vuoden luontokuvaksi.

Meidän reissumme huippukohtia oli se, kun seuralainen bongasi vedestä meduusan! Oikea meduusa! Luonnonvedessä! Olin aivan jipoissani.
Pörtö Line tarjosi matkamme Söderskäriin.

Previous

Luksusmuijan vastakohta

Next

Meduusalla on asiaa: Näin pokaat naisen kuin naisen

1 Comment

  1. Liisa

    Kyllä, majakat ovat ihania! Olen tähän mennessä käynyt Kylmäpihlajan, Söderskärin sekä Bengtskärin majakoissa. Hailuodon vanhan majakan olen nähnyt, mutta sinne ei päässyt sisälle. Yksi unelmien täyttymys oli se, kun sain viettää yön majakkasaarella, Bengtskärissä. Suosittelen, yöpyminen nostaa majakkakokemuksen aivan uusiin sfääreihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén