Näin heinäkuussa on aina tosi irrallinen olo. Kaikki keskustelut aloitetaan sillä, että milloinkas sulla on lomat ja mitäs meinaat lomilla tehdä.

Noh, minulla on kerran elämässäni ollut palkallinen kesäloma.

Taisi olla kahdeksan päivää. Olin niistä puolet sairaana ja puolet satoi, joten loma meni kotosalla. Tämä onni lankesi osakseni vuonna 2012.

Sen jälkeen olen ollut kesät töissä joko toisen palveluksessa tai freenä. Ja ei, kyseessä ei ole oma valinta. En ole yrittäjä, vaan ensisijaisesti palkansaaja, enkä tee taukoamatta töitä tunteakseni itseni tärkeäksi.

Sen verran kivassa asemassa olen kuitenkin ollut, että olen voinut tehdä töitä etänä ja freenä, eli en ole joutunut istumaan joka ikistä kesäpäivää toimistolla. Mutta jokainen joka on oikeasti tehnyt töitä etänä tai freenä tietää, että eihän se nyt mitään lomaa ole, vaikka vapaampaa onkin.

Yleisesti ottaen tämä on mielestäni lähinnä ärsyttävää. Pännii kun “kaikilla muilla” on lomaa ja paljon mahdollisuuksia tehdä kaikkea. Itse joudun aina sanomaan, että olen töissä. Reissut ovat väistämättä melko lyhyitä, ja kohteessa pitää aina olla toimiva netti.

Lisäksi kun olen somessa töissä, näen jatkuvasti kaikkea työhöni liittyvää kun avaan Instan tai Facebookin, silloinkin kun olen viikonlopun vapaalla tai etäpäivä on jo illassa. (Juu, työjuttuja ei saa pois näkyvistä. Somelakko olisi tietysti vaihtoehto mutta haha ei.)

Välillä ärsyyntyminen ei riitä, vaan suorastaan vituttaa ja katkeruuskin alkaa painaa päälle. Mutta oikeasti suurin ongelma on levon puute.

En tiedä itkisinkö vai nauraisinko, kun tulee vastaan juttuja, joissa asiantuntijat kertovat, että “loma kannattaa pitää yhtenäisenä kuukauden pätkänä, jotta ehtii palautua” ja että “viikon, parin pätkät eivät riitä palautumiseen”.

Kuukauden palkallinen loma on täyttä utopiaa ja parin viikon pätkäkin olisi jo luksusta. Mutta voi että olisi joskus mahtavaa kokea se, miten palautunut olisi neljän viikon loman jälkeen!

Jos yleisiä vapaapäiviä ei lasketa, olen viimeksi ollut “lomalla” vuodenvaihteessa. Joulun aikaan minulla oli ne normaalit vapaapäivät, ei yhtään päälle. Sen jälkeen olin kotona sairaana pari viikkoa. Kipeänä ollessani tein freehommia, koska saikkuni oli palkatonta.

Näin ollen tässä kohtaa vuotta olen tosi väsynyt. (No jos totta puhutaan niin joulun alla olen vielä väsyneempi koska pimeys.)

Viikonloput menevät kuten edellinenkin: väsyin totaalisesti käytyäni töiden jälkeen salilla ja syömässä. Nukahdin joskus ennen kahdeksaa illalla, heräsin syömään ja katsomaan Stranger Thingsiä, menin nukkumaan ja nukuin 10 tuntia.

Vietin lauantain ulkoillen, vaikka en meinannut millään jaksaa edes nousta sohvalta, saati lähteä kotoa ulos. Yöllä nukuin 11 tuntia, lainkaan havahtumatta välissä. Koko sunnuntain olin aivan poikki.

MUTTA tänä vuonna minulla on VIISI PÄIVÄÄ kesälomaa! Kun siihen laskee viikonloput ja ottaa pari palkatonta päivää (enempään ei ole mahdollisuuksia) päälle, tulee lomaa jopa 1,5 viikkoa! Ehkä jos tuuri käy, olen jopa loman ajan terveenä. Se vasta olisi jotain!