Jos pitäisi valita suosikkiesineeni tässä maailmassa, se olisi ehdottomasti kirja.

Luen valtaosan kirjoista tätä nykyä Kindlellä, mutta rrrrakastan painetun kirjan tuntua käsissä: painotuoreen kirjan hajua, sivujen pläräämistä, kirjanmerkin sujauttamista kohtaan joka jäi herkullisesti kesken.

Parasta lukemisessa on muihin maailmoihin ja toisten kokemuksiin uppoutuminen. Elokuvat, musiikki, teatteri tai mikään muu ei tuo ainakaan minulle samanlaista immersiivistä kokemusta kuin kirjan lukeminen. Eikä kyseessä tarvitse olla fiktio: samalla tavalla voi uppoutua ja eläytyä myös asiaproosaan. On yksi arjen parhaita hetkiä, kun kirjan loputtua palaa hiljalleen omaan todellisuuteensa, hieman muuttuneena ihmisenä.

Lukeminen on minulle paitsi rakas harrastus myös tärkeä keino rauhoittumiseen ja nukahtamiseen. Iltarutiineihini kuuluu erottamattomasti kirjan lukeminen sängyssä (tässä mielessä Kindle on kyllä kätevä: voi lukea pimeässä vuodetoverin unta häiritsemättä eikä silmäluomien alkaessa painaa tarvitse muuta kuin sujauttaa laite lattialle), ja ilman lukemista minun on vaikea nukahtaa. Siksi roudaankin kirjaa tai Kindleä mukana myös telttaillessa ja seikkaillessa.

Tänään vietettiin kansainvälistä Read Houria, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä lukemaan edes tunnin verran. Tänä vuonna lukutunti olikin jo kahdelta, ja harmittaa että missasin sen töiden takia. Vietän juhlaa kuitenkin itsekseni illalla, ja suosittelen samaa teillekin. Lukeminen kun kannattaa aina, kuten jo lapsena Jörn Donnerilta kuulimme.

Kirjoista ja lukemisesta:
Lukuvuosi 2019
Lukuvuosi 2018
Lukemisesta, kirjoittamisesta ja lempikirjoista
Kuinka lukea enemmän?