Frisbeen heittäminen ja maalien tekeminen – helppoa kuin heinänteko? Terikset kävivät kokeilemassa liitokiekkoa Viima Ultimaten treeneissä.

Viiman mimmit laittoivat meille viestiä ja pyysivät tulemaan treeneihinsä. Tunnetusti emme sano millekään ehdotukselle ei, joten sateisena maanantai-iltana hurautamme Espooseen, jossa Viima treenaa talvikaudella sisätiloissa.

Testiryhmään kuuluvat Lotta ja Nina. Joukkueurheiluhengessä sonnustaudumme tiimiasuun: meduusatrikoisiin ja upeisiin Grrl Power -napapaitoihin. Molempia jännittää, sillä kummallakaan ei ole joukkueurheilutaustaa. Lotalla on sentään ultimate-kokemusta, jos vaihtarivuoden pihapelit vuodelta 2001 sellaiseksi lasketaan. Nina on pelannut frisbeegolfia Pleikkarilla.

Ultimate on liitokiekolla pelattava joukkuelaji, jossa kaksi joukkuetta yrittää tehdä maaleja. Kun kiekon nappaa kiinni, ei saa enää juosta, vaan on kahdeksan sekuntia aikaa syöttää peliväline omalle joukkueelle eteenpäin. Maali tulee, kun kiekko napataan kiinni kentän päädyssä maalialueen sisällä. Peliä pelataan (myös sekajoukkueissa) sisällä, futiskentällä ja myös rannalla. Erityislaatuisen ultimatesta tekee se, että erotuomaria ei ole lainkaan, vaan pelaajat tuomitsevat itseään ja toisiaan. “Lisäksi ultimatessa pidetään tällaisia älyttömän isoja shortseja”, huomauttaa joku Viiman mimmeistä. Pukukoodimme ei välttämättä ole kohdillaan, mutta yritetään silti!

Saamme upeat Viima-frisbeet ja ryhdymme treenaamaan. Alkuun tehdään erilaisia lämmittelyjä: liikkuvuutta, juoksua, liiketarkkuutta kaverin kanssa. Kun kroppa ja näpit ovat lämpimät, ruvetaan heittelemään.

Tässä vaiheessa homma muuttuu haastavaksi. Jos mieltää frisbeen heittelyn pelkäksi kesäiseksi pihapuuhaksi, on ultimate ihan toista luokkaa. Pitäisi heittää paitsi nopeasti myös tarkasti – ja puolustavan pelaajan ohi, sillä pelitilanteessa edessä heittoa on häiritsemässä vastapuolen pelaaja. Ja juosta ja ottaa kiinni!

Viiman valmentaja lisää vaikeusastetta. Pelaamme lajinomaista hippaa: hipaksi jääneet heittelevät frisbeetä toisilleen ja yrittävät saada kiinni vapaana juoksevia pelaajia. On jo jumalaton hiki. Päässä surisee, kun pitäisi keskittyä niin moneen asiaan.

Ja sitten pelataan. Muodostamme viiden hengen joukkueita ja pistämme pelit käyntiin. Viiman mimmit ovat uskomattoman kannustavia ja auttavat noviisit mukaan peliin. “Niin, te hyökkäätte tuohon suuntaan”, Ninaakin ystävällisesti neuvoi vastapuolen edustaja pelin tiimellyksessä. Peliin keskittyessä ei edes tajua, että tulee sprinttailtua täysillä välillä useampikin minuutti. Pelin perusteet hoksaa nopeasti, mutta hienouksien ja taktiikan opiskeluun saa varmasti käyttää vuosia.

Treenien jälkeen heitellään yläfemmoja (ja vedetään ainakin Teris-tiimissä henkeä, oman kunnon heikkous on huomattu nopeasti). Viiman treeneissä on hyvä fiilis, ja kannustusta saavat myös alati kämmäilevät ensikertalaiset. Tätä voisi hyvinkin kokeilla uudestaankin, pelaaminen on mahtavaa vaihtelua normaalille treenille.

Ei hassummalle kuulostanut sekään, kun yksi pelaajista oli matkaamassa viikonlopuksi Barcelonaan pelaamaan ja ottamaan iisisti.

Miten mukaan?

Ultimatejoukkueita on ympäri maata. Viiman treeneihin maanantaisin 20.00-21.30 Esport Areenalla pääsee mukaan kokeilemaan myös femman kertamaksulla! Lisätiedot täältä.

 

Harrastatko jotakin hauskaa ja mielenkiintoista lajia? Kutsu meidät kokeilemaan! Ota yhteyttä terasmeduusat@gmail.com.