Plantronicsin BackBeat FIT -sporttikuulokkeet* istuvat mukavasti päähän ja kestävät mukana intensiivisemmässäkin treenissä. Pitkä takasanka aiheuttaa päänvaivaa talvikeleillä pukeutuessa, ja musiikin operoiminen hoituu helpommin puhelimesta kuin pienistä kuulokkeiden napeista.

Istuvuus

Sporttikuulokkeita valitessa tärkein päätös on kuulokkeiden malli: langattomuus on jo standardi, mutta hankkiako in-earit vai isot, korvan päältä vai alta laitettavat? Itse en osaa käyttää isoja pumpsanoita kuulokkeita treenatessani, vaan suosin helposti pipon ja kypärän alle sujahtavia langattomia kuulokkeita. Olen kuitenkin hieman herkkäkorvainen, ja syvälle korvaan tungettavat kapistukset saavat korvat helposti kipeiksi.

BackBeat FITit istuvat korvaan todella mukavasti. Sangan pehmeä mutta jämäkkä materiaali vaatii hieman korvalehden taittamista pukemisvaiheessa, mutta kun kuulokkeet ovat paikallaan, ne on helppo unohtaa. Korvan päältä tuleva malli sopii erityisesti meille, joilla on haasteita nappikuulokkeiden korvissa pysymisessä. Kuulokkeet pysyivät hyvin päässä niin pitkällä juoksulenkillä kuin sisätreeneissä härvätessä, eikä istuvuudessa ollut moitittavaa edes pää alaspäin hytkyessä.

Ainoa miinus istuvuudessa on niskalenkin säätömahdollisuuksien puute. Sanka on melko pitkä, ja etenkin pakkaskeleissä juoksulenkille lähtiessä vaati varsin paljon sovittelua, että pipo, putkihuivi, takinkaulus, silmälasien tai aurinkolasien sanka sekä kuulokkeiden sanka ovat kaikki fiksusti paikoillaan. Toisaalta pidempi niskalenkki takaa sen, että päätä heilutellessa kuulokkeet eivät nyi korvissa ärsyttävästi.

Kuulokkeet kestävät hikeä ja puolisen tuntia huljuttelua makeassa vedessä maksimissaan metrin syvyydessä. Uidessa niiden käyttäminen tosin on täysin turhanpäiväistä, sillä Bluetooth-yhteys ei kanna vedessä.

Käytettävyys ja äänenlaatu

Kuulokkeet synkronoidaan puhelimeen Bluetoothilla. Säätöjä voi operoida korvanappien painikkeista. Säätäminen vaatii kuitenkin sorminäppäryyttä ja hyvää muistia siitä, mihin suuntaan ja mitä kohtaa piti painaa minkäkin toimenpiteen aikaansaamiseksi, joten itse turhauduin nopeasti ja säädin volyymia ja skippailin biisejä suoraan puhelimesta.

Itse käytin kuulokkeita ensisijaisesti ulkona juostessa ja pyöräillessä. Kuulokkeet on suunniteltu niin, että ne päästävät ympäröivän maailman ääniä läpi, mikä tekee liikkumisesta turvallisempaa. Äänenlaadultaan kuulokkeet olivat hyvää keskitasoa. Bassoakin löytyy hieman, mutta liikenteen seassa liikkuessa ääni puuroutuu hieman. Metsälenkillä jopa räkäinen hardcorepunk kuulosti yllättävän hyvältä.

Henkilökohtaisesti pidän sporttikuulokkeiden laadun mittarina sitä, saako podcasteista selvää liikenteessä pyöräillessä. Tässä mielessä kuulokkeet suoriutuivat kelvollisesti, eikä äänenvoimakkuutta tarvinnut vääntää vaarallisen kovalle autojen ja bussien seassa sukkuloidessa.

Treenisovellus

Kuulokkeiden mukana voi hankkia myös Pear-sovelluksen, joka tarjoaa erilaisia ohjattuja treenejä (juoksu, pyöräily, venyttely, voimatreeni, HIIT). Valikoima treenejä on yllättävän runsas, ja kestävyystreeneistä valtaosa tehdään juoksumatolla tai trainerilla. Itse testasin varttitunnin ohjattuja venyttelyjä. Välillä tosin kaipasin videota avuksi, kun ajatusten karatessa muualle en aina tiennyt, millaisessa asennossa tulisi milloinkin olla.

Treeneihin voi valita oman musiikin omasta puhelimen kirjastostaan tai striimauspalvelusta, ja applikaation voi parittaa sykemittarinsa kanssa. Itselleni ohjatut treenit ovat hieman turha lisäosa, koska seuraan omaa ohjelmointia, mutta harrastelijakuntoilijalle niistä voi olla iloa.

Akunkesto

Langattomien pikkukuulokkeiden isoin kompastuskivi on heikko akunkesto. Valmistaja lupaa BackBeat FITille ihan kelvollista noin kahdeksan tunnin akunkestoa ja tunnin kestoa vartin pikalatauksella. Itse en pitänyt kuulokkeita päällä yhtäjaksoisesti kahdeksaa tuntia, mutta puolesta tunnista kahteen tuntiin käyttäessä kahdeksan tunnin lupaus tuntui pitävän kutinsa. Akku kesti kiitettävästi myös pakkasessa juostessa.

Hauska idea kuulokkeissa on pieni säilytyspussi, joka toimii myös tien päällä varavirtana ja matkalaturina. Itselläni on huono tapa tunkea kuulokkeet sellaisenaan taskuun, mutta pientä pussukkaa voi hyvin kantaa mukana repussa tai taskussa ja tuupata kuulokkeet kiinni latauspiuhaan säilytyksen ajaksi. Kuulokkeet voi kotioloissa ladata suoraan piuhalla USB-johdolla tai välillisesti pussin kautta, jos myös varavirta on tarpeen täyttää.

 

Plantronics BackBeat FIT, ovh 149 euroa

Plussat:
Istuvuus
Akun lataaminen säilytyspussukassa

Miinukset:
Ei niskalenkin säätömahdollisuutta
Sorminäppäryyttä ja hyvää muistia vaativat säädöt kuulokkeissa

 

*Kuulokkeet saatu testiin Plantronicsilta