Oluen ystävinä Teräsmeduusat arvioivat noin viikottain meduusan verkkoon tarttuneen oluen tai useampia.

Lauantai ja sauna(kalja)päivä! Tämän viikon olueksi valikoitui Laitilan panimon Savu India Pale Ale. Siis savuoluen ja IPAn yhdistelmä? Mitäs noituutta tämä tällainen on?

Nostalgisella vetokorkilla suljettu 0,33 l vetoinen pullo herätti huomion Alkon hyllyssä. Isokokoinen savu-teksti ja etiketin saunavastakuviot kuljettivat oluenostajan aatokset heti saunakaljoihin, mutta tarkempi tarkastelu osoitti kyseessä olevan vieläpä India Pale Alen. Siis savulla maustettu, vahvasti humaloitu pintahiivaolut. Kuulostaa erikoiselta! Koriinhan se oli otettava.

Koitti saunapäivä ja oluen testimaistelu. Jännitti vähän. Nuorempana pidin kovasti hyvin savuisesta Aecht Schenkerla Rauchbieristä, joten mielessäni savuolut oli tuhti ja jopa hieman makea juoma. Millä taikatempulla tällainen yhdistyisi raikkaan kitkerään ja napakasti humaloituun IPAan?

No, ei täysin kitkatta, mutta yllättävän miellyttävästi kuitenkin. Oluen tuoksu on hyvin savuinen, ja savuisuus peittikin alleen miltei kaikki muut vivahteet, ehkä kuitenkin jotain sitrushedelmää tuoksussa tuntui. Lasissa juoma oli hyvin keltaista ja sameaa. Maussa savu ei onneksi ollut yhtä hallitsevassa roolissa, vaan India Pale Alen raikkauskin maistui. Savuisuus pehmensi humalointia aika paljon, ja lopputulemana olikin aika pehmeä, mutta – savun maku poislukien – myös vähän mitäänsanomaton olut. Ei ällötä, mutta ei oikein potkikaan.

Kokonaisuutena juoma jää nyt jonnekin jännän kuriositeetin ja maistuvan käyttöjuoman välimaihin. Pullollinen voisi ehkä toistekin kulahtaa kurkusta, ideaalitilanteessa kesäiltana saunan jälkeen laiturinnokassa istuskellessa, mutta tuskinpa tästä mitään vakio-ostosta tulee. Vahvaan humalointiin tottumattomalle suomalaiselle tuttu savun aromi voi kivasti pehmentää makua, ja tämä juoma olla siksi tervetullut uutuus, mutta itse ehkä nautin savuisat juomani vastaisuudessakin tanakampina tummina oluina. Jos jotain ruokaa tälle miettisin, ehkäpä kermainen kylmäsavulohipasta saisi tästä kelvon makuparin.

-Miia