Treeni ei kulje, mikään ei kiinnosta ja muut ihmiset ovat tavallistakin isompia pällejä – muun muassa nämä asiat kertovat, että on aika pitää pieni huilitauko.

Pidin viime viikolla viiden päivän treenitauon, mikä teki ihmeitä niin pääkopalle kuin vanhalle mätisäkille. Eilinen lenkki pienen keventelyn jälkeen tuntui suorastaan fantastiselta edellisviikon tahmassa tarpomiseen verrattuna.

Ei siellä että näin suorituskeskeisenä ihmisenä lepääminen tai levon tarpeen tunnistaminen olisi minulle mitenkään helppoa. Maanantain paskalta tuntuneen lenkin jälkeen nukuin huonosti ja kävin tiistaina toteamassa uudelleen, että huonolta tuntuu edelleen, ennen kuin tajusin pitää vähän huilia. Viiden päivän treenitauon jälkeen olo olikin kuin uudella ihmisellä!

Mutta, asiaan: levon tarpeen määrittämiseen* olen luonut tämän pettämättömän kolmivaiheisen listan, joka kertoo milloin on syytä hieman keventää:

  1. Treeni tuntuu huonolta. Joskus homma ei vain kulje, eikä kyseessä olekaan välttämättä oma kehno kunto tai synnynnäinen kädettömyys urheiluasioissa. On syytä opetella erottamaan, milloin treeni tuntuu ikävältä koska sen on määrä tuntua ikävältä (esimerkiksi anaerobisella kynnyksellä tehtävät vedot) ja milloin treeni tuntuu väärällä tavalla ikävältä. Jos kroppa ei tunnu yhtään omalta, liikkuminen oudolla tavalla kankealta ja meno hankalalta, voi olla viisainta jarrutella.
  2. Ei hotsita. Tämä on itselleni yksi tärkeimpiä mittareita treenaamisen määrän arvioinnissa. Ja tässäkin on syytä ymmärtää erilaisten hotsitusten erot: se, että ei hotsita vetää vermeitä päälle ja painua ovesta ulos on yleensä vain yleismaailmallista laiskotusta, mutta jos vielä lenkilläkin tuntuu että treenaaminen kiinnostaa yhtä paljon kuin välikattoremontit, Paulo Coelhon kirjat ja pienten paikkakuntien kesäteatterien musiikki-iloittelut, kannattaa kääntyä himaan.
  3. Olo on yleisesti nuhju. Kannattaa tarkkailla olotilaa myös treenikehyksen ulkopuolella. Millainen on mieliala, miten tuli nukuttua, tuntuvatko kaikki muut ihmiset poikkeuksellisen pälleiltä tänään? Orastava flunssa, stressin takia kärsineet yöunet ja moni muu seikka vaikuttaa myös siihen, kannattaako pistää treenihousut jalkaan vai ei.

Mitä useampaan vastaus on kyllä, sitä parempi on pitää taukoa treeneistä ja priorisoida palautuminen. Kevyt kävelylenkki, läheisten kanssa hengailu ja hyvin syöminen saattavat olla paljon parempi homma treenissä kehittymisen kannalta kuin se, että vetäisi hampaat irvessä paskojenkin fiilisten läpi.

*Tämä lista on luotu treeniin ja palautumiseen, mutta nyt kun ajattelen, käy se aika hyvin muuhunkin elämään, esimerkiksi siihen tuleeko loma tai työpaikan vaihdos tarpeeseen.