Äidin opetukset

Äitienpäivän kunniaksi sananen viisaasta äidistäni ja hänen tärkeimmistä opetuksistaan. Kaikkia niistä en ihan ymmärrä, mutta viisauksia ne varmasti ovat yhtä kaikki.

Peruna kerrallaan.

Tätä neuvoa olen kuullut äidiltäni lukemattomia kertoja. Kun on miljardi asiaa tehtävänä, ei auta kuin alkaa perata niitä yksitellen.

Muista syödä ja nukkua.

Lapsi voi ilmeisesti lähestyä keski-ikää, mutta vanhemman velvollisuus on edelleen huolehtia siitä, onko jälkikasvu muistanut syödä ja nukkua tarpeeksi. Kovaksi syöjäksi äitini minut kyllä tietää, mutta etenkin unitilanteen hän välillä tsekkaa, etenkin nyt työuupumuksen ja unettomuuden jälkeen.

Äitini on kova kyselemään. Naureskelemme aina isosiskon kanssa yhdessä ollessamme, kun WhatsApp alkaa kilahdella ja äiti lähettää miljardi kysymystä. Ootteko jo syöneet? Mitä söitte? Mikä keli? Monelta? Missä? Kuka? Oliko kivaa? Ostitteko jotain? Luulen että miljoonan kysymyksen lähettäminen on taktiikka, jolla lapsi saadaan soittamaan takaisin kun ei jaksa alkaa naputella vastauksia.

Mitä sitä turhaan murehtimaan.

Jatkoa peruna kerrallaan -opetukselle. Joillekin asioille vain ei voi yhtään mitään, niin mitä niitä sitten märehtimään.

Ei hattumpaa, ei hattumpaa, jellonakti entin minäkin titä luulin.

Tästä ei ole kyllä mitään hajua mitä tämä tarkoittaa. Mutsilla on paljon tällaisia sanontoja, jotka ovat tarttuneet minullekin (kuten “Noh noh sanoi varis kun nokka katkes” joka lausutaan juuri sillä tietyllä äänensävyllä) mutta joiden merkityksestä ja kontekstista minulla ei ole mitään käsitystä. Mutta totta se varmaan on, kuten muutkin sanontansa.

Pienen Google-selvityksen jälkeen paikallistin jellonaistaatin Oiva Paloheimon Auttamaton Pekka -runoon, jossa Pekka valeuutishengessä kertoo nähneensä leijonan eikä villakoiraa ja väittää vielä Jumalankin luulleen sitä ensin leijonaksi. Lieneekö jokin syy, miksi kuulin tätä sanontaa todella paljon pienenä?

Iloista äitienpäivää kaikki äidit, etenkin omani!

Previous

Miksi urheilukaupan sovituskopissa näyttää iljettävältä?

Next

Ooo kesän lapsi mä oon!

2 Comments

  1. Sup

    Oma äitini on opettanut että älä kokeile nuuskaa. Ja en ole kokeilut, hyvin paljon kaikkea muuta kyllä sitten siitäkin edestä. Joskus mietin että olisiko äiti voinut antaa muutaman muunkin elämän ohjeen niin olisi päässyt vähemmällä. Tai sitten niitä ei olisi tullut kuitenkaan noudatettua näin hyvin.

    • Lotta

      Totta, jos menevät kaiken kieltämään niin siitäkään ei seuraa hyvää..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén