Kiipeilykurssi Alpeilla

On vihdoin aika aloittaa kiipeilyreissun tapahtumien purkaminen. Ensimmäisenä kerrataan, mitä tuli tehtyä ja missä.

Kun kesän reissusuunnitelmat kavereiden kanssa kariutuivat, oli pakko keksiä jotakin tekemistä yksin. Tiesin että haluan Alpeille, mutta en halunnut lähteä vain yksin patikoimaan. Sitten keksin: haluan mennä kiipeikurssille!

Päädyin valitsemaan juuri tämän kurssin oikeastaan sattumalta. Googlailin asiaa, vertailin eri operaattoreita. Mutta lopulta tein valinnan melko perstuntumalta: Chamonix Experience vaikutti hyvältä ja hinta järkevältä, oppaat olivat UIAGM-sertifioituja ja ryhmäkoko pieni (opettajien ja oppilaiden suhde 1:3 ja 1:2 päivästä riippuen). Lisäksi en ollut käynyt vielä Ranskan puolella Alppeja.

Auringolasku Torinon majalta. Kiipesimme mm. edessä näkyvän harjanteen.

Mikä kiipeilykurssi?

Päädyin ilmoittautumaan Chamexin Alpine Climbing Level 1 -kurssille. Viiden päivän mittaisella kurssilla oli viisi oppilasta ympäri maailmaa, opettajia oli kolme (kaksi ranskalaista ja yksi britti).

Ensimmäisenä päivänä opeteltiin perustaitoja, kuten laskeutumista. Hauskaa hommaa!

Mitä kiipeilykurssilla tehtiin?

Opeteltiin kallio- ja jääkiipeilyn perustaitoja (kiipeily, varmistaminen, liidaaminen, laskeutuminen jne.), jäätiköllä ja köysistössä liikkumista ja muita alppikiipeilyyn liittyviä juttuja. Ensimmäisenä päivänä treenasimme Chamonix’n lähellä kallioilla, toisena päivänä ajoimme junalla jäätikölle opettelemaan jäärautojen kanssa liikkumista, jäähakun avulla kiipeämistä ja muita jäällä tarvittavia taitoja. Jokainen kurssi muotoutuu osanottajien osaamisen ja kiinnostuksen sekä luonnollisesti sään mukaan.

Kolmantena päivänä aloitimme varsinaisen kiipeilyn. Keskiviikkona kiipesimme Aiguille du Midin klassisen ja omalle tasolleni todella haastavan Cosmique-harjanteen (jonka jälkimainingeista jo kirjoittelinkin). Torstaina lähdimme Italian puolelle ja kävimme kiipeämässä Aiguilles Marbréesin harjanteilla, josta palasimme yöksi Torinon vuoristomajaan. Seuraavan aamun sarastaessa lähdimme viimeiselle huiputukselle Aiguille d’Entrèvesin harjanteelle, josta laskeuduttuamme haikkasimme jäätikön halki takaisin majalle, josta laskeuduimme hissillä alas ja huristelimme takaisin Ranskan puolelle päättämään kurssin.

Jäätiköllä treenattiin mm. jääkiipeilyä. Hauskaa mutta pelottavaa!

Mitä piti osata etukäteen ja mitä piti olla mukana?

Varsinaisia kiipeilytaitoja ei ennalta tarvita, mutta niistä on ehdottomasti hyötyä. Kahden treenipäivän aikana oppii valtavasti, mutta toistojen tuomaa varmuutta ei luonnollisesti ehdi syntyä. Näin jälkikäteen olisin käynyt boulderoimisen lisäksi treenaamassa hieman köysikiipeilyä ja varmistamista jo etukäteen.

Tärkeintä on kuitenkin hyvä kunto. Reissu oli fyysisesti yllättävän rankka, vaikka itseäni ihan hyväkuntoisena pidänkin. Päivät olivat pitkiä ja vaativia. Muutaman tunnin jäätikkövaellus paahtavassa auringonpaisteessa melkein 4000 metrissä ottaa keuhkojen päälle, etenkin jos on tullut merenpinnan tasolta.

Ison osan kiipeilyvarusteista saa vuokrattua paikan päältä. Koska halusin itse ensin kokeilla tykkäänkö hommasta ennen kuin investoin tonneja varusteisiin, vuokrasin Chamexin naapurikojusta valjaat, ylävuorikengät, jääraudat, jäähakun ja kypärän sekä kiipeilykengät. Kiipeilykamojen lisäksi tarvitaan tietenkin keliin sopivat vaatteet (housut, lyhyt- ja pitkähihainen paita, kuorivaatteet, kevyt untuvatakki, pipo, lippis, hanskat, gaiterit jne.) sekä sekalaista tarviketta (reppu, juomapullo tai -rakko, jäätikölle sopivat aurinkolasit, aurinkorasvaa jne.)

Tositoimissa vuorilla.

 

Paljonko kiipeilykurssi maksoi?

Kurssin hinta oli 1190 euroa + mahdolliset hissiliput (näistä tuli hieman yli 100 euroa lisää). Lisäksi otin Chamexin kautta kiipeilyvakuutuksen (joka kattaa esim. helikopterilla evakuoinnin), joka maksoi 8 euroa/päivä.

Kokonaisuudessaan itselläni  meni reissussa rahaa hieman yli 2000 euroa, kun lasketaan yhteen kurssi, lennot (Lufthansalla Münchenin kautta Geneveen), majoitus, safkat, välinevuokrat, kyyti Genevestä Chamonix’hin jne. Halvemmallakin pääsee, jos jakaa asumiskustannukset jonkun kanssa tai asuu hostellissa (itse asuin yksin Airbnb-kämpässä kylän keskustassa enkä luovuttanut sitä yön yli kestävän retken ajaksi pois), ajaa kentältä Chamonix’hin bussilla ja lainaa kamoja kavereilta.

Viimeisen päivän harjanteita.

Oliko kivaa?

No oli! Kurssin lopussa olin äärimmäisen ylpeä itsestäni, kuinka paljon olen oppinut uutta ja millaisia asioita olen uskaltanut. Kurssilla oli hauskaa, oppaat olivat äärimmäisen ammattitaitoisia kiipeilijöitä ja meistä muodostui viikon aikana hyvä porukka.

Meidän porukka. Vasemmalta minä, James, pääopettajamme Raph, opas Julien, Patrick, Omer, Will ja opas Ben. // Aurinkolasini sain Gloryfylta.

Kirjoittelen lähipäivinä vielä tarkemmin siitä, mitä kaikkea reissussa koin ja opin, jos haluatte tietää jotakin erityistä niin huikatkaa!

Previous

Treenata pitäisi – mutta mitä ja miten?

Next

Muista aina liikenteessä

2 Comments

  1. Kuulostaapa tosi hyvältä paketilta ja hienolta reissulta! Vietän nyt Chamonx’ssa kolme viikkoa kiipeilyn merkeissä, mutta lähinnä kalliota kiiveten. Pitää tsekata, mitä noilla on valikoimassa vähän kokeneemmille, mutta ylempänä vuoristossa liikkumiseen tottumattomille kiipeilijöille!

    • Lotta

      Kolme viikkoa kiipeilemässä, kuulostaapa ihanalta!

      Chamexilla käy paljon konkareitakin, vievät eri mestoihin pienissä ryhmissä. Kannattaa käydä kyselemässä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén