Kuinka lukea enemmän?

Tänä vuonna olen lukenut paljon enemmän kuin pitkään aikaan. Uudelleen syttyneelle lukuinnolle löytyy yksi selkeä syy.

Koko elämäni minua on nimitelty lukutoukaksi. Yksi varhaisimmista muistoistani on retki lähikirjastoon: muistan seinille ripustetut Vaahteramäen Eemeli -kuvat ja uskomattoman turhautuneisuuden tunteen kun en osannut vielä itse lukea vaan jouduin aina pyytämään vanhempia tai isosiskoa lukemaan minulle ääneen. Tuijotin kirjaston hyllyissä kököttävien kirjojen selkiä ja päätin opetella lukemaan. Neljän vanhana aloin lukea itse, ja se oli menoa.

Oli vuosia, jolloin luin kaiken mitä käsiini vain sain. Jos omat ja kirjastosta roudatut kirjat oli kaluttu läpi, luin lehtiä, vanhempien kirjahyllystä bongaamiani kirjoja (Vladimir Nabokovin Lolita oli ehkä maailman tylsistyttävin kirja kymmenvuotiaan mielestä), maitopurkin kylkeä ja siskon ruotsinkirjoja (kenties tässä on syy sille miksi osaan ruotsia muuten tosi hyvin mutta ääntäminen on pielessä!). Parhaimpina vuosina luin reilusti toistasataa kirjaa vuodessa.

Vaikka lukeminen on yksi parhaista asioista mitä tiedän, sille kävi samalla tavalla kuin monelle muullekin tärkeälle jutulle: elämä tuli väliin. Luin toki yliopistolla jonkun verran kirjallisuustieteen opintojen myötä, samoin töissä kustantamossa, mutta vapaa-ajan lukeminen jäi vähiin. Aina tuntui siltä että pitäisi lukea enemmän, ja kun luin, ihmettelin miksei sitä tullut tehtyä useammin.

Mutta miten saa luettua enemmän? On järjetöntä, että sitä ei tule tehtyä ikinä tarpeeksi, vaikka tietää että sillä on erinomaisen viihdykearvon lisäksi hirvittävästi hyödyllisiä vaikutuksia (tekee hyvää mm. muistille, keskittymiskyvylle, stressitasoille ja jopa sosiaalisille suhteille). Puhumattakaan siitä kuinka hemmetin mahtavaa on uppoutua täysillä jonkun muun elämään, on kyseessä sitten fakta tai fiktio.

Viime vuosina olen lukenut ehkä parikymmentä vuodessa. Tänä vuonna olen kuitenkin lukenut lähestulkoon yhden kirjan viikkotahtia, ja siihen on yksinkertainen selitys: Kindle.

Sain mieheltä joululahjaksi Kindle Paperwhiten, Amazonin sähköisen lukulaitteen, jonka myötä lukeminen tuli jälleen osaksi melkeinpä jokaista päivää. Fyysisessä kirjassa on monia hyviä puolia (uuden kirjan tuoksu, kirjanmerkit, täysi analogisuus) mutta niin on lukulaitteessakin: hieman kännykkää isommassa vempeleessä kulkee mukana tuhansia kirjoja, ja lisää on saatavilla netin kautta. Lukulaite ei ole tabletti, eli nettiselailua ei tule harrastettua lukemisen lomassa (paitsi välillä sanakirjaa ja Wikipediaa jos jokin sanonta oudoksuttaa tai termin alkuperä kiinnostaa). Ja mitä enemmän olen lukenut, sitä enemmän olen halunnut lukea. Välillä illalla en malta odottaa että pääsen tunniksi tai pariksi sänkyyn lukemaan. Ainoana miinuspuolena mainittakoon luottokorttilaskun kasvaminen, kun Kindle-kaupassa on niin paljon kaikkea mielenkiintoista saatavilla yhdellä klikkauksella.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana olen lukenut laskujeni mukaan alusta loppuun 21 sähköistä ja 3 paperista kirjaa. Ja kesken on iso liuta, samoin aloittamista odottavia (sekä laitteessa että hyllyssä). Kindle toimii myös hauskana aikakapselina luetuille kirjoille. Kävin läpi alkuvuodesta lukemani opukset, ja niistä on helppo huomata, millaiset teemat ovat kiinnostaneet erityisesti. Juoksemista ja seikkailuja koskevia kirjoja olen lukenut eniten, ja alkuvuoden työuupumusdiagnoosin myötä luin useamman opuksen hermostoon, aivoihin ja mielenterveyteen liittyen.

Juokseminen:
Dion Leonard: Finding Gobi
Robert Andrew Powell: Running Away
Scott Jurek: Eat & Run
Scott & Jenny Jurek: North
Mirna Valerio: A Beautiful Work in Progress
Emelie Forsberg: Sky Runner

Eräkatastrofit ja seikkailu:
Jon Krakauer: Classic Krakauer
Donnie Eichar: Dead Mountain
Yorkshire Rows: Four Mums in a Boat
Joe Simpson: Touching the void
Jon Krakauer: Into the Wild

Aivot, hermosto ja masennus:
Jenny Lawson: Let’s Pretend This Never Happened
Jenny Lawson: Furiously Happy
Dan Harris: 10% Happier
Siri Hustvedt: The Shaking Woman or a History of my Nerves
Susannah Cahalan: Brain on Fire
Anders Hansen: Hjärnstark

