Parhaat unettomuusvinkit – odotukset vs. todellisuus

Kun erehtyy kertomaan kärsivänsä unettomuudesta, saa kuulla jos jonkinmoisia neuvoja ja vippaskonsteja. Ja minähän kokeilin. Vaihtelevin tuloksin.

Magnesiumjuoma

Lupaus: Sitruunanmakuinen jauhe veteen sekoitettuna tuo hyvät unet.

Todellisuus: Siemailen naama irvessä valtavan lasin juomaa. Uni tulee kyllä, mutta herään yöllä viidesti käymään pissalla.

Huolilista

Lupaus: Kun heti yöllä herätessään kirjoittaa huolet lapulle, ne poistuvat mielestä ja uni tulee taas.

Todellisuus: To do -lista venyy niin pitkäksi, että alkaa ahdistaa entistä enemmän. Sen lisäksi että väsyttää, alkaa myös itkettää.

Se hyvä puoli unettomuudessa on, että ehtii kerrankin lukea kirjoja.

Rentoutusnauha

Lupaus: Yoga nidra -äänitteen avulla keho rentoutuu ja mieli keskittyy murehtimisen sijaan rauhoittumiseen.

Todellisuus: Rauhoittava ääni kyllä rentouttaa ja nukahdan. Kunnes herään tuntia myöhemmin, kun ollaan siirrytty eri kehonosien syvärentoutuksesta jonkinlaiseen metafyysiseen höpönhöpö-universumi-enkelipöly-selostukseen. Pelkään joutuneeni aivopestyksi.

Tarinankerronta

Lupaus: Kehittelemällä mielessä tarinaa keskittyminen menee nukahtamisen pakonomaisesta ajattelemisesta muualle.

Todellisuus: Nukahtamista ei todellakaan ehdi ajatella, kun tarina ottaa uusia kierroksia. Yön pimeinä tunteina kehitän Helsingin kaupungille toimivan dinosaurusvaroitusjärjestelmän ja kehitän itselleni, miehelle ja koiralle evakuointisuunnitelman niin tyrannosaurus- kuin velociraptor-skenaarioihin sekä pakkauslistan zombiapokalypsin varalle.

 

Nukkuminen. Olisipa se helppoa.

Previous

Kehen sattuu ja kuinka paljon?

Next

Meduusan verkossa 26/17

1 Comment

  1. Liisa

    Unettomuuteen annettavat vinkit yleensä lähinnä kiukuttavat silloin kun itsellä on paha unettomuusvaihe päällä. Ärstyttävimpiä ovat nämä yleisimmät “Pidä makuuhuone raikkaana ja hyvin tuuletettuna” ja “Rauhoita sänky vain nukkumista ja seksiä varten”. Ikään kuin tuollaisilla asioilla olisi mitään vaikutusta oikeaan unettomuuteen. Unettomuus on korvien välissä.

    Magnesiumista olen itse kokenut olevan jopa apua, mutta syön sitä kyllä ihan pillereinä. Ei se toki mitään auta silloin, kun unettomuus iskee päälle, mutta minusta se on parantanut unen laatua ja nukahtamista muuten, jolloin olen levänneempi, eikä pahoja unettomuusjaksoja ehkä tule niin usein. Tai sitten kyseessä on placebovaikutus. 🙂 Magnesium auttaa myös levottomiin jalkoihin, jotka vaivaavat eniten juuri silloin, kun muutenkin on nukkumisongelmia.

    Olen ollut huono nukkuja koko elämäni, mutta sellaisen perusunettomuuden kanssa pystyn kyllä elämään. Viikkokausia jatkuneeseen pahaan unettomuuteen en kuitenkaan aikoinaan löytänyt muuta ratkaisua kuin lievät unilääkkeet, vaikka kynnys niiden syömiseen oli korkea. Minulla on edelleen vajaa purkki unilääkkeitä lääkekaapissa, mutta en ole melkein vuoteen joutunut niitä ottamaan. Jotenkin jo tieto siitä, että tarvittaessa ne ovat siellä, auttaa katkaisemaan unettomuuskierteen.

    Unettomuus on ikävä vaiva, toivottavasti löydät siihen tavalla tai toisella helpotusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén