Jouluksi linnoittaudutaan kotiin, eikä ulos lähdetä paitsi korkeintaan tapanin tansseihin! Eikä varsinkaan lähdetä riekkumaan ulkomaille? Terikset kertovat, millaista on viettää joulua muualla päin maailmaa.

More is more! Joulukoristeita Brooklynissa.

Joulu Yhdysvalloissa:

Olen viettänyt kaksi joulua Yhdysvalloissa, yhden vaihtarivuonna Poughkeepsiessä New Yorkin osavaltiossa ja toisen lomareissulla New York Cityssä. Ensimmäisenä vietettiin sitä perinteistä jenkkijoulua, syötiin kalkkunaa ja avattiin lahjoja jouluaamuna.

Joulu aikuisena NYC:ssä oli hauska kokemus. Kaupunki ei varsinaisesti hiljene joulunviettoon, ja joulu on muutenkin todella lyhyt, kun aatto on arkipäivä ja heti tapaninpäivän aamuna alkaa hirveä alennusmyyntihärdelli. Aattona kävimme standup-keikalla Comedy Cellarissa, josta päädyimme harhailemaan päämäärättömästi kohti Brooklynia. Eräällä kadulla oli kauneussalonki, jonka edessä seisoi päästä jalkoihin nahkaan verhoiltu mies. “Psst! You want to get a drink?” virkkoi mies ja viittilöi meitä astumaan sisään. Kyseessä ei ollutkaan varsinainen kauneussalonki vaan baari, jossa heti ensimmäisenä tuli vastaan parimetrinen mies joulupukin muoriksi pukeutuneena. Oli seiloreita, tissitasseleita ja näinpä elävänä myös legendaarisen transmalli Amanda Leporen. Joulupäivänä pyörimme Brooklynissa hämmästelemässä paikallisten joulunviettoa. Bonarina tapaninpäivänä satoi lunta, joten yhden päivän ajaksi Central Park muuttui talven ihmemaaksi.

Lotta

Hämmästyttävän monella newyorkilaislapsella on pulkka.

 

Joulu Englannissa:

Vietin Englannissa yhden joulun sukuloiden. Rakastan roast dinneriä ja jouluna se oli tädin tekemänä ihan superhyvää. Sitä syötiin tietty joulupäivänä. Pieksi karjalanpaistin ja kinkkuleivät 100-0.

Briteissä näin ekan kerran livenä eeppisiä jouluvalokisailuja, ja tää oli 2003. Kiinnostaisi nähdä onko viety vielä överimmäksi. Todennäköisesti on.

Nina

 

Joulu Ranskassa:

Vietin yhden joulun Ranskassa kavereiden kämpillä näiden ollessa joulunvietossa Suomessa. Mieleen ovat jääneet etenkin ostoskeskusten prameat jouluikkunat. Paras muisto oli kuitenkin Notre Damen jouluyön messu. Koko messua emme päässeet näkemään, sillä jonot olivat pitkät, ja seisomapaikoilla sai olla vain tovin ennen kuin piti lähteä pois jotta seuraavat pääsevät sisään. Itse olin sisällä juuri ehtoollisen aikaan. Meininki oli suorastaan riehakas, kun perheet ja kaveriporukat olivat käyneet ennen messua syömässä ja juomassa hyvin. Ehtoollisjonoissa otettiin selfieitä ja huudeltiin jouluntoivotuksia tutuille toiselle puolelle kirkkoa.

Lotta

Varsin karmiva hylätty Jeesus-nukke löytyi hylätystä rakennukselta Palawanin pikkusaarilta.

 

Joulu Filippiineillä:

Yhden joulun vietin Filippiineillä Mindoron saarella. Joulutunnelmia ei sen kummoisemmin ollut, kävin paikallisessa ravintolassa syömässä joulupäivällisen ja muuten taisin lööbailla hotellin pihalla.

Lotta

Joulumaisemat Mindorolla.

 

Joulu islantilaisella lammastilalla

Lukion jälkeisenä vuonna hyvä ystäväni lähti töihin Islantiin lammastilalle. Koska itsellänikin oli jouluna lomaa, lähdin toisen kaverini kanssa kahdeksi viikoksi Islantiin keskellä talvea. Kaverini majoittui islantilaisen perheen luona, mutta hänellä oli saksalainen ystävä, joka piti yksin pystyssä kokonaista lammastilaa, eli maalaistaloa, jonka ulkoeteisessä oli läheisestä kuumasta lähteestä vetensä ammentava kylpyallas. Kaverini toi Saksasta mukanaan halpaa paikallista vodkaa. Jouluaattona seikkailimme paikallisissa kuumaisemissa ja juhla-ateriaksi nautimme itsetekemiämme karjalanpiirakoita ja saksalaista vodkaa omassa kuumassa ammeessa. Illalla katsoimme Star Wars -leffoja islantilaisella tekstityksellä.

Miia