Eli sananen siitä, kuinka sopeutua arkeen loman jälkeen.

Vielä viimeisellä viikolla ennen lomaa olin varma, että kesästäni tulee surullinen ja sateinen ystävättömän ja agendattoman naisen kotonanysväämisloma. Harkitsin pitkään koko loman skippaamista, sillä töitä olisi kyllä piisannut, ja tuoreena yrittäjänä tuntui vähän väärältä olla toistelematta vanhaa “yrittäjällä ei ole koskaan varaa pitää lomaa”
-narratiivia.

Yksin kotona märehtimisen ja murehtimisen sijaan kesästä tulikin aivan erinomainen: tein ensimmäisen yhden naisen bikepacking-reissuni, vietin laatuaikaa kummilapsien kanssa, kävin telttailemassa, veneilemässä, terdellä ja kaupungissa. Lähdin viikoksi Norjaan, jossa paistoi koko ajan aurinko.

Loman jälkeen tuntui myös kivalta palata kotiin. Olen jo tottunut siihen, että pääsemme äärimmäisen harvoin lomailemaan miehen kanssa samaan aikaan, etenkään kesäisin, joten reissujen jälkeen alkoi olla jo ikävä. Parin viikon aivojen tuulettamisen jälkeen olin jo kaivannut myös ajattelemista ja aikuisten elämää, ainakin jollakin tasolla.

Olen yrittänyt tehdä pehmeää laskua duunien pariin. Jos ei ole ollut pakko tehdä täyttä päivää, olen lyönyt koneen kiinni jo alkuiltapäivästä. Kauhistuttaa, kuinka nopeasti sitä lipsuu takaisin itse itselleen luomaansa ralliin ja piintyneeseen kiireen tunteeseen.

Instagram-aforistikot muistuttavat, että pitäisi elää elämää, josta ei tarvitse pitää lomaa. Mutta sellaisestakin elämästä pitäisi pitää lomaa, sillä loman tarkoitus on repäistä ihminen pois omasta rytmistään ja rutiinistaan. Jos työtäni olisi lomailu, menisin lomalla duuniin.

Ihan samanlaisena en kuitenkaan lomalta aio oikeaan elämään palata. Huomasin lomalla, kuinka rentouttavaa on, kun kaikkien kymmenien hallinnoimieni sähköpostien, saittien ja sometilien ilmoitukset eivät tule ruudulle, ja tätä aion jatkaa myös duunisesongin aikana. Tänään aamukävelyllä jäin vain töröttämään keskelle kalliota ja ihastelemaan maisemaa. Sellaiselle pitää aina löytyä aikaa, oli kiirettä tai ei.

Kirjoittelen tarkemmin fillariretkestä ja Pohjois-Norjan road tripistä lähiviikkoina. Toiveita aiheista ja jutuista saa ehdottomasti esittää!

// Arkea ja reissuja Instagramissa: @lottapumpui //