Fiktio:
Emma Cline: The Girls
Jonathan Safran Foer: Here I Am
Emily Bleeker: When I’m Gone (yksi surkeimmista kirjoista koskaan!!!)
Ann Pratchett: The Patron Saint of Liars
Helen MacDonald: H is for Hawk

Elämänmuutokset ja korporaatiomaailmasta karkaaminen:
Ken Ilgunas: Walden on Wheels
The Minimalists: Everything That Remains
Augusten Burroughs: Dry

Kesken:
Neil deGrasse Tyson: Astrophysics for People in a Hurry
Tim Ferriss: The Tribe of Mentors
Brian MacKenzie & Andry Galpin: Unplugged
Esther Perel: Mating in Captivity
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Wilderness Mountaineering
Bernd Heinrich: Why We Run
Talk Like Ted

 

Otan aina innolla vastaan lukuvinkkejä ja kirjasuosituksia. Mitkä ovat ne kirjat, jotka kannattaisi ehdottomasti lukea?

Kuvat: Aki R.

Previous

Enkö minä koskaan opi?!

Next

Totuus somen lomakuvien takaa

8 Comments

  1. Liina

    Sitten kun asennat vielä luuriin Kindle-appiksen, mikään ei estä sua lukemasta esim. työpaikan vessassa. Kertoivat kaverit. Itse en tästä tietäisi mitään.

    (Mutta sen tiedän, että se aparaatti synkkaa näppärästi tekstin appiksen kanssa, niin, että jatkat vain sitten siitä mihin viimeksi millä vain laitteella jäit.)

    Ja sitten kun annat pirulle pikkusormen, voit saman tien asentaa kaupunginkirjaston Libby-appiksen ja tutkia englanninkielisten e-kirjojen valikoimaa. “Luottokorttilaskun pienentämisen” nimessä.

    Ja lopuksi, kun kaikki on jo menetetty kuitenkin, löydät äänikirjat.

    • Liina

      Tai no Libby ei ole kaupunginkirjaston, vaan Overdriven, mutta siihen saa pääsyn kirjastokortilla. Eikä tule sakkoja. Hieno konsepti.

    • Mirena

      Tämä. Äänikirjat.

  2. Tiitu

    Täällä toinen lukutoukka, jonka lukutahti aikuistumisen myötä hiipui. Minulle pelastus on ollut bookbeat, jonka kautta saa kohtuullisella kuukausimaksulla lukea ja kuunnella niin paljon e-kirjoja kuin haluaa. Se ei myöskään kasvata kuluja kuin tuon 16,90 kuukaudessa, vaikka itsekin luen kirja/viikko ja joskus enemmänkin.

    • Lotta

      Mä en oikein osaa äänikirjoja kuunnella, jotenkin tuntuu että ne edistyy niin kamalan hitaasti! Joskus kuuntelin Harry Pottereita Stephen Fryn lukemana, niitä nyt olisi kuunnellut pelkästään Fryn puheäänen takia 🙂

  3. Maarit

    Kerrankin pääsen suosittelemaan näitä otolliseen maaperään! 🙂

    Becky Wade: Run the World (nuori juoksija matkustaa ympäri maailmaa, tutustuu erilaisiin juoksukulttuureihin ja poimii niistä vinkkejä omaan treeniinsä)
    Christopher McDougall: Born to Run (klassikko, mies mystisen ultrajuoksijakansan jäljillä, kuuma ja kivinen tunnelma)
    Lynn Cox: Swimming to Antarctica (poikkeusyksilö ui uskomattomissa paikoissa, mm. Alaskasta Venäjälle)
    Tori Murden-McClure: A Pearl in the Storm (yksinpurjehtija hurrikaanissa)
    Kevin Fedarko: The Emerald Mile

    Näistä tuo The Emerald Mile on kertakaikkiaan ansioitunut kirja. Tarinan ytimessä on ennätysnopea lasku pitkin Colorado-jokea Grand Canyonin läpi, mutta oikeastaan kirja on Colorado-joen historia ja eeppisiin mittoihin kirja pääsee nimenomaan perusteellisen taustoituksen ansioista. Historia on kirjoitettu yksilöiden kautta eläväksi ja aihetta tarkastellaan eri näkökulmista: alkuperäisten amerikkalaisten, luonnonsuojelijoiden, sähköyhtiöiden… Aihetta käsitellään niin empaattisesti, että ymmärrän sekä patojen rakentajien intohimon luonnon valjastamisessa että luonnonsuojelijoiden murheen joen menettäessä syvimmän luonteensa. Jännitystäkin piisaa, kun joki pistää valjastajilleen kampohin. Puhumattakaan tuosta historiallisesta kisasta joen nopeimmaksi laskijaksi – Colorado ei ollut mikään sunnuntaimelontakohde. Absoluuttisesti parhaita kirjoja mitä olen koskaan lukenut.

    PS. Kokeilen juuri Storyteliä ja äänikirjoja. Hyvä lukija on nautinto, mutta lukija tuo kyllä myös ärsytyspotentiaalia. Nopeutta voi ainakin tossa palvelussa säätää mikä auttaa verkkaisesti artikuloivien kohdalla.

    • Lotta

      Jee, mahtavaa, kiitoksia! Tosi hyviä poimintoja, otan nämä listalle 🙂

      En muuten tiennyt että lukunopeutta saa säädettyä! The things you learn…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén