Voisin kertoa, että tämä oli tosi suunniteltu juttu, mutta kun ei ollut. Eikä siinä mitään, joskus pitää mennä sattuman perässä.

Vaikka sitten paikkaan, josta muut sanovat että eiih se on ihan kauhea.

Paldiski

“Kauhea paikka” oli Paldiski, joka minusta ei ollut yhtään kauhea. Paldiski on pieni kylä, joka sijaitsee viitisenkymmentä kilometriä Tallinnasta. Sinne pääsee pääkaupungista bussilla tai junalla, ja Suomesta suoralla laivayhteydellä Hangosta.

Paldiskissa on vaikka mitä nähtävää: neukkukerrostaloja, kaksi kauppaa ja yksi ravintola. Sekä majakka.

Pakrin majakka. Siis MAJAKKA.

Pakri majakka

Sinne oli pakko päästä. Tämän tiesin heti sen jälkeen, kun luin vironlautalla Baltic Guiden Viron majakat -juttua ja tajusin että eihän se kaukana ole. Lisäksi olimme tsäkällä liikenteessä ilman mitään muita suunnitelmia kuin että juodaan vähän kaljaa ja käydään Rimissä. Majakkaretki olisi siis täysin mahdollinen!

Siispä Tallinnasta rautatieasemalta juna (huimat 3,20 €, lipun saa junasta, matka kestää tunnin) Paldiskiin. Paldiskissa kävimme syömässä Tavernassa ja kysyimme, että kuinkas sinne Pakrin majakalle pääsee. Tarjoilija pyöritti käsiään kuin rattia ja ihmetteli että eikö teillä tosiaan ole autoa.

No ei ollut, mutta noin viiden minuutin kuluttua oli kyyti. Andrei lupasi viedä meidät Pakrin majakalle ja tuoda vielä takaisinkin sitten kun halusimme.

Pakri lighthouse

Pakrin majakka sijaitsee noin viiden, kuuden kilometrin päässä Paldiskista, joten ilman autoa sinne voi Andrein kyydin lisäksi hankkiutua myös omin jaloin. Pitkin rantaa menee haikkausreitti, tai junassa voi kuljettaa pyörän.

Ja kuule aika voimallisesti kannustan että menet sinne. En nimittäin pysty kuvailemaan Pakrin majakkaa ja sen seutua yhtään niin hyvin kuin se ansaitsisi.

Jäimme autosta näköalatasanteella, ja Andrei viittoi meidät katsomaan maisemaa. Tiesin että paikalla on jyrkkä kalkkikivikallio, mutta tieto ei vähentänyt sen vaikutusta. Jokin sellaisessa maisemassa, joka päättyy suoraan mereen, vaan tekee vaikutuksen. Alkoi ihan itkettää.

Itse Pakrin majakka taas on superkaunis sekin. Punainen maali on rappeutunut monin paikoin, mikä tekee majakasta vain viehättävämmän. Ylös pääsee vierailemaan vitosta vastaan, ja rahalla saa maisemien lisäksi miltei kolmensadan portaan treenin.

Pakri tuletorn

Majakan juurella kulkee haikkausreitti, jota pitkin kävellessä voi ihailla merta (ja pelätä jyrkkää pudotusta sinne!). Reitin varrella matkalla Paldiskiin on myös portaat alas liuskekivien täyttämälle rannalle. Se oli valitettavasti myös kärpästen täyttämä, joten en suosittele sinne romantillista piknikiä. En myöskään suosittele ohuita pohjia tai kengättämyyttä haikkausreitillä, se oli nimittäin jostain syystä täynnä lasia.

Eväsolut pääsi lämpenemään, mutta oli siitä huolimatta herkullista!

Pakrin majakka

– Valmistunut 1889
– Korkeus 52,3 m – Viron korkein majakka!
– Sijaitsee Harjumaalla lähellä Paldiskia
– Sisäänpääsy aikuiselta 5 €
– Visit Estonian Pakrin majakka -info.
– Juna-aikataulut löydät täältä.

Lue myös retkestä Söderskärin majakalle!