On se kumma että missään ei saa olla rauhassa. Ei edes treenaamassa.

Hetki sitten oli Hesarissa mielipide, jossa todettiin seuraavasti:

“Keskuspuiston lenkkipoluilla kohtaa valitettavan usein epäasiallista käytöstä. Miespyöräilijä voi käydä kourimaan lenkkeilijää pyöränsä selästä tai hidastaa vauhtiaan vain mittaillakseen juoksijaa katseellaan.”

Allekirjoitan nämä kokemukset.

Samasta asiasta keskusteltiin tovi sitten Kpk24/7-ryhmässä Facebookissa. Keskustelun aloittajaa oli ahdisteltu lenkillä.

Osa kommentoijista kertoi kokeneensa samaa. Osa sanoi, että ei ole kokenut vastaavaa. Näistä moni esitti myös teorian sille, miksi ei ole: “minulla on resting bitch face”, “olen pitkä ja roteva”.

Keskusteluun osallistui myös muutama mies. Osa heistä totesi, että ahdistelu on väärin ja kehotti tekemään rikosilmoituksen.

Osa halusi kertoa, että ahdistelun kohteeksi joutuneensa “on jotain kiinnostavaa”, jonka takia ahdistelu tapahtuu. Ilmeisesti tissit ja perse, mikä sitten ilmeisesti oikeuttaa ahdistelun HEI KOSKA MUA KIINNOSTAA TISSIT MULLA ON OIKEUS.

Osa taas halusi tietää, että millä tavalla he voivat lenkkipolulla ja salilla jututtaa neitoja. (Aargh kyllä “jututtaa neitoja”.)

Mutta jätetään nyt varsinainen ahdistelu sikseen. Kyllä jokainen normijärkinen ihminen ymmärtää, että sitä ei sovi tehdä. Ja niille jotka ahdistelevat, ei järkipuhe tunnu auttavan. Aina löytyy syy jolla teot voi oikeuttaa: kiinnostava vartalo, mun oikeus.

Ahdistelun sijaan keskitytään sellaiseen lähestymiseen, joka ei oikeastaan mene ahdistelun puolelle, vaikka seksuaalinen tai jopa romanttinen toive voikin sen taustalla olla.

Nimittäin joidenkin miesten valtava tarve tulla juttusille neitojen kanssa.

Samaisessa keskustelussa naiset kertoivat kyselevälle miehelle, että jos en katso sinua ja jos minulla on luurit päässä, en halua seuraa. Älä tule puhumaan minulle.

Höpsis hupsut hupakot, tuntui mies ajattelevan, sillä vastaus oli tätä luokkaa: kun nainen on salilla luurit päässä, häntä ei häiritse se, että hänelle tulee puhumaan. Kukaan ei ole koskaan häiriintynyt!

On aina niin mukavaa kun tuntematon mies tietää paremmin mitä itse haluaa kuin mitä itse tietäisi, eikös!

Juu, joku nainen voi haluta salilla seuraa. Joku nainen voi jopa haluta juttuseuraa vaikka hänellä olisi luurit päässä. Ensisijaisesti ei kuitenkaan kannata lähestyä ihmisiä sellaisessa paikassa, jossa he ovat viettämässä omaa, rauhallista aikaa ja vieläpä blokanneet ympäröivää maailmaa pois kuulokkeiden avulla.

Minulle treenaaminen tarkoittaa aikaa nimenomaan minulle. En tee sitä ketään muuta varten, enkä ole salilla tai metsässä ketään muuta varten paitsi itseäni. Olen siellä rentoutumassa ja ajattelemassa omia asioitani.

En ole salilla jonkun randomin miehen ajanvietteenä tai seuraneitinä. En todellakaan halua seurustella siellä kenenkään kanssa. Usein aikatauluni on melko tiukka, enkä halua tuhlata aikaa jaaritteluun jonkun sellaisen ihmisen kanssa jonka kanssa en ole itse valinnut puhua.

On olemassa vaikka mitä lajeja ja harrastuksia, joissa pääsee viettämään aikaa muiden kanssa. Lenkilläkin voi käydä porukalla jos siltä tuntuu. Ja seuraa toivova ihminen kyllä näyttää sen.

Joten jos joku on salilla itsekseen luurit päässä, jätä hänet rauhaan. Samoin anna ihmisen olla rauhassa siellä lenkkipolulla, älä kouri, älä tuijota äläkä tuppaa väkisin seuraan. Ei sen pitäisi olla kovin vaikeaa.