Vaadimme verrokkiurheilijoita kilpailuihin!

Tässä yleisurheilun MM-kisoja katsellessani olen entistä vakuuttuneempi siitä, että urheilun tulevaisuus on verrokkiurheilijoissa.

Puhutaan paljon siitä, kuinka urheilun pitää muuttua ajan myötä ja vastata entistä paremmin yleisön vaatimuksiin. Esimerkiksi Formula E:ssä katsojat pääsevät vaikuttamaan äänestämällä suosikkinsa autoon lisätehoja. Tämä on minusta epäreilua ja urheiluhengen vastaista, vähän sama kuin saisi äänestää kuka juoksee muita lyhyemmällä radalla tai saa nostaa vähemmän painoja.

Minusta parempi – ei, vaan paras – ratkaisu tehdä urheilusta entistä kiinnostavampaa on tuoda kentälle verrokkiurheilijoita: tavan pulliaisia, joiden tehtävänä on havainnollistaa, kuinka huikeita suorituksia huippu-urheilijat oikeasti tekevät.

Kuvitelkaa esimerkiksi 800 metrin juoksu. Tiedämme kyllä, että siinä juostaan kovaa, mutta jättimäisellä stadionilla vauhdin mittakaava hämärtyy helposti kaikkein ollessa tasaväkisiä. Lähtöviivalle asettuu liuta maailman kärkinimiä – sekä verrokkiurheilija, kutsukaamme häntä vaikkapa Lotaksi. Lähtölaukaus kajahtaa, ja juoksijat lähtevät matkaan. Verrokkiurheilija pinkoo minkä kintuistaan pystyy, mutta jää auttamattomasti muista jälkeen. Nerokasta!

Verrokkiurheilijan mukaan ottaminen toisi uudenlaista arvostusta huippu-urheilijoille. Se havainnollistaa, kuinka uskomattomia suorituksia huippu-urheilijat oikeasti tekevät. Telkkarista katsottuna ei oikein hahmotu se, kuinka kovaa satasen finaalissa oikeasti juostaan tai kuinka valtava on pituushyppääjän leiskautus (kannattaa muuten kotona joskus huvikseen kaivaa mittanauha esiin ja mallailla pituushypyn maailmanennätys: 8 metriä 95 senttiä – ja korkeuttakin rapiat pari metriä). Mutta miettikää jos rinnalle laitettaisiinkin tavallinen tyyppi turaamaan!

Verrokkiurheilijoiden tuominen kisoihin toisi taatusti myös kaivattua uutta yleisöä. Kukapa ei haluaisi nähdä tavan pulliaisen pyörivän kauhuissaan moukarihäkissä tai kaatuvan ensimmäiseen aitaan? Taattua viihdettä, ja uudenlaisia mahdollisuuksia päteä kotisohvalla! Tämä toki avaisi myös aivan uudenlaisia vedonlyönnin mahdollisuuksia.

Tokion kesäolympialaiset ovat jo ensi vuonna. Voitte olla esimerkiksi Yleisradiosta ihan rohkeasti yhteydessä, tulen mielelläni tuomaan kisapaikalle tarvittua mittakaavaa.

Lue myös: Olympiaunelmia

 

// Urheilua ja elämää Instagramissa: @lottapumpui

// Uusimmat tämän blogin postaukset löydät täältä.

Photo: © Getty Images for IAAF

Previous

Robotit on sovinisteja ja ihme puritaaneja

Next

Viherpaja – kasvikahelin lempikohde?

2 Comments

  1. Mepa

    Mä eilen kisoja katsellessa mittasin pituushypyn metrit ja tajusin, että pitäisi hypätä sohvalta johonkin etupihan nurmikolle asti, mitä hittoa?! Ei se näytä siinä niiden loikkiessa niin jäätävän pitkältä!
    Saati sit tosiaan juoksijat, mistähän kohtaa sitä pitäisi lähteä, ettei satasen juoksijat tulisi ohi, ehkä 80m kohdalta ;D

  2. Kaisa

    No tämä! Leuka loksahti auki, kun kärkijuoksijat menivät kierroksella ohi Tukholman maratonilla – miten voi ihminen juosta niin lujaa ja niin kauniisti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén