On joulukuu ja Keski-Eurooppa pursuaa joulutorimatkailijoita. Löytyy toreja onneksi lähempääkin! Kalenterin neljännessä luukussa testiryhmämme arvioi lähimpien pääkaupunkien, siis Helsingin, Tallinnan ja Tukholman, joulutorien tunnelman ja tuotevalikoiman.

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori yllätti positiivisesti! Se saattaa toki johtua siitä, että tarjolla oli edullista (3 euroa) ja vahvaa hehkuviiniä!

Tallinnan joulutorin kuusi on oikein näyttävä ja kaunis, ja torilla on myös lava jossa ainakin testipäivinä heti torin avauduttua oli jos jonkinlaista humppaesitystä.

Kojuissa on tarjolla samoja koristeltuja piparkakkuja mitä saat Rimistä, mutta triplahintaan. Lisäksi löytyy kaikenlaista turkisasustetta sekä erilaisia neuleita. Neuleet ovat pääasiassa kivoja ja käsitöiksi edullisia. Neuleita on perinteiseen tapaan myynnissä myös Muurivahen nurkalla, jossa niitä on vähän helpompi tutkailla.

Arvosana 4/5.

Tukholman Suurtorin joulutori

Kävimme Suurtorin joulutorilla keskellä päivää, mikä saattoi vaikuttaa tunnelmaan. Joulukuun toisena päivänä torilla oli melko vähän joulutunnelmaa, eikä paljoa mitään kiinnostavaa. Kuusikin oli melkoisen ankea valoisaan aikaan.

Muutaman kivan piparkakun tai sinappia sieltä voi mukaansa napata, mutta mikään huikea elämys Suurtorin joulutori ei ole. Enemmän fiilistä voisi löytyä Skansenin joulutorilta!

Arvosana 2/5.

Helsingin Tuomaan markkinat

Tuomaan markkinat siirtyivät taannoin Espan puistosta Senaatintorille, paikkaan, jossa Helsingissä vierailevat lähinnä turistit. Monumentaaliseen kansallisympäristöön Tuomaan markkinat sopivat kuitenkin hienosti, tuomiokirkon rappusilta saa ainakin pimeällä näyttäviä kuvia ja torikorttelit ovat ihan vieressä.

Itse markkinat ovat varsin positiivinen yllätys. Ulkoa päin mökkikylä näyttää vähän ankealta, mutta itse markkinoita kierrellessä kivan näköiset tiskit vieri vieressä toimivat ihan hyvin. Perinteisten joulutorituotteiden (joulukoristeet, neuleet, sinapit ja hunajat) lisäksi torilta löytyy niin hipsteri-kahvipaahtimo, kalliolaista artesaanileipää kuin monenlaista modernia käsityötä. Halpis-krääsää ei ole tarjolla juurikaan.

Myös syötävää ja juotavaa löytyy. Cafe Damaskos tarjoaa kuumaa alkoholitonta glögiä helsinkiläisittäin kohtuulliseen 2 euron hintaan. Anniskelualueelta saa paristakin kojusta terästettyä glögiä ja ainakin yhdestä myös kuumaa kaakaota. Glögi on harmillisesti suomalaisittain viinalla terästettyä, ei eurooppalaistyyppisempää lämmintä viiniä.

Arvosana 4/5

Helsingin Mantan markkinat

Mantan markkinat ovat Havis Amandan patsaan nurkilla, ja niiden paras puoli ovat jouluvalot. Valoasetelma on oikeasti tosi nätti, mutta kojuista ei löydy mitään kiinnostavaa. Tarjolla on lähinnä itäiseen makuun olevia turkisasusteita ja vastaavaa. Mantan markkinat tuntuvat olevan suunnattu laivoilta tuleville turisteille, ei muille.

Arvosana 1/5 ja ykkönen tulee pelkistä valoista!