Naispitoisessa Teräsmeduusa-toimituksessa arvostetaan myös mieskomeutta. 14. luukusta paljastuvatkin Teristen joulun ajan suosikkimiehet!

1. Jeesus ite. Jos nyt ei ihan pakanallisiin Saturnalia-kinkereihin asti historiaa katsota, nasaretilainen puuseppä parintuhannen vuoden takaa on tietysti joulun ajan THE MAN. Plussat: inspiroinut hienoa taidetta ja ubeita meemejä. Taidekuvien perusteella melko kovassa kondiksessa jo bebenä (tsekkaa kuva). Miinukset: kannattajakunta ajautuu usein ylilyönteihin, tarina ei ole täysin uskottava.

Kuva lainattu Taidevandalismi-sivulta. Hieno sivu, seuratkaa!

2. Paavi. Ensin mainitun edustaja maan päällä, ihan kova virka tämäkin. Teräsmeduusoissa noin 3/4 jäsentä on kovia Paavi-faneja, ja joulun ehdoton suosikkiohjelma on tietysti katolisen kirkon yömessu Paavalin kirkosta. Aivan huikea show! Plussat: vuosisatainen häröperinne, komeat puitteet, paljon valtaa. Miinukset: kannattajakunta ajautuu usein ylilyönteihin, tarina ei ole täysin uskottava. Ja mikä juttu se oli, että muka voi ottaa paaviudesta loparit!

Hallussamme on myös monenlaista Paavi-fanikamaa. Ohessa Papa Franciscus -rukousnauha.

3. Nuuttipukki. Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi! Kuin joulupukki, mutta hämmentävämpi. Esiintyy tammikuun 13. päivänä, jolloin nykyihmisen joulu on jo aikaa sitten antanut tietä tammikuun kuntokuureille, pussikeitoille ja kesälomasuunnitelmille. Muodikkaasti myöhässä! Vielä astetta kreisimpi tyyppi on tietysti Keski-Euroopassa vaikuttava Krampus, joka melkein ansaitsisi oman sijansa tällä listalla. Plussat: omaperäinen, kaljalle perso. Miinukset: katoavaa kansanperinnettä.

Nuuttipukki vuodelta 1928 (Museovirasto/Toivo Kaukoranta)

4. Melchior, Caspar ja Balthasar. Tunnetaan myös Kolmena viisaana miehenä ja Itämään tietäjinä. Ihan vain siksi, että viisaista miehistä on vielä näinä meidänkin aikoinamme melkoinen pula! Plussat: tuovat lahjoja (ainakin Espanjassa, erityisesti Kataloniassa, tuovat edelleen), väitetysti viisaita. Miinukset: Tarinassa aukkoja. Kuvien perusteella aika vanhoja ukkoja.

Giotto de Bondonen fresko. Wikimedia Commons/public domain.

5. Joulupukki. Useimpien lasten ehdoton suosikki (lapsia on niin helppo miellyttää). Möhömahainen, punanuttuinen, tarinan mukaan ikivanha äijä. Inspiroinut kornia taidetta ja rasittavia joulurenkutuksia. Plussat: tuo lahjoja, ei yleensä jää nurkkiin pyörimään. Liikkuu poroilla. Miinukset: alkuperäinen, resuinen heppu kadonnut, Coca-Cola-versio epäilyttävän kapitalistinen. Tarinassa aukkoja.

Kuva täältä.

Bubbling under: Gävlen pukki. Teknisesti ottaen kyseessä ei ole mies, vaan oljesta rakennettu, valtava urospuolinen eläin. Jo vuodesta 1966 Gävlen torilla Ruotsissa on seissyt 13 metriä korkea, seitsemän metriä pitkä ja kolme tonnia painava oljesta rakennettu pukki. Ja joka joulu jännätään, koska se oikein poltetaan. Vuonna 2015 pukkia ei poltettu. Gävlen jouluihme! Plussat: Jännitysnäytelmä, johon liittyy tulta! Miinukset: Olkea.