Oluen ystävinä Teräsmeduusat arvioivat noin viikottain meduusan verkkoon tarttuneen oluen tai useampia.

Älkää kysykö.

Tämänviikkoisen oluen takana on Vantaalla (eikä suinkaan esim. Hollannissa) toimiva The Flying Dutchman Nomad Brewing Company. Panimon tunnistaa mahdollisesti Suomen pisimmistä oluiden nimistä ja iloisen värisistä pulloista. Ei sillä, että sisällössäkään olisi valittamista.

Viikon olut on tyylilajiltaan viimeisen parin vuoden aikana suosioon noussut pintahiivaolut saison. Perinteisesti hiilihappoiset, happaman hedelmäiset saisonit ovat olleet belgialaisia sadonkorjuuoluita (josta sesonkiin viittaava nimitys). Wikipedian mukaan saisoneita pantiin sadonkorjuuajan peltotyöläisille, jotka saivat jopa 5 litraa olutta työpäivää kohden. Meistä tämä kuulostaa aivan kohtuulliselta diililtä!

Vaikka nykyään monet saisonit pannaan jopa yli 5 % vahvuisiksi, perinteisesti sadonkorjuuoluet ovat olleet noin 3–4 % vahvuisia. Mikä on tietysti ihan fiksua, jos tarkoitus on saada rengit tekemään töitä eikä heilumaan kekkulissa ympäri farmia. Lentävän hollantilaisen saison on sekin miedommasta päästä ja ns. kauppavahvuinen. Emme siis mekään juuri yhtään heiluneet kekkulissa (samaa ei ehkä voi sanoa noista, öö, piisameista).

Tällä kertaa raatimme toimi kahdessa ryhmässä. Lotta, Nina ja Sofia maistelivat anoppia baarissa viikonloppuna, jolloin Miia oli poissa kaupungista. Onneksi olutta löytyi Kampin K-Marketin asiallisesti varustellusta oluthyllystä vielä jälkimaisteluun.

Minkälaisia kommentteja saison sitten raadin kielenkannoista kirvoitti? Tällaisia:

Sofia: “Arvostan lausetta mutta eivät ole selkeästikään tavannut mun anoppia (onko se vielä mun anoppi?). Tuoksuu huumeille.”

Lotta: “Mukava hedelmäisyys.”

Nina: “Tämäkään ei maistu millekään vai onko vika minussa. Ei kiljua mutta…”

Sofia: “Lievä kotipolttoisuus.”

Lotta: “Ei maistu yhtään teolliselta.”

Miia (juo olutta noin viikkoa muita myöhemmin): “Mitä te tiedätte kotipolttoisuudesta? Saisonit maistuu kyllä aina vähän kiljulta, mutta silleen hyvällä tavalla. Tykkään kyllä itse vielä happamammista, tässä ilmeisesti on ollut ihan hyvä tyyppi tämä mallianoppi. Mutta ei tää nyt pahaa ole. Ja pullo on hieno.”

Loppuun erityismaininta More Dry and Sour than Your Mother in Law Saisonin valokuvataidetta inspiroineesta vaikutuksesta. Tai ehkä kuolleet piisamit ja elävät paidattomat miehet ovat olutvalokuvauksen uusi musta. Ken tietää.

Näihin kuviin ja tunnelmiin